KOMIKS: Gerard Way - Gabriel Bá, Umbrella Academy 1: Apokalyptická suita

Článek od: Ivet Křenková - 06.06.2018

Člověk by řekl, že vesmírné olihně nebudou mít co dočinění se zvyšováním procenta porodnosti. I přesto se v moment, kdy „Rváč Tom“ Gurney jedné takové olihni v ringu zasadí atomový úder letícím loktem, narodí 43 mimořádných dětí… ženám, které rozhodně těhotné nejsou.

Milionář a vynálezce Reginald Hargreeves se snaží co nejvíce z těchto výjimečných novorozenců najít a adoptovat, prý kvůli záchraně světa. Místní novináři si ťukají na čelo a do Hargreevesovy péče se dostává sedm z dětí, které záhy vytvoří Umbrella Academy, trochu problémovou rodinku superhrdinů. Není divu, že to doma občas vře, když děti odmalička místo hraní zachraňují svět. Hned v deseti letech mají na kontě souboj se smrtící Eiffelovou věží.

Netrvá to příliš dlouho a každý z členů týmu se rozhodne jít vlastní cestou. Dohromady je po letech opět svede až Hargreevesova smrt. Není čas pohřeb tyranského otčíma oplakávat – všichni nyní musí i přes vzájemné antipatie spojit síly, aby dokázali zachránit svět před hrozbou, která se pomaličku dostává ke své léta utajované moci. 

Komiks Umbrella Academy je zvláštní už jen tím, že jej v roce 2007 přivedl k životu Gerard Way, zpěvák kapely My Chemical Romance. Většinu času, kterou věnoval tvorbě, byl navíc s kapelou na turné, takže s kreslířem Gabrielem Bá museli často komunikovat přes celou zeměkouli, o čemž čtenář něco zjistí v předmluvě a doslovu.

Po trochu chaotickém úvodu přichází na řadu melancholie, cynismus, špetka humoru a samozřejmě krev. Děj se odvíjí hlavně od vztahů hlavních hrdinů, kteří si s sebou očividně nesou psychické i fyzické šrámy z dětství a obnovení vztahů v dospělosti jim zrovna dvakrát nejde. Skoky mezi přítomností a minulostí nejsou vůbec na škodu, působí plynule a logicky na sebe navazují.

Way umí do příběhu vnést originální a poměrně bizarní prvky, kterých je v klasických komiksovkách jako šafránu. Po úvodu s narozením dětí a bojem s oživlou Eiffelovou věží přichází hlavní hrozba Vanya, jejíž superschopností je ničit svět pomocí hudby - konkrétně bourá domy hrou na housle. S vražedným orchestrem Verdammten se nejdříve spolčit nechce, ale přimějí ji k tomu okolnosti. Paradoxně je právě Vanya jednou z mála postav, jejíž osobnost je trochu více rozvinuta. S ostatními hrdiny se čtenář moc seznámit nestihne, na začátku komiksu je jejich nevlastní otec navíc oslovuje čísly, což orientaci v příběhu neulehčuje.

Celá kresba i atmosféra komiksu je prohloubením Wayovy umělecké tvorby spojené s kapelou, která v době vydání prvního svazku rozhodně nebyla nijak růžová. Postavy vymyslel a načrtnul sám, Gabriel Bá si pak za jejich celkové ztvárnění odnesl Eisnerovu cenu. Ve vizuálu je zřetelná i hravost, té si čtenář může všimnout třeba v nadpisech kapitol, které jsou součástí vyprávění a obvykle je doprovází dechberoucí dvoustrana.

Jelikož Umbrella Academy má další dvě pokračování, možná budeme mít tu čest se s postavami seznámit o něco více. I přes drobné výtky tvůrci dokázali do žánru přinést svěží vítr, který má potenciál proměnit se v pořádnou vichřici.

Umbrella Academy 1: Apokalyptická suita

Scénář: Gerard Way
Kresba: Gabriel Bá
Barvy: Dave Stewart
Nakladatelství: Crew
Překlad: Ľudovít Plata
Vazba: vázaná s přebalem
Rok vydání: 2018
Rozměry: 258 x 168 mm
Počet stran: 184
Cena: 569 Kč

Přidat komentář