KOMIKS: Batman Detective Comics: Syndikát obětí

Článek od: Marek - 02.05.2019

"Tohle má být pokračování?" řekl jsem si po dočtení Batman DC Syndikát obětí. Ano, tak moc mě zarazila diametrálně odlišná kvalita zápletky a vyprávění.

Syndikát mě jako pokračování Ve stínu netopýrů velice mile překvapil. Příběh navazuje pár týdnů po bitvě s organizací Catwomanina otce, jenž kvůli své posedlosti lovem možných hrozeb plánoval vyhladit nemalou část obyvatel. Batmanův tým se ještě pořád nezotavil po ztrátě Robina, přičemž nejhůře se přirozeně projevuje na Timově přítelkyni Stephanie. V týmu je třeba navíc zaplnit chybějící pozici technologického inovátora, takže můžeme na scéně přivítat Batwinga, vlastním jménem Luka Foxe. Ano, syna Luciuse Foxe, který stojí při Brucovi od počátků jeho  kariéry ochránce.

Právě vnitřní rozpory a nejistota v týmu je tahounem knihy. Čím dál častěji se projevuje fakt, že nikdo vlastně přesně neví, z jakého důvodu se rozhodl Batman tuto jednotku založit. Chce účinněji potírat zločin, pomoci vybřednout některým z kriminálního prostředí, nebo je naopak jenom mít pod přímým dohledem jakožto rizikové členy společnosti? Jsou tým, nebo vězni? Proč bojují? Za co a za koho? A má jejich boj smysl? Každá postava se staví k těmto otázkám jinak, jinak je zvládá a reaguje na ně. Všichni procházejí tvrdou zkouškou důvěry a opět prokazují, že team building není jen moderní nic neříkající věta, ale pojem, se kterým by se mělo pro hladkou činnost skupiny počítat. Kdo podrží ostatní a kdo se sesype?

Pro mě osobně je nejzajímavější sledovat příběh Basila Karla (Clayface), jehož poprvé v Batmanových příbězích vídáme častěji jako fajn chlapíka, který se opravdu snaží o změnu a návrat do společnosti. Člověk mu nemůže nefandit, držet pěsti a aspoň trochu se vnitřně neradovat z jeho drobných pokroků směrem k jeho vytoužené lidské osobnosti, pro kterou prochází skrze Batmanův tým jakýmsi vykoupením, očistcem, kdy na sebe bere břímě ochrany ostatních. Prolomil v sobě bariéru, přemohl zatemňující hmotu v mozkových závitech a dal své vizi jasnou podobu, které se drží.

Jak jsem však zmínil, tým není po ztrátě Robina jednotný a dílčí úspěchy v něm nemohou udržet všechny pozitivně naladěné. Někteří přišli o naději, jiní pochybují.
Do nestabilní situace se z ničeho nic vynořuje Syndikát obětí, společenství lidí, kteří byli neúmyslně trvale zmrzačeni během soubojů Temného rytíře s padouchy. Konečně si někdo všiml, že není možné jen slepě oslavovat "hrdiny", díky nimž byly konečné škody často větší, než jaké mohli napáchat jimi pronásledovaní zlotřilci. Bruce Wayne je tak tvrdě konfrontován se stíny minulosti, kterým  nebyl přes všechnu snahu schopen zabránit. Chtějí jediné - okamžité odmaskování Batmana a ukončení další činnosti jeho týmu. Jejich metoda je kombinace šoku po brutálním útoku a naopak velice opatrného přístupu k nezúčastněným. Trochu to připomíná predátoří systém - loví se jen ozbrojení.

Příběh vyznívá mnohem dospěleji a logičtěji než jak tomu bylo u předchůdce. Regulérní padouši, jež stvořila absolutní nouze a deprivace, jsou pro mě mnohem uvěřitelnější a zapadají mi skvěle do Batmanova světa po bok Jokera, Riddlera nebo třeba Mr. Freeze. Jejich požadavky jsou navíc zcela pochopitelné a motivace srozumitelná. Trochu zklamání mi tak přinesl konec, který navozuje pocit nedostatečného využití nových charakterů, které by stály za pestřejší rozvedení. Kdo ví, třeba se jej dočkáme v budoucnu.

Byť mi stále nepřijde moderní styl, kterým se Batman ubírá, právě nejšťastnější, rozhodně je pro mě Syndikát obětí zatím nejstravitelnějším kouskem nové éry této větve. Pokud jste se cítili po dočtení Ve stínu  jako já (viz předchozí recenze), rozhodně dejte této sérii ještě šanci s druhým dílem, budete velice mile překvapeni.

Znovuzrození hrdinů DC: Batman - Detective Comics: Syndikát obětí
James Tynion IV., Eddy Barrows, Alvaro Martinez
Nakladatel: BB Art
Překlad: Petr Zenkl
Redakce: Changer the Elder
Rok vydání: 2018
Počet stran: 168
Rozměr: 168 x 258
Provedení: paperback
Cena: 299 Kč

Přidat komentář