KOMIKS: Masasumi Kakizaki, Skrýš

Článek od: Petr Simcik - 28.01.2019

Horory obecně moc nemusím. Ne že bych se bál, on je hlavní problém právě v tom, že se nebojím tam, kde bych se bát měl, spíš mi ty knihy připadají nechutné nebo prostě jen divné. Hledám atmosféru nebo něco víc, takže si hodně vybírám a většinou skončím stejně u Lovecrafta nebo Poa. Výjimkou z pravidla jsou u mě hororové komiksy. A to jak evropské, či americké, ale hlavně manga. Protože tam dostanu vizuální část a i pokud jde o vyloženě divnou záležitost, jakou je například Spirála nebo Ryby, dokážu ocenit tu atmosféru a neklid, která z nich přímo čiší.

Skrýš je na tom velmi podobně a zároveň trochu jinak, protože na rozdíl od výše jmenovaných nepoužívá žádné nadpřirozené propriety ani jevy. Ve Skrýši najdeme pouze strachem sžíranou lidskou duši a místo, které se může nacházet kdekoli v Tichomoří, kudy se přehnala druhá světová válka. Skrýš, která se stala vězením, past, která se stala příbytkem. Tohle prostě musela být manga, protože způsob kresby, umístění příběhu a styl vyprávění dávají Skrýši strašně moc. Říká se o ní, že není až tak japonská, že by to klidně mohl být evropský komiks, ale já si to nemyslím. I když ano, mohl, ale atmosféra by byla ta tam.

Hlavní devizou Skrýše je totiž prostředí tropického ráje a jeden nesympatický pár, který řeší svoje manželské trable. Když říkám pár, tak myslím oba. Přestože žena je sice o několik délek ve vedení, co se týče nejméně sympatické postavy, protože jde o naprosto bezcharakterní, vypočítavou, hrabivou, zlou mrchu, hlavní "hrdina" je všechno jen ne vzor ctností. Zkrachovalý spisovatel trpící komplexy a neschopný si přiznat, že prostě nemá talent. Selhávající otec i manžel. Chudáček, který má v sobě cosi mnohem horšího než jeho manželka a stačí na něj trochu zatlačit, aby se to v něm přepnulo a z normálního zkrachovalce se stane nebezpečný magor. No řekněte, nejsou párem k pohledání? Pak už jen stačí je poslat na místo, kde by se zcvoknul i normální člověk a dívat se, jak se jejich osobnosti drolí a rozpadají.

Celý příběh umocňuje kresba, která je u Skrýše krásně detailní a přehledná i v akčních scénách. Střídají se v ní dva styly, protože příběh přepíná mezi civilním prostředím, kde retrospektivně vypráví, co se postavám vlastně přihodilo a skrýší, která se nachází v podzemí uprostřed džungle. Vídáme tak jak poměrně lehkou kresbu s minimem šrafování a černé linky, a pak stále častěji záběry šílencova obličeje, temných koutů, děr, smetí, násilí, které jsou naopak hodně detailně provedené a šrafované.

Skrýš je zase jedna z těch děsivých mang, kterým ten děs věříte hlavně proto, že je to Japonsko. Přeci jen v Japonsku nepotřebujete důvod pochybovat, že to je někde děsivé. Prostě tomu věříte, protože Japonsko takové dokáže být  (jen v Japonsku je les neoficiálně vyčleněný speciálně pro to, abyste se tam mohli jít oběsit). Je úžasné, jak dokáže tohle prostředí umocnit a rozvést poměrně banální příběh a díky prostředí z něj udělat děsivě podivnou podívanou, a to nejen v džungli, ale paradoxně i v civilní části příběhu. Pokud se vám líbily Ryby nebo Spirála, nemáte nad čím přemýšlet. A pokud ne? Zkuste Skrýš, je podobná, ale přitom úplně jiná. Trochu jako by byl King na chvíli Japonec.  

 

Skrýš

Autor: Masasumi Kakizaki
Nakladatel: Crew
Překlad: Anna Křivánková  
Vazba: brožovaná
Stran: 224
Rozměry:14,5 × 21,5 cm
Cena: 249Kč

Přidat komentář