SOUTĚŽ: O Kaledonský gambit: VYHODNOCENÍ

Článek od: Redakce - 08.04.2019

Správnou odpověď vám tentokrát dáme trochu obšírnějí a vězte, že jakoukoli částečnou odpověď jsme považovali za slosovatelnou:

Pod slovem gambit (ze starého výrazu v italštině dare il gambetto pro "nastavit nohu") se rozumí šachové zahájení, ve kterém hráč obětuje materiál, aby dosáhl nějaké poziční výhody, zostření hry nebo znepřehlednění pozice.
V přeneseném významu (v politice, vojenství) označuje slovo gambit riskantní postup, kdy jedna ze stran (ač by nemusela) vsadí všechno na „jednu kartu“ a přejde do konfrontace s nejasným výsledkem při vědomí toho, že ji čeká buď výhra a velký zisk, nebo prohra a katastrofa.

A štěstí tentokrát ukázalo prstem na:

  • Jarmila ŘEZNÍČKOVÁ z Kačice

Gratulujeme!

 

Nakladatelství Triton vydalo před pár dny nové sci-fi s názvem  Kaledonský gambit. Máte-li na něj zálusk, můžete napřed zkusit štěstí v soutěži. Stačí, když nám odpovíte na otázku:

  • "Čo je to také GAMBIT?" (Kdyby čistě náhodou někdo neznal majora Terazkyho, tak překlad do češtiny: Co znamená slovo "gambit"?)

Svoje odpovědi posílejte na známou adresu sardensoutez@centrum.cz do nedělní půlnoci 21.4.2019, do předmětiu napište Kaledonský gambit a nezapomeňte na svoje jméno a korespondenční adresu.

Těšíme se na vaše odpovědi.

Přidat komentář