RECENZE: Josef Pecinovský, Stavitelé Arestonu

Článek od: Monika Slíva - 03.04.2018

Bylo nebylo v předaleké galaxii... trochu přeháním, ale fakt jen trochu. Stavitelé Arestonu totiž skutečně pocházejí z předaleké galaxie, ale to už víme. Ovšem způsob, kterým se Areston dostal do užívání pozemšťanů, vám určitě vyrazí dech, stejně jako mnoho dalších klíčových informací, jež se dozvíte od jednoho trosečníka. Ten trosečník ví, že umírá a domů se zřejmě už nikdy nevrátí a je mu jedno, co si vy, ubozí obyvatelé Země se všemi těmi vědomostmi počnete. Můžete se z toho klidně zcvoknout a ještě před tím si zkusit zpívat lalala a zacpávat si uši, abyste neslyšeli. Uprostřed moře se totiž těžko před umanutým vypravěčem utíká. Takže se dozvíte úplně všechno.

Ale stejně vám na konci nejspíš zůstane víc znepokojujících otázek než uspokojivých odpovědí. Co jiného se taky dá od pana Pecinovského čekat, že?  Nehledě na to, že bez přečtení čtvrtého dílu se nedozvíte, jestli byl Areston opravdu původně otrokářskou lodí, nebo jestli je to jen výplod nějakého chorého lidského mozku - tedy ona myšlenka s otrokářskou lodí. Neříkám tak ani tak. Překvapeni budete každopádně, takže není nutné ani naznačovat... přijďte si na to sami.

Stavitelé Arestonu jsou a nejsou prequelem, jsou a nejsou rozuzlením a vysvětlením celé předchozí trilogie. Trochu se podobají chytré horákyni. Tahle útlá knížečka čítající necelých sto osmdesát stran je k prasknutí nacpaná úžasnými nápady, které by při podrobnějším rozpracování vydaly na několika svazkovou vesmírnou ságu o cizí galaxii. A na to všechno stačí jeden vypravěč.  Čtenáři, kteří po dočtení Vládce Arestonu prahli po vysvětleních, budou jistě spokojeni. Dostane se jim ho měrou vrchovatou, ale zároveň s uspokojením a zodpovězením všech otázek budou mít v hlavě ozvěny oné cizí daleké galaxie, kde postavili Areston a kam by se jistě ještě rádi podívali. Josef Pecinovský umí i k dokonale propracovanému a uzavřenému příběhu přidat to "něco" navíc a stejně jako Šeherezáda si připravuje možnost přijít ještě další večer a vyprávět nový příběh, který si zase rádi poslechnete.

 

Josef Pecinovský
Stavitelé Arestonu

Nakladatelství: Epocha
Obálka: Žaneta Kortusová
Rok vydání: 2017
Vazba: brožovaná
Počet stran: 176
Cena: 299,- Kč


Recenze na první díl trilogie Areston zde.
Recenza na druhý díl Útěk z Arestonu zde.
Recenze na třetí díl Vládce Arestonu zde.

Přidat komentář