KOMIKS: DCKK 6 a 7: Batman: Dlouhý Halloween

Článek od: Marek - 08.10.2017

Dlouhý Halloween je krimoška v tom nejjednodušším smyslu slova, a je to jedině dobře.
Gotham je v područí mafie, žádná novota. Rodiny Maroni a Falcone si rozdělily vládu a s občasnými neshodami a rivalstvím si spokojeně žijí. Křehký mír však naruší smrt synovce jednoho z bossů, Carminea "Římana" Falconeho. U té však nezůstane a brzy začne brutálním způsobem opouštět svět mnoho dalších členů Římanovy rodiny. Na vraždách je ale mnohem znepokojivější jiný fakt. Vrah orientuje své vraždy čistě dle svátků a policie se tedy vrhá na lov "Svátečního vraha", na nějž jej noviny okamžitě překřtí.
Jednou z hlavních událostí knih je však zrození zcela nového Batmanova padoucha - Two Facee, který je unavený bezmocností policie svázané zákony. Postava nově vzniklého záporáka by se dala zařadit i do částečné úrovně antihrdiny. Zejména je pak zajímavá rozpolcená osobnost tohoto jedince, který společně se svým vzhledem ztratil i své původní já. Nebo se teprve v tu chvíli osvobodil originál dlouhou dobu skrývaný a utlačovaný uvnitř?

Dlouhý Halloween je psán skvěle srozumitelně a přeci ne dětinsky. Udržuje si svou míru tajemství a čtenáři není vlastně úplně vše odhaleno ani po dočtení. Děj není zbytečně moc zamotaný, což považuji osobně za velké plus.
Scénář skvěle koresponduje s kresbou, ačkoliv je stylově silně specifická a nemusí každému úplně sednout. Při prvním otevření jsem měl smíšené pocity, protože sám jsem zastánce spíše barevnější a méně hranaté verze Batmana od Jasona Faboka. Prvotní rozpaky však zcela rozprášila atmosféra, která na čtenáře dýchne už po pár stranách četby. Temná nálada nulového pokroku ve vyšetřování i podezřívavost mezi kolegy, to vše umocňuje ostře řezaný styl tužky Tima Salea  a barevná umírněnost Gregoryho Wrighta a Davea Stewarta.

Líbí se mi zasazení více záporáků, kteří sice nehrají vždy svou roli, zato ale intenzivně a se skvěle vystihnutými charakterovými rysy.
Jedná se o velice povedený detektivní kousek, který musím rozhodně všem čtenářům Batmana doporučit, protože tentokrát byl do DCKK vybrán přesně ten typ komksu, jaký bych v něm chtěl vidět.
Co se týče old school přídavků, v první knize nalezneme hned dva originy, jeden zabývající se Riddlerem, druhý o Poison Ivy. Kniha druhá obsahuje zase původní komiks o vzniku Two Facee, jehož pasáž je částečně zahrnuta právě v Dlouhém Halloweenu. Retro díly jsou tradičně čistě nenáročné oddechové čtení, které neurazí, ale tentokrát bohužel ani nijak nezaujme. Je v nich odkazováno na padouchy spíše jako na celebrity, než jako zločince, kteří by se museli skrývat. Což bohužel až moc zavání naivností, která je po pár stranách únavná a člověka spíše znudí. Ale ano, účel představit postavy v úplně původní podobě plní.  

 

DC KK 6 a 7: Batman: Dlouhý Halloween

Scénář: Jeph Loeb
Kresba: Tim Sale
Vydavatel: Eaglemoss
Série: DC komiksový komplet
Počet stran: 208 a 224
Vydání: druhé
Vazba: pevná
Cena: 229 Kč


 

Přidat komentář