KOMIKS: Deadpool 6: Prvotní hřích

Článek od: Petr Simcik - 08.02.2019

Deadpool: Prvotní hřích se opět vrací ke schématu jednoho příběhu, a tím pádem je mnohem srozumitelnější a stravitelnější než předchozí Deadpoolova ženitba, která roztříštěností poměrně hodně trpěla. Deadpool si užívá novomanželských radovánek a dalo by se říct, že je docela šťastný, dokonce se zklidnil. Nebýt toho, že odmítnutý Drákula pořád dělá problémy a jde po Shiklah a hláškujícím žoldákovi kde to jen jde, mohl by být jeho novomanželský život v pekelné říši v podzemí docela nuda. Jenže není.

Deadpool se bude muset o upíry postarat, porazit bující upírskou invazi a jako vedlejšák ještě zachránit svou dceru ze spárů teroristické organizace U.L.T.I.M.A.T.U.M. Akce tedy určitě nechybí a je to taky to nejlepší, co v Prvotním hříchu najdete. Hned za ní jsou pak momenty týkající se Deadpoolovy rodiny, protože jsou poměrně silné a rozhodně nečekané a tragické na komiks, který začal jako přímočará zábava. Řekl bych, že se nám z Deadpoola pomalu stává ukecanější obdoba Wolverina. Tedy chlápek se šrámy na duši. Akci Deadpool šperkuje převleky, hláškami, ztřeštěnými nápady a jediné, co by vám na ní mohlo trochu vadit, je kresba, která je hlavně v těch akčních chvílích už pomalu na hranici karikatur. Zvlášť co se upírů týká. Deadpool, Shiklah a Dazzler (To je ta mutantka, co umí vysílat sluneční světlo do diskokoule.) se činí prakticky celou knihu a odpočinou si jen kvůli nějakému tomu nahláškovanému rozhovoru nebo když se dostane na drsnou robotickou agentku Prestonovou.

Druhý příběh - který se ale týká právě prvotního hříchu - si opět hraje na retro a Deadpool očividně minimálně částečně neví, že se vůbec stal, případně zatím nepochopil následky. My čtenáři ano, protože na rozdíl od něj máme všechny dílky skládačky a je to dost na blití. V dobrém.

Co by se dalo příběhu vytknout, je občasná navázanost na jiné řady, které u nás samozřejmě nevyšly, takže občas profrčí příběhem nějaká postava či se objeví situace, s níž Deadpool očividně počítá a zná ji, ale tentokrát jsme na rozdíl od předchozího odstavce za trubky my. Není to ale nic strašného, jen je třeba to přijmout jako fakt. A další věcí jsou prorocké vize agentů Shieldu, o kterých nemám ponětí jak a proč mohou vlastně vznikat, ale očividně mají pro děj stěžejní význam. Tak třeba se vysvětlí příště.

Co se týče kresby, je hodně dynamická a, jak už jsem psal výše, občas trochu karikaturní. Pořád se něco děje, postavy jsou prakticky na každém panelu v pohybu. Furt se někam lítá, skáče, kope, padá apod. Zvlášť pokud se na obraze objeví Deadpool. Už jsem určitě viděl i styl, který mi sedl lépe, ale dá se to přežít a John Lucas ze série stejně mizí, takže už o něj dál nezavadíme. Hodně pěknou kresbu má tentokrát retro sešit, který evokuje devadesátá léta, ale přitom působí moderně.  

Deadpool: Prvotní hřích není nejlepší, nejakčnějí, nejztřeštěnější ani nejemotivnější díl série (i když na ten poslední dost aspiruje), ale je to příjemná hláškující akční oddychovka, která je celá konzistentně fajn a dobře plynule se čte.  Předpokládá dostatečnou znalost předchozích dílů, ale to se u série dá čekat. Krom toho vznese důležité otázky a vyřeší se v ní jeden problém, díky čemuž se Deadpool stane zase o něco lidštějším a autoři si připraví píseček na hraní pro další díly. Celkově je run Gerryho Duggana a Briana Posehna pořád hodně dobré a zábavné čtivo, které můžu v případě, že máte rádi nejednoznačné postavy, jakou Deadpool je, rozhodně doporučit.

 

Deadpool, Prvotní hřích
Série: Deadpool (6.)
Nakladatelství Crew
Vydáno: 2018
Počet stran: 144
Překlad: Darek Šmíd
Ilustrace/foto: John Lucas, Scott Koblish, Irene Y. Lee

Přidat komentář