KOMIKS: Harley Quinn 3: Láska na první ránu

Článek od: Petr Simcik - 23.09.2017

 

Harley Quinn z padesát dvojky je potřetí zpět, respektive vrátí se k nám na jaře 2018 a i tentokrát to bude jízda. Konkrétně halucinogenní a podivná jízda. Něco jako návštěva muzea moderního umění s jointem. A nebo ne?

Halucinace se nám dostanou už v prvním příběhu Škrábni a přivoň. Začíná nadějně. Harley je zase  v Arkhamu a s poměrně vážnou tváří vypráví, jak se tam vlastně dostala a kdo jsou ti dva blonďatí lidé, kteří na ni koukají do polštářové cimry mřížovaným okýnkem. Jediná jasná věc je, že si ten pobyt zaslouží, protože nechat se do Arkhamu vystřelit katapultem přes celý Gotham může jen blázen. Trochu tu taškařici kazí fakt, že celá ta věc s katapultem je v příběhu jen na efekt, jen z důvodu, že ho má Harley na střeše. Do Arkhamu Halrley míří proto, že je v něm zavřená Poison Ivy, což je Harleyna nej, nej kámoška, a kterou zde z nějakého podivného důvodu vězní. Harley se tedy nechá zavřít, uteče a nakonec prožije spolu s “doktory” i Ivy několik halucinačních snů, které asi mají být vtipné Bohužel na každý z nich dostane Harley cca dvě až 4 strany a to je sakra málo, aby vznikla nějaká ta pointa. Tedy alespoň v případě tohohle příběhu určitě. 

Pozitvní je na halucinacích to, že si odpočineme od kresby Johna Timmse, jehož Harley je tu opravdu nehezká a nesympatická a pokocháte se třeba čtyřstránkou Stjepana Sejice, který má na svědomí třeba komiks Sunstone a očividně má obsesivně rád červenou barvu, či Kelleyho Jonese jenž si tu střihne temnou Harley, bohužel jen na dvou stranách. 


Následují tři krátké příběhy - vánoční Zlá hračka a Vymajzni mi z ucha, nebuď neposlucha!, a “novoroční” Zabíjení času.  V příběhu Zlá hračka se Harley snaží zbavit šťěňátek a koťátek, která sice chtěla, ale oni se jí v bytě dost neuspokojivě množí. Rozhodne se tedy převléhnout za Santovu pomocnici a vnutit je lidem, kde to jen půjde. Jenže při umisťování jednoho ze šťěňátek se vloupe do domu, opije se punčem a usne. Díky tomu se stane ráno nečekaným dárkem holčičky Cindy. Nezbývá jí než to nějak uhrát tak, aby byla spokojená jak Cindy, tak rodiče i samotná Harley.   

Vymajzni mi z ucha, nebuď neposlucha! vyniká hlavně kresbou. Brandt Petters tu rozkresluje dětsky roztomilou Harley s obrovskýma očima v příběhu plném barev a vánočního kýče. Harley v něm vleze do ucha jakýsi vánoční hmyzák, začně zpívat vánoční melodii a není k zastavení. Harley se tedy musí progrimasovat, proplazit a proskákat k nějakému řešení. Nic víc, nic míň.

Zabíjení času postaví Harley do prekérní situace - najde si šedý vlas! Rozhodne se proto vyhledat dědulu jménem Father Time a donutit ho, aby čas vrátil. Kresby se v tomto případě zhostil Darwyn Cooke a i když je jednodušší, je funkční a k příběhu krásně sedne.

Po vánočních speciálech už následují opět delší příběhy posouvající dopředu Harleyin život v Gothamu. Celá se z tebe (neto)pýřím! řeší vztah Harley a Batmana, potažmo Bruce Wayna. Harley si usmyslí, že dostane Bruce Wayna na rande, a aby to vzala jedním vrzem - proč při tom nakonec neudělat ještě nějaký ten dobrý skutek.  Just batty over you je dobrý příběh s několika vtipnými momenty. Neřezal jsem se u něj, ale dál profiluje novou Harley a řeší vztahy některých postav. Také se v něm vrací hlavní kreslíř John Timms, který ve speciálech dostal pohov a už to není zdaleka tak špatné.

