KOMIKS: Mike Richardson - Stan Sakai, 47 róninů

Článek od: Marek - 03.01.2018

"Znát tento příběh znamená znát Japonsko."
Citát, jenž naleznete na přebalu knihy vás donutí zamyslet se a přemítat, co pro vás pojem Japonsko vlastně znamená. U mě se ihned vyrojily myšlenky na Pearl Harbor, osobité styly tamních modelářů, preciznost a Usagi Yojimbo. A byl to právě poslední jmenovaný, který mě dovedl k Čtyřiceti sedmi róninům.
Jedná se o komiksové zpracování legendy o skupině čtyřiceti sedmi samurajů, jež ztratili svého pána, ale tím pro ně nekončila jejich povinnost. Příběh totiž pojednává o oddanosti, kterou chovali vůči svému daimjóovi i po jeho potrestání za čin, který byl vyprovokován zkorumpovaným dvorním úředníkem. A protože čest má v Japonsku nejvyšší cenu, dá se očekávat, že svého pána pomstí. S obrovským sebezapřením se vzdají všech svých pozemských statků, odejdou od rodin, znemožní své postavení. To vše, aby ze sebe udělali v očích lidu opovrženíhodné jedince, kteří již ztratili motivaci k životu. Opak je ale pravdou a snášejí tedy urážky se ctí a vědomím, že čas odplaty se blíží.
Z knihy je cítit neskutečná péče, jíž jí bylo autory dopřáno. Vyprávění má spád, nezadrhává se na zbytečnostech a neustále čtenáře nutí přečíst ještě stranu-dvě-padesát. Navíc je doplněno mnou milovanou kresbou Stana Sakaie, který jednoduše řečeno období šógunátu kreslit umí. Přesné ostré tahy a méně výrazné tóny dodávají knize na starobylejším a klidném vzhledu. Díky všem těmto aspektům jsem knihu začal číst a nezavřel, dokud jsem nepřečetl i to nejzapadlejší slůvko. Pravda, nebyla to zrovna dlouhá doba, celý příběh mi zabral něco přes hodinu a půl, ale zážitek byl o to intenzivnější a s aktéry jsem prožíval každou chvíli jejich osudů.
Richardson a Sakai nám předvedli vynikající dílo, které rozhodně stojí za přečtení, protože má svou hloubku a člověka chytne od první stránky. Nemám jedinou výtku, kterou bych mohl namítnout.
Netroufám si tvrdit, že bych nyní znal podstatu Japonska, že bych se snad nyní vyznal v tak moc rozdílné kultuře, ale rozhodně mě příběh obohatil v náhledu na tamní společnost a její zvyklosti.

47 róninů
Mike Richardson, Stan Sakain, konzultace - Kazuo Koike
Nakladatel: Crew
Překlad: Ľudovít Plata
Redakce: Anna Křivánková
Počet stran: 152
Rozměr: 235x160 mm
Provedení: vázaná
Cena: 479 Kč

 

Přidat komentář