SERIÁL: The Defenders

Článek od: Karolína Poláčková - 28.09.2017

V roce 2013 započala streamovací stanice Netflix nabízet svou vlastní seriálovou tvorbu, která se od začátku vyznačuje kvalitním zpracováním, a to nejen technickým. Když později došlo k podpisu smlouvy mezi stanicí a gigantem Marvel, všem komiksovým fanouškům proběhl nadšením mráz po zádech. Znamenalo to totiž, že superhrdinové budou krom stříbrného plátna dobývat i naše obrazovky – a to ve velkém. Objednány byly hned čtyři seriály, které ve finále měly vyústit v týmovou minisérii. Právě The Defenders jsme se v srpnu dočkali.

Jednotliví hrdinové už se nám představili v samostatných seriálech, v čele s Daredevilem. Tento slepý právník zaznamenal takový úspěch, že se ještě před uvedením The Defenders dočkal i druhé série o třinácti dílech. Jessica Jones vtrhla se svou detektivní kanceláří do světa s o něco menší parádou, stále však úspěšně. Luke Cage a jeho očišťování Harlemu od zloduchů už si ale diváky příliš nezískalo – a letošní Iron Fist na tom byl jen o málo lépe. Danny Rand se sice líbil, ale valný dojem nezanechal. Osmidílná týmová minisérie byla přesto mnohými hladově vyhlížena – stálo naše čekání za to? Po opadnutí prvotního nadšení nemohu křičet objektivní „ano, 10/10“, ale ani opak rozhodně není pravdou.

Netflix dostál své pověsti. Po technické stránce je seriál takřka perfektní, včetně šílené-komiksové soubojové choreografie a netypických úhlů kamerového snímání. Od vizuálu se nic menšího než dokonalost ostatně ani nečekalo. Příjemně mě překvapilo intro, které dohromady spojuje hudební témata ze samostatných hrdinských seriálů, a je mnohem záživnější, než tomu bylo právě v předchozích případech. Celkově je v The Defenders hudba spíš podkresová záležitost, ale ve svém úkolu dotvářet atmosféru nezklamala. Co zklamalo, byla – bohužel – zápletka. Navzdory chytře napsaným dialogům a propracovaným postavám seriál pokulhává právě na dírách v příběhu. Záporáci se nedočkali pořádně vysvětleného původu, jejich plán místy spolu s tempem vyprávění nejistě přešlapoval na místě. Sigourney Weaver jako padouch číslo jedna neměla ani šanci pořádně se vyřádit, a ne vše nakonec na diváka zapůsobilo, jak mělo. A to je škoda.

Kromě hluchých míst a nedotaženého příběhu jsou totiž Defenders skvělí. Vztahová chemie šlape tak, jak má, a byť jsou některé herecké výkony o úroveň lepší než ostatní, aktérům jejich postavy věříte. I když tedy The Defenders nenaplnili všechna vysoká očekávání a nechávají za sebou trochu smíšené dojmy, rozhodně bych je doporučila – ne však všem. Pokud nejste komiksový fanda nebo jste neviděli předchozí hrdinské sólovky, začněte radši u nich. Tenhle souboj o New York si pak užijete mnohem spíš.


The Defenders
Předloha: Roy Thomas
Tvůrce: Douglas Petrie, Marco Ramirez
Hudba: John Paesano
Premiéra: 18. 8. 2017
Hrají: Charlie Cox, Krysten Ritter, Mike Colter, Finn Jones, Sigourney Weaver, Rosario Dawson, Jessica Henwick, Elodie Yung, Scott Glenn…
 

 

Přidat komentář