KOMIKS: Brian Azzarello - Eduardo Risso, 100 nábojů: 12 - Špinavci

Článek od: Marek - 19.09.2018

Předposlední díl střílecí rubačky se zamotaným příběhem je jako vystřižená předposlední pětina z filmu. Přesně tak na mě Špinavci působili. Dvanáctá kniha série je přesně ta část, kdy se hlavní hrdina připravuje na bossfight. Kdy Kevin natahuje lano z domu k domku na stromě, kdy Wade hledá po domě své slepé spolubydlící všechny dostupné zbraně. Jednoduše řečeno, je to předehra.
Že se nedá Trustu věřit (jaká to ironie) zjistily vlivné rody již dávno, nyní jim však teprve naplno dochází, jak moc jim tenhle hráč, co měl stát opodál a hlídat, tvrdě zpřeházel figurky na stole a sám se ustavil do role šampiona, z níž jej teď nikdo nedokáže sesadit. A on sám nemá v úmyslu nechat na hřišti jakoukoliv možnou konkurenci.
Tak se stalo, že započala systematická likvidace hlav důležitých rodů, včetně kompletního vymazávání jejich příbuzných. Pistole s tlumiči, čistá práce, ale neméně brutální. Taková hrozba nutí rody uzavírat křehká, a dříve jen těžko představitelná spojenectví. Taková, v nichž si nikdo nepodá ruce, protože budou obtěžkány všemožným arzenálem. Například spojení svazkem Megan Dietrichové s rodem Mediciů. Takové dohody však nejsou přijímány zcela bez námitek, nejen okolím, ale zasévají i vnitřní sváry mezi Augusta a Benita (otce se synem). Těžko říct, jak tento zoufalý krok ovlivní zakončení, možná ještě více destabilizuje situaci a urychlí pád.
Špinavci jsou rychlovka, kterou hravě přelousknete během hodinky. Čtou se svižně, kresba trefně doplňuje vyprávění a svou jednoduchostí ideálně sedne k napjatému příbehu. Silné stínování a již tradiční přehnané grimasy, k tomu navíc často se měnící paleta, pracující ale vždy jen s minimem odstínů  na danou příběhovou linii. Kvalita je srovnatelná s předchozími díly, nenalezneme hluchá místa. Nečekejte žádné výrazné zvraty, jako tomu bylo u Začátku konce, jedná se spíše o mírné zvolnění před finálním sprintem v cílové rovince. Ve vzduchu je napětí, začíná se vařit výbušná směs, a všichni jen čekají, kdy to bouchne. Všichni hráči se jen tak zlehka oťukávají, sem tam při tom někdo umře, ale to je holt riziko uvedené v pravidlech. Tyto politováníhodné události jsou totiž jen drobnostmi, semifinálem směřujícímu ke grandióznímu zakončení. Protože toto je teprve ten pravý začátek konce.
Škoda jen, že dvanáctý díl vyšel tak dlouho po předchozím, protože po dvou letech jsem se do spletitého příbehu dostával velice těžce.
 

100 nábojů: 12 - Špinavci
Brian Azzarello, Eduardo Risso
Nakladatel: BB Art
Překlad: Petr Zenkl
Korektura: Mirka Jarotková
Redakce: Jiří Pavlovský
Rok vydání: 2018
Počet stran: 128
Rozměr: 171 x 258
Provedení: paperback
Cena: 399 Kč

Přidat komentář