RECENZE: Christopher L. Bennett, Star Trek - Větší než pouhý součet

Článek od: Petr Simcik - 04.03.2019

Větší než pouhý součet má všechno, co od Star Treku chceme, a na rozdíl od přechozího Před zneuctěním nemá žádná viditelnější slabá místa. Skoro bych řekl, že jde o vrchol série, ale vzhledem k tomu, že mě čeká ještě trilogie Volání osudu, tak si nechám provolávání slávy ještě v záloze.

Enterprise po dvou borgských incidentech prošla opět očistou posádky. Ne, že by nějak pomřela, ale i když Picard odpustil všem zůčastněným vzpouru a i když dostal bianko šek na boj s Borgy (protože mu to očividně jde, co se federace týká nejlíp) někteří potížisti to prostě nerozdýchali a odešli. Jmenovitě hlavně T'Lana, od které jsem si hodně sliboval, ale nakonec mě jen štvala (a Picarda taky), a pak Leybenzon, který byl na pěst už od začátku předchozí knihy. Místo vypadnuvších Christopher L. Bennett správně doplnil posádku o méně konfliktní, ale přesto zajímavé a plastické postavy. Jako například lidsko-vulkánskou dívku T'Ryssu Čchen s vlastním, originálním přístupem k vulkánské povaze, běžně zakryté léty cvičení a sebeovládání, nebo šéfku bezpečnosti Čaudry Džasminder, která vyznává nenásilí, což je Worfovi dost proti srsti. Obecně nové přírůstky do posádky nejsou bez poskvrnky a sklízejí nedůvěru nebo alespoň opatrnost při jednání s nimi, ale na rozdíl od odejivších členů se snaží tu nedůvěru překonat a to uznání si zasloužit, což je u Star Treku skoro určující. Lidi se tam prostě obecně nechovají jako osiny v zadku.

Enterprise je vyslána na misi do hvězdokupy plné uhlíkatých planet, kde byla borgy z lodi Frankenstein napadena federační loď U.S.S Rhea, a nějakým způsobem z ní byla zachráněna a přemístěna jediná členka posádky - Tryss Čchen. Tryss vyprávěla o podivných bytostech, jimž říká "Nó", a které by měly umět používat novou revoluční technologii cest vesmírem. Je jasné, že Borgové se k technologii nesmí dostat, a tak Enterprise začíná výzkumno-bojová mise, při které musí vyhrát závod s Borgy a ještě kontaktovat podivnou, velmi mocnou civilizaci, nebo snad bytost a přesvědčit je o svých záměrech.

Díky výše nastíněnému má Větší než pouhý součet všechno co si můžeme přát - máme tu humor, emoce, akci, nové postavy, mezilidské i mezidruhové vztahy a výzkum, který byl od začátku borgské invaze tak nějak upozaděn, respektive věnoval se mu hlavně Titan. Stejně jako přechozí díly, i Větší než pouhý součet těží z referencí na předchozí děj, které jsou zde opět tak trochu deus-ex machina, ale mnohem méně násilně než v předchozí knize. Při průchodu sérií mám pocit, že je díl od dílu propracovanější a stále lépe a lépe funguje. Pomalu se zbavuje nánosu situace způsobené událostmi v Nemesis, a tím se vydává na úplně novou cestu, která může Enterprise dovést kamkoli. Bylo by fajn, aby ji dovedla někam, kde nejsou Borgové, protože už o nich máme třetí díl a ani ty následující je nevynechají. Na druhou stranu, furt se mi tihle protivníci nezprotivili natolik, že bych si o nich četl nějak nerad. Pokud jste ještě nenaskočili a z nějakého důvodu máte možnost začít až od téhle knihy, můžete. Sice se samozřejmě stalo mnoho událostí, které jsou v ději zmíněny, ale stále jsme v situaci, kdy knížka může fungovat samostatně a bavit. A vy, kteří sérii čtete popořadě, se můžete těšit, protože Větší než pouhý součet je hodně dobře odvedené řemeslo a srdíčko pravého Trekkieho k tomu.

 

Autor:Christopher L. Bennett 
Nakladatel: Brokilon
Překlad:Vít Pazlar
Ilustrace: Jakub Schejbal 
Vazba: brožovaná
Stran: 308
Rozměry:11,1 × 16,6 cm
Rok vydání: 2017 (1. vydání)

Přidat komentář