KOMIKS: Jason Aaron - Chris Bachalo, Doctor Strange 3: Krev v éteru

Článek od: Karolína Poláčková - 02.10.2019

Všichni chtějí zabít Strange. A vzhledem k tomu, že právě vybojoval vyčerpávající bitvu s Empirikul a magie našeho světa byla téměř zabita, bude to zřejmě jednodušší než jindy. Ale snadné? To zase ne.

Co den, to padouch – tak by se dalo shrnout nejnovější dobrodružství nejvyššího čaroděje. Krev je v éteru a na život Stephena Strange má políčeno celá řada roztodivných entit napříč dimenzemi. Utká se jak s tradičními záporáky, jako je baron Mordo či samotný Dormammu, tak i s vlastními nočními můrami a obřím vševidoucím okem. Doctora také čeká cesta dolů vlastním trávicím traktem, kde musí sehrát souboj s pekelnou slaninou. Zkrátka, pokud jste se už u předchozích dílů nepoučili o tom, že svět magie je tak trochu šílený, při pohledu na detailní vyobrazení Strangeových střev si to jistě uvědomíte.

Ani ve třetím volume Aaronův Strange neztrácí na podivnosti a bizarnosti, autor dál posouvá hranice tohoto fiktivního světa a nebojí se experimentovat. Bachalova živá a zmatená kresba výborně dotváří celkový dojem, v úvodním sešitu č. 11 ho pak zastupuje o něco střízlivější a jasnější Kevin Nowlan. Celkově působí Krev v éteru jako taková svižná mezihra mezi bojem s Empirikul a hrozbou, která už vystrkuje pařátky za rohem.  

Příběh se ale nevěnuje jen Strangeovu boji o holý život. Ze sebevědomého čaroděje se pomalu stává spíš odevzdaný a unavený muž. Magie byla na Zemi skoro vymýcena, a tak si ji nemůže Doctor zavolat na pomoc tak lehce, jako tomu bylo dřív. Navzdory tomu ale stejně dokáže na poslední chvíli čaroděj vždy něco vymyslet. Některá esa sice nepůsobí až tak vytažená z rukávu, jako vycucaná z prstu, ale pořádně se orientovat v reáliích splašeného světa cizích dimenzí patrně zvládne kromě autora málokdo. Možná to je ale na této sérii tak atraktivní – nikdy tak docela nevíte, co vlastně od příběhu očekávat.

Celkově je možné Krev v éteru označit za takové menší intermezzo, které je stále velmi čtivé, a navíc možná trochu přístupnější a snáze uchopitelné než první dva svazky série. Menší superhrdinská jednohubka, která sice nejde úplně do hloubky, ale rozhodně je dostatečně zábavná. Pomocí parádního cliffhangeru si Aaron připravil půdu na příště, zároveň ale krásně uzavřel příběh za bojem s Empirikul. Jen na Wonga a Zelmu, Doctorovy parťáky, tentokrát nezůstalo tolik místa. Rámec příběhu funguje skvěle – jeden sešit, jeden záporák – a rozhodně se nemusíte bát, že byste se u čtení Doctora Strange nudili. Možná si jen pár dní po přečtení budete dávat pozor na slaninu – aby náhodou nesežrala ona vás. Zevnitř. Nikdy nevíte.

 

Jason Aaron, Chris Bachalo – Doctor Strange vol. 3 – Krev v éteru
Nakladatelství: Crew
Počet stran: 136, brož
Rok vydání: 2019
Překlad: Kateřina Tichá
Cena: 349 Kč

Přidat komentář