DC KK 16: Harley Quinn - Preludia a Nokurňa

Článek od: Petr Simcik - 02.10.2017

Na Harley Quinn – Preludia a nokurňa jsem se hodně těšil. Tahle postava, vzniknuvší v kresleném seriálu, si mě okamžitě získala. V New52, který u nás vydává BB art na ni nedám dopustit, protože razí ten zvláštní styl humoru založený na kombinaci psychicky nemocného člověka, silné ženy a nevyléčitelné puberťačky v konfliktu s realitou. Zajímalo mě, jak asi vypadala před tím, než převlékla kostým a konečně opustila Jokera?

Byla velmi podobná. Abych použil příměr z fantasy RPG her, zatímco Harley z New52 je chaoticky dobrá, tahle stará je ještě chaoticky zlá.

Harley je zabouchlá do Jokera, dělá, co mu na očích vidí. Harley je moc samostatná a kazí mu jeho zábavu a vůbec už ho trochu nudí, takže i když je mu ochotná vždy přispěchat na pomoc, rozhodne se zbavit se jí. Naštěstí pro Harley a pro nás má i ona v Gothamu přátele, kteří jsou ochotni pro ni zariskovat, a tak můžeme sledovat příběh o tom, jak se z doktorky Harleen Quinzellové stal dobrovolně  poslušný pejsek Harley, a dále, jak se z Harley stává samostatná žena hledající svou cestu gothamským podsvětím.

Mnohokrát jsem zaslechl, že by Harley měla být něco jako DC verze Deadpoola, ale ono to tak vlastně ani nemůže být. Ten styl humoru je sice u obou částečně založený na násilí, ale vše ostatní je naprosto obráceně, takže cílová skupina těchto komiksů musí být logicky také jiná. Mně osobně se Harley líbí a směju se u ní asi jako u Deadpoolů – tedy vlažně a spíš tak pro sebe. Opravdu jsem ještě nečetl komiks s příběhem, u kterého bych se řezal nahlas, takže tohle je to co očekávám. V Harley Quinn – Preludia a nokurňa vidím komiks, kde jsou vtipy založeny na špatných předpokladech, je tu trocha toho slovního humoru, nějaké narážky na předchozí komiksy či zúčastněné postavy a vše se točí kolem srážek věčné puberťačky s realitou a reality s Harley, která realitu odmítá akceptovat.

A co ty „kozy“? Ono to totiž trochu zní jako holčičí komiks, co tam tedy dělá tolik prsatých a dokonale tvarovaných ženských? Na to se dá říct jen jedno. On to je ženský komiks, ale ve státech (a nejen tam) se najde spousta lidí, kteří si to koupí jen kvůli Harleyině zadku a poprsí. A krom toho kreslíři jsou prostě chlapi. Za sebe musím vyhlásit všeobecnou spokojenost co se týče smysl dávajícího příběhu i mírně ujetého humoru. A můžu dát i + za kresbu. Harley i ostatní slečny jsou nakreslené opravdu sexy a kresba komplet je příjemně mainstreamová, moderní a i ona sama se nebere úplně vážně. Vadila mi snad jen jedna věc – to, že jsem měl pocit, jako by se kreslíř nedokázal rozhodnout, zda chce dělat Harley v obličeji roztomilou nebo drsnou, a tak to pro jistotu střídá, což působí dost WTF dojmem, kde je na jednom panelu Harley roztomilá jako medvídek koala a hned o políčko dál má nepřístupný a zatvrzelý výraz Xeny, princezny bojovnice. (To je ten Kurt Russell v sukních.)

Bonusový komiks se na Harley nezaměřuje, i když i v něm se mihne. Jedná se o nechtěné vystoupení Bat Girl a Harley zde s Poison Evy hraje roli té pravé záporačky. O nějakém humoru nemůže být zatím ani řeč. Přestože se jedná o retro sešit, není vůbec špatný, je uzavřený a dává smysl. Zajímavá je také velmi jednoduchá a účelná kresba, která nám může sloužit ke srovnání nové s opravdu starou Harley.   

Celkově mě šestnácté číslo DCKK Harley Quinn – Preludia a nokurňa velice příjemně potěšilo, protože jde o dobrý komiks a zároveň dává ucelený pohled na Harley jako postavu. 

Harley Quinn – Preludia a nokurňa 

Scénář: Karl Kesel, Kelly Pucket
Kresba: Terry Dodson, Mike Porobeck

Vydavatel: DC Comics, Eaglemoss Collections
ISBN: 978-83-7718-701-2
Vazba: pevná
Formát: 178 × 266 mm
Počet stran: 208
Cena: 229 Kč   

Přidat komentář