Obyčejný den je příběh o jednom dni. Vypadá to že si toho Harley bere moc. Práce, nový přítel, souboje na kolečkových bruslích, boj se zločinem. Dá se to vůbec stihnout? A opravdu musím číst komiks o tom jak někdo nestíhá… 

No, abych byl upřímný jde spíš o výplň, ve které si Harley uvědomí něco co už poměrně dlouho tuší. To, že by se svým životem měla něco dělat a přesně to pak udělá v následujících sešitech Dementální přetížení a Buď opatrný na svá přání... Poslední dva příběhy totiž naplno mění Harley v ochránkyni utlačovaných a svého druhu superhrdinku, která ovšem má stále svoje neortodoxní metody a mnohdy je schopná pomoc trošičku přehnat. A protože je na to sama, rozhodne si založit vlastní varinatu hrdinů k pronajmutí - Gang of Harleys. Každopádně konec této knihy pokládá základ nejen pro další směřování série, ale i bokem vydané sešity Gang of Harleys.    

Tuhle trojku kreslí Chad Hardin, který je z Harleyiných kreslířů z  New 52 asi můj nejoblíbenější. Jeho Harley má bůh ví proč opilecky červený nos, ale jinak se konečně tváří lidsky a žensky. 

Třetí Harley Quinn je hodně roztříštěná a obsahuje množství příběhů, které se prolínají se sny a halucinacemi, což umožňuje hostovat spoustě kreslířů. I přes tu roztříštěnost a bonusy se tu dost posune celkový nosný příběh a Harley se hezky vyprofiluje. Po nějakém panu J. už není ani památky. I když vlastně jednou se mihne. Tohle je samostatně přemýšlející, šílená akční a občas i vtipná Harley, a i když se mi pocitově zdála první polovina o něco slabší než předchozí knihy, jako celek si drží pořád slušnou úroveň a obsahuje i některé docela originální nápady.  Musím také vyzvednout spoustu obálek a pinupky Billiho Tucciho, které od sebe dělí jednotlivé příběhy. 

Anotace: 

HARLEY QUINN 3: LÁSKA NA PRVNÍ RÁNU

NAJMEME DVANÁCT HARLEY NA PLNÝ ÚVAZEK!

Harley Quinn si toho nabrala vážně trochu moc. Pracuje jako psychiatrička, stará se o činžák plný chudých nájemníků a divokých domácích mazlíčků, zápasí ve Skate Clubu, snaží se zahájit nový milostný románek… a k tomu ještě plnit své předsevzetí a měnit svět k lepšímu. Nestíhá – a tak nastal čas rozšířit tým o schopné pomocníky!
Jenže šíření Harleyiných životních hodnot cti, důvěry a neukázněnosti lze svěřit jen těm nejlepším z nejlepších. Přijímací pohovory budou ostře konkurenční… a krvavé!
A to není vše! V tomto díle se Harley také vloupá do Arkhamova ústavu, aby osvobodila svou nejlepšejší kámošku Poison Ivy, bezhlavě se zamiluje do pohledného milionáře Bruce Waynea a oslaví svátky svým naprosto jedinečným způsobem!

Oblíbené třeštidlo pokračuje ve svých velkolepě praštěných dobrodružstvích třetí knihou: LÁSKA NA PRVNÍ RÁNU. Ke stálému a po právu oslavovanému týmu scenáristů AMANDY CONNEROVÉ a JIMMYHO PALMIOTTIHO a výtvarníků CHADA HARDINA a JOHNA TIMMSE se tentokrát připojují i hostující kreslíři BEN CALDWELL, MAURICET, DARWYN COOKE, BRANDT PETERS a další. Obsahuje komiksy HARLEY QUINN #14–16, ANNUAL #1, HOLIDAY SPECIAL #1 a VALENTINE'S DAY SPECIAL #1.

Vyjde na jaře 2018

 

    Jelikož české náhledy nejsou k dispozici, máme tu pár ukázek kresby v polštině: 

Přidat komentář