KOMIKS: Brian Azzarello - Eduardo Risso, 100 nábojů: 13 - Smůla

Článek od: Marek - 15.01.2019

Přijmeme-li za pravdivou lidovou moudrost, že kdo seje vítr, sklízí bouři, pak je třeba uznat, že série o stovce ran ji naplňuje zcela beze zbytku. Ba co víc, je na místě začít uvažovat o zanedbané včasné sklizni a uvědomění si, že tady všem přes hlavu přerostlo nefalšované tornádo, které spolkne všechny a všechno.
Recenzovat poslední díl tohoto opusu je nevděčné. Vše již bylo řečeno, žádné velké zvraty se neočekávají, a tak je článek před vámi vlastně jen ujištěním pro pár nedůvěřivých, kteří by si mysleli, že sérii snad ke konci dojde dech. A ty můžu uklidnit již na tomto místě, že opravdu nedošel. Snad tedy alespoň pro pořádek.
Smůla nás dostává do okamžiku, kdy si již dávno všichni vyjasnili, jak to vlastně bylo, kdo koho zradil a za jakým účelem. Vyvražďovací válka mafiánských rodů je u konce, hlavní viníci zatím nepotrestáni. Nepřinesla ve výsledku nikomu profit. Menší rody byly po ztrátách svých hlav pozřeny většími, ale je jich moc i na tyto velké hráče. Situace je nestabilní a je třeba se konečně sejít u jednacího stolu a dohodnout podmínky. Do zasedání však nikdo s jistotou neví, půjde-li o kapitulaci, určení obětního beránka nebo další nesmlouvavý boj, tentokrát za použití pouze slov a intrik domlouvaných tajně mezi jednáními v areálu pro ně vybraném.
Atmosféra je hustá, skoro až hmatatelná. Nikdo si není ničím úplně jistý a i zdanliví vůdci mají nervózní tik. Kontrastuje zde několik rovin. Na nejvyšší si jdou hlavy po krku podle toho, jak si rozdělí svět za pomoci svých figurek. Ty jsou hned o patro níž a zatímco jim padají iluze o jejich pánech, stávají se spontánně freelancery a řeší pro změnu své osobní křivdy a účty. Mnohem emocionálněji, rychleji a brutálněji.
A pak tady máme něco jako šedou zónu. Skupinu pár jedinců, kteří nejsou ani v jedné z předchozích, pohybují se někde mezi, ale zároveň cítí, že by měli stát výš. Že jim narozdíl od pěšáků není jedno, jaké slovo dostanou. I mezi nimi jsou však rozdíly, a to v šancích, jaké na zisk lepší pozice mají. A ty jsou markantní. Vedle sebe tu tak stojí mistr intrik a plánování, který byl na počátku odsunut svými "přáteli" kousek dál, čímž ho o půl schodu shodili z vedoucí pozice, byť by na ni měl nárok a schopnosti, a brutální vraždící maniak, který má kořeny v dolní vrstvě a jen si spletl hvězdy s jejich odrazem na hladině.
Byť se to nemuselo zdát reálné, i v posledním díle dojde k několika charakterovým vývinům. U některých dojde jen k předem očekávanému vyvrcholení změny přístupu, u jiných k úplné otáčce o 180 stupňů.
Jak tohle skončí si musí každý přečíst sám. Je ale třeba si uvědomit, že poslední díl série má hlubší přesah a je důstojným zakončením. Byť mu někteří čtenáři mohou vyčítat, stejně jako dvěma předchozím knihám, že se již nejedná o rámcové povídky, vždy přesně ohraničené jednou knihou, jako tomu bylo v prvních deseti. Tehdy se jednalo o životní příběhy jednotlivců a o to, jaké na ně má vliv nové dilema - možnost pomstít se bez následků. Gravesova hra s kufříky však byla utnuta a série tak končí ucelenou prolínající se zápletkou. Ta nemá mnoho společného s počátky, na které můžeme akorát nostalgicky vzpomína a srovnávat, kam až jednotivé postavy dospěly. 
Nezáleží, kdo a zda-li na konci umře nebo přežije, ale na tom, že tohle tornádo si nebere servítky. Jako mlýnek na maso spolyká vše, co už jednou zabředlo do tohoto příběhu. Vyjít z něj bez následků nemůže nikdo, záleží jen na tom, jak moc je poznamenán. Fyzicky či psychicky, na tom nezáleží.
100 Nábojů - Smůla musím doporučit, minimálně, pokud vás zajímá zakončení nového směru, jakým se série vydala v několika posledních dílech. Pak není moc co vytknout, snad jen občas ne hned jasné rozhovory, v nichž není na první pohled zřejmé, kdo jsou jejich účastníci. Často se v nich odkazuje na události z mnohem starších dílů, které je lepší si dát před závěrem radši znova. Jedině tak si člověk užije výsledný dojem naplno.

100 nábojů: 13 - Smůla
Brian Azzarello, Eduardo Risso
Nakladatel: BB Art
Překlad: Petr Zenkl
Korektura: Mirka Jarotková
Redakce: Jiří Pavlovský
Rok vydání: 2018
Počet stran: 304
Rozměr: 168 x 258
Provedení: paperback
Cena: 699 Kč

Přidat komentář