KOMIKS: Ed Brubaker - Sean Phillips, Fatale 2: Ďábelská záležitost

Článek od: Martin Stručovský - 18.04.2019

Uplynul rok a  před námi leží druhý díl série Fatale. A dá-li nakladatel, tak se téhle série dočkáme v češtině kompletní. Protože víte co? Zaslouží si to.

Já vím, já vím. Pamatuju si, jak jsem někdy před rokem touhle dobou první díl (Smrt je mi v patách) očernil z toho, že v portfoliu Brubakera a Phillipse se jedná o krok zpět. No, jenže to už teď neplatí. Fatale je po druhém díle víc než důstojným nástupcem Criminalu. Je to totiž noir jako vyšitý a je na něm úžasný, jak se hrabe v nitru jednotlivých postav a ukazuje, čeho všeho jsou lidé schopni.
Na scénu se opět vrací půvabná a tajemná Josephine, Fatale, které propadne každý muž. Což je i případ začínajícího herce Milese, kterého zachrání, když utíká se svojí přítelkyní. Hádejte před kým? Jo, přesně tak. Tahle dvojka se zaplete se starou známou sektou, jejíhož mistra má Josephine tak moc v lásce. Rozjíždí se vlastně klasická hra na kočku a myš, jejíž součástí je poznávání nitra naší titulní antihrdinky, která ačkoliv se to na první pohled nezdá, vážně nemá na růžích ustláno. Spíš naopak. Její schopnost poblouznit každého muže pro ni představuje spíš prokletí.
Celá Ďábelská záležitost je tak vlastně o tom, co je Josephine zač a jaký má ze sekty strach. A její touze vzdorovat vlastním démonům. Samozřejmě dojde na románek s Milesem. Příběh tak zní vlastně ve výsledku jednoduše. Ono tomu tak opravdu je. Fatale nepředvádí žádné dějové zákruty ani veliké košatění děje. Příběh sází hlavně na práci s psychologií postav a atmosféru. A ta je fakt mrazivá. Brubaker se dost uchyluje k násilí a s pomocí Phillipsovy kresby ukazuje řádění sekty ve velkém. Díky propojení s filmovým průmyslem se některým z vás pravděpodobně vybaví události kolem řádění sekty Charlese Mansona.
Hlavní dějová linka je naprosto perfektní. Což se nedá říct o té, která se týká vyprávění Nicolase Lasche. Ten ve svém příběhu sice spadne na úplné dno a přimotá se taky do pořádného hororu, za který by se ani King stydět nemusel. Ale příště by to chtělo, aby jeho příběh nebyl tolik ohlodaný na kost a neměl jsem pocit, že dorazil jen na krátkou návštěvu.
I přes tohle drobné rýpnutí je ale druhá Fatale zatraceně dobrá a atmosférická záležitost, kde Brubaker dokazuje, jak dobře umí pracovat s postavami a především vyprávět dobrý příběh. Byla by škoda ho v knihkupectvích minout.

Fatale 2: Ďábelská záležitost
Ed Brubaker - Sean Phillips
Překlad: Martin D. Antonín
Vydavatel: BB art
Počet stran: 136
Cena: 399 Kč
 

Přidat komentář