KOMIKS: Marjorie Liu - Sana Takeda, Netvora 1: Probuzení

Článek od: Karolína Poláčková - 10.08.2018

Netvora je komiksem s neologismem v názvu, balancujícím na rozhraní několika subžánrů fantastiky a inspirovaným vzpomínkami na občanskou válku ve Vietnamu. Přichází šokovat, a to jakýmikoli prostředky.

Ani po skončení války svět rozhodně není mírumilovným místem – hranice i hluboká nenávist rozděluje lidi a rasu arkaniků i po krvavém konfliktu, přičemž další už je na spadnutí. Arkanikové jsou lidmi loveni a zotročováni. Řád mnišek Kumaea na nich dokonce provádí experimenty za účelem získání „lilia“, jehož magické účinky lidé využívají. Maika Půlvlčice byla uvězněna právě v pevnosti Kumaea – na nepřátelské území a do otroctví se však vydala dobrovolně, aby mohla zjistit více o minulosti své matky. Maika totiž ví, že je s ní něco špatně a zjišťuje, že právě matčin výzkum to způsobil. Maika totiž není ve svém těle úplně sama. Hostí v něm prastarou bytost a hlavně její nestvůrný apetit. Když dostane hlad, stává se z Maiky děsivé monstrum jen proto, aby netvora uvnitř nakrmila. Může s něčím takovým uvnitř sebe přežít a zachovat si lidskost?

I díky své neobvyklosti se Netvoře daří zaujmout čtenáře na sto procent. Překvapuje okno za okénkem a list za listem, ať už zvraty nebo svým zpracováním, mistrně kombinuje různá témata a žánry s krásnou vizuální stránkou. S udržením čtenářovy pozornosti už je to ale trochu horší – při čtení je totiž poměrně těžké se pořádně zorientovat. Na čtenáře se valí zamotaná, komplikovaná zápletka a zároveň barvité reálie temného světa, a člověk neví, kde mu hlava stojí. Lze vycítit určité zákonitosti, které ve světě Netvory fungují, ale po většinu času čtenář jen čeká, kdy se zase chytne. Tomu částečně pomáhají stránky vložené na konec jednotlivých kapitol, kde vážený kocouří profesor Tam-Tam vysvětluje něco z historie světa.

Netvora překvapuje brutalitou, která podtrhuje vážné ladění a navozuje fantasknímu světu naprosto realistickou atmosféru. Příběh je podáván uvěřitelně a nemazlí se ani s postavami, ani se čtenářem. Pocity jsou rozebírány mnohem víc do hloubky než děj a to dodává příběhu na atmosféře. Kresba z pera Sany Tanedy je naprosto úchvatná. Je radost se při čtení zastavit a jen si zálibně prohlížet ty barvy, které Netvoře dodávají romantické kouzlo, které pak temný příběh krutě zadupává do země. Prostor je věnován poměrně širokému spektru postav, ve kterých je sice možné se orientovat, ale nějak hlouběji se s nimi sžít nelze – přestože je nám poskytnutý dobrý náhled na důvody jejich jednání.

Minulost hlavní hrdinky je postupně odhalována, stejně jako identita toho, co jí činí mostrem – tedy netvorou. V temné atmosféře se sice dá najít odlehčení v podobě Maičiných společníků, tedy roztomilé lištičky Kippy a kocoura Rena, ale autorky se bezpečně vyhnuly nepatřičným vložkám nebo vtípkům, které by výsledný dojem pokazily. Netvora je rozhodně výjimečným komiksem, který stojí za zkoušku – není to jen nějaký úvodní díl, který by sliboval velké věci v budoucnosti, ale vrhá se přímo na věc. Vnáší svěží vítr, na kterém se nesou i nějaké menší neduhy, které bohužel nejde jen tak přehlédnout. Pokud ale další díl přinese trochu jasnější kontury příběhu, pak to bude pořádná jízda.

 

Marjorie Liu, Sana Takeda – Netvora 1: Probuzení
Nakladatelství: Crew
Počet stran: 208, brož
Rok vydání: 2018
Cena: 499 Kč
 

 

Přidat komentář