V březnu narození...

Článek od: Monika Slíva - 15.04.2019

V březnu narození

I když je březen dlouhý měsíc, stejně utekl neuvěřitelně rychle. Sotva jsme za kamna vlezli, už nás apríl nutí, abychom tam ještě zůstali.
Fantastičtí autoři si se třetím měsícem v roce zjevně příliš nerozumí a v kalendáři máme jiné, mnohem plodnější, měsíce. Někoho jsme přeci našli, jak jistě víte z těch několika málo citátů, co se na fb objevily během března.

"VSTUPTE DO CIRKUSU CHAOS - žonglování, chůze na chůdách a další společensky přijatelná zdůvodnění prokrastinace.
Pat Murphy  *9.3.1955

Patrice Ann Murphy je americká autorka ověnčená několika literárními cenami. Přesto se na český trh prodrala teprve v loňském roce, a to díky nakladatelství Gnóm!, které si pro svoje překlady vybírá velmi zajímavé a ne vždy široce známé autory a díla. Díky tomu jsme si mohli přečíst Město, nedlouho poté a kdo už četl, určitě nebyl zklamán. Však se taky kniha usídlila na druhém místě naší ankety Kniha roku. I její další tvorba vypadá podle anotací a reakcí zahraničních čtenářů stejně zajímavě. Doufejme, že se v dohledné době dočkáme nějakého dalšího překladu.
Celkově to bude velmi zajímavá osoba, například vlastní černý pásek v japonském bojovém umění zvaném kenpō.

„Nic necestuje rychleji než světlo, s možnou výjimkou špatné zprávy, která si žije vlastním životem.“
Douglas Adams  *11.3.1952

Je velká škoda, že Douglas Noël Adams opustil tento svět vcelku záhy ve věku pouhých devětačtyřiceti let, jistě bychom se dočkali dalších skvělých a nápaditých knih. I tak ale zůstane zapsán v srdci svých fanoušků díky mnoha svým počinům, a když už kvůli ničemu, tak kvůli Stopařově průvodci po galaxii zcela určitě. Kolik knih se může pochlubit tím, že na počest událostí, v nich se odehrávajících, se slaví  Ručníkový den?

„Stáří je boží. Má své výhody. Člověk je každý den něčím překvapený, protože si nic nepamatuje.“
Štěpán Kopřiva *13.3.1971

Vyznavačům české akční fantasy tvorby netřeba tohoto autora představovat. Jeho knihy nejsou pro slečinky ani pro malé děti. Píše velmi osobitým stylem a jeho zatím poslední kniha Rychlopalba dokonce ani není fantastika, ale detektivka. A vůbec je pan Kopřiva vcelku plachá entita, která ani rozhovory nedává úplně dobrovolně. Zkuste si sami prohledat internet, schválně, kolik jich najdete.
Kdysi jsem po přečtení Asfaltu vyplodila reportáž z návštěvy pekla místo normální recenze, můžete se nechat inspirovat a pak se taky vrhnout na jeho knihy.

"Jinak než pod tlakem doby se psát nedá."
František Novotný *15.3.1944

Náš poslední březnový oslavenec si jistě zaslouží označení bard české fantastiky, ve které se pohybuje již dlouhá léta. Záběr činností, kterými se zabývá, je takřka neuvěřitelný. Původně vystudovaný vědec – kybernetik měl jistě ke sci-fi velmi blízko už v raném mládí. Jeho literární tvorba však nezahrnuje jen fantatastiku, ale také literaturu faktu, publicistiku nebo překladatelství. Velkou část života strávil jako profesionální kapitán námořních plachetnic, což samo o sobě jistě není úplně běžné povolání. Za zmínku stojí minimálně jeho šestidílný cyklus Valhala, který nakonec v roce 2014 vyšel jako soubor v jednom svazku.

 

Přidat komentář