Modrá Crew 4: Třetí zákon I - II

Článek od: frankie - 28.10.2017

Čtvrté číslo Modré Crwe ve srovnání s prvními třemi, přišlo s jednou velkou změnou: vyšlo na základě hlasování předplatitelů, kteří vybrali Třetí zákon. Jedná komiks francouzské školy a je důkazem toho, že evropská tvorba má co nabídnout. Scénarista Xavier Dorison a kreslíř Alex Alice vytvořili středověký thriller s tajemnými artefakty, tajnými spolky a nebezpečnými templáři, vše o tři roky dříve než svět pobláznila Šifra mistra Leonarda.
Hned začátek příběhu nás uvrhne do víru neradostných středověkých událostí – upalování kacířů, inkvizičních soudů a tortury. Upálení inkvizitora Konráda z Marburku odsouzeného ze spolčování s ďáblem je zmařeno jeho blízkými. Následuje dvacetiletý časový posun. Děj je po zmíněném prologu rozehrán již bez zbytečných odkladů a čtenář se rovnou pouští do akční jízdy - vypálený klášter, povraždění mniši a inkvizitor v nemilosti, to je jen začátek příběhu odehrávajícího se na počátku 14. století. Hlavními postavami jsou v utajení žijící Konrád z Marburku a chráněnka Konrádova přítele, opata Charlese, Elisabeth. Spolu se pokouší rozřešit záhadu starých svitků obsahující apokryfní biblický text a zároveň klíč k veškerému vědění. Klid na řešení však nemají, jsou pronásledováni tajemnými jezdci, zadržet se je pokouší i templáři. Když už je ochoten někdo jim pomoci, dotyčný bývá příliš často brzy odstraněn ze světa živých.
Třetí zákon zaujme nejen dějem, hrdiny, ale i kreslířským zpracováním, jednotlivé stránky mají různě zpracované a rozložené panely. Navzdory převažujícímu tajemnu, soubojům a těžké atmosféře, oku lahodí ztvárnění biskupovy chráněnky Elisabeth. Místy je však kresba jakoby nedotažená a tím působí nedokonale. Naopak velmi propracované jsou titulní stránky prvních dvou dílů.
Bohužel komiks opravdu končí v nejlepším, situace hlavních hrdinů se totiž stává bezmála zoufalou. O to více se čtenář zajisté bude těšit na pokračování Modré Crwe a zároveň dokončení celého příběhu. Na své si přijdou všichni, milovníci historie a konspirací však budou z tohoto díla u vytržení.


Modrá Crew 4: Třetí zákon I - II
Scénář: Dorison, Xavier
Kresba: Alice, Alex

Nakladatelství: CREW
Rok vydání: 2017
Počet stran: 100
Rozměr: 260 x 190 mm
Provedení: Brožovaná
Cena: 249,- Kč

Přidat komentář