KOMIKS: Anthony Del Col, Assassin's Creed 3: Návrat domů

Článek od: Marek - 12.02.2018

Třetí díl komiksové série o boji mezi řádem Asasínů a Templářů nás přivádí na ostrov tajné asasínské základny. A jak to s každou skrýší bývá, v zájmu akčnosti příběhu musí být zcela stupidním způsobem odhalena. Ale k tomu se dostanu.
Ve vedení řádu jsou spory o budoucí úloze Asasínů. Mají zůstat pozorovateli, nebo se stát aktivním společenstvem se sítí agentů?. Do nestabilní situace, navíc podpořené úspěchy Templářů, přibude ještě jeden problém. Na ostrov je dopravena vnučka jedné z nejvyšších představených bratrstva Charlotta De La Cruzová.  Měla by být jako naprostý nováček zasvěcena do všech probíhajících akcí?
Právě její nezkušenost a ukvapenost následně vede k neuposlechnuti rozkazu a tím zavinění odhalení základny. Se sérií Assassin's Creed mám v komiksovém podání docela problém z důvodu nesympatičnosti charakterů, což jsem zmiňoval již v předchozí recenzi na druhý díl. Většina postav se chová hrozně hloupoučce a člověk nemůže pochopit, jak se sakra dostali na své pozice. Jsou buď zcela nezáživné, nebo mají své jediné vlastnosti šíleně přehnané. Proto se v knize objeví bezcitný rádobyvůdce, ultra-mega-cool-krasoň, který je nade vše povznesený, silná rozhodná ženština, tvrdohlavý, žárlivý, ale zároveň oddaný kamarád atd. Navíc to vypadá, jakože se nás Návrat domů snaží přesvědčit, že se nemůžete stát tajným zabijákem hýbajícím dějinami, pakliže nemáte metrosexuální sklony a nepracujete v genderově vyváženém týmu. Tím spíš, že hlavní hrdinka je přesně ta dokonalá neohrožená mikšice jako minule. Dostane celou skupinu do problémů, aby následně situaci zachránila tak hloupým způsobem, že by se měl stydět i před taktikami Scoobyho Doo. Nebo by se měli stydět Templáři, kteří nejsou schopní s flotilou a soukromou armádou s podporou letectva rozdrtit skupinku dvacetiletých "swaggerů" a dámu pokročilého věku.
Čas od času vsazené retrospektivní pasáže jsou jedinými, jež měly potenciál na zajímavé události, bohužel jej však nevyužily a jedná se o vcelku nemastné neslané převyprávění stokrát provařeného námětu žárlivosti.
Jednoduše řečeno se jedná o opravdu hodně jednoduše napsaný příběh, který může jenom doufat, že jej nebude číst kdokoliv starší deseti let. Pro kohokoliv staršího se totiž bude jednat o zcela nudný příběh, během nějž budete mnohokrát kroutit hlavou, co se to proboha na stránkách před vámi děje.
Kresba není špatná, dokáže navodit atmosféru a vcelku dobře dokresluje popisované události, ale u druhého dílu mi připadala povedenější. Je ale docela bohatě kolorovaná, což se dá považovat u tohoto typu komiksů jako plus.
Komiks tak může bodovat jedině u nejzarytějších fanoušků série, pro které by zároveň ale mohlo jít o poskvrnu na dobrém jménu úspěšných her.
 

Assassin's Creed 3: Návrat domů

Scénář: Anthony Del Col, Conor McCreery
Kresba: Neil Edwards
Překlad: Kateřina Niklová
Datum vydání: 25.10.2017
Nakladatelství: Crew
Vazba: Brožovaná
Počet stran: 128
Cena: 329Kč

Přidat komentář