RECENZE: Marek Dvořák, Nesvatý otec

Článek od: veronikamah - 07.09.2017

Být otcem není procházka růžovým sadem. Být otcem svatým sice znamená, že jste ušetřeni křiku vlastního dítěte, ale stejně tak si ani k výrobě potomka nečuchnete. A pak můžete být otcem nesvatým, což se na první pohled může jevit jako ideální kombinace. Spojení úcty okolí náležející vašemu majestátu a zároveň dostatek vlastního pohrdání k němu, aby si takovýto muž plnými doušky užíval světských radostí. Phineas Mortimer, ač jako šlechtický synek netoužil ani po jednom z těchto titulů, si pro něj nepříjemným sledem událostí, vykoledoval hned dva. A možná i proto by byl hned první v řadě, kdo by vás zapřísahal, že vřeštící mimino je mnohem lepší osud, než cesta duchovního pastýře.

Nutno však také poznamenat, že Phineas Mortimer je skvělým příkladem uvedení starého českého pořekadla “Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne” v praxi. V jazyce dnešním: tak dlouho přiváděl zámožného a vlivného tatíčka k nepříčetnosti, až tomu došla trpělivost, pořídil si dalšího dědice a toho původního, Phinease, nechal uklidit do kláštera, kde měl až do konce života okopávat záhonky (a občas být okopán, kdyby náhodou zapomněl na dobré vychování). Naštěstí však vojenští verbíři nejsou vybíraví a kněze armáda na podporu morálky vždy potřebuje. A tak se Phineas vydává do války, aby se zase nadechl trochu starého dobrého žití. Kdyby měl skutečnou představu o tom, jak válka s démony vypadá a kam až ho jeho nevymáchaná opilecká huba může dovést, zůstal by raději sedět na zadku v klášteře a čas od času se nechal šikanovat tamějším představeným. Bohužel, Phinease nikdo dopředu nevaroval, a tak brzy zjistil, že temnota nezapomíná a cena za to, aby se jejího stínu provždy zbavil, může být vyšší, než je ochoten zaplatit.

Nesvatý otec je debutovým dílem Marka Dvořáka, kterého někteří budou znát jako redaktora internetového portálu mfantasy.cz. Ve spolupráci s nakladatelstvím Epocha se Marek Dvořák rozhodl vydat s kůži na trh a okusit si, jaké to je stát na druhé straně barikády.

Stává se to, že se recenzent či redaktor rozhodne, že už načetl a v recenzích zprznil dostatečné množství knih. Znáte to, málokterý román je jeho náročnému a odbornému oku dost dobrý. Řešení jsou možná dvě - vrací se ke starým osvědčeným kouskům a nadále marně pátrá po svém svatém grálu. Nebo se rozhodne onen svatý grál vytvořit sám a svou genialitou poctít masy prostého lidu. Marek Dvořák se rozhodl vydat právě onou druhou cestou. Stane se z něj zneuznaný génius plivající síru na všechny strany, nebo se v budoucnu zařadí mezi oblíbené české autory?

Jak pejsek s kočičkou pekli dort. Stará česká pohádka, který vám při čtení Nesvatého otce bude čas od času vyskakovat v mysli. Celý proces, kdy do těsta házeli ono i tamto, aniž by přemýšleli nad tím, jak bude výsledný efekt chutnat, připomíná i příběh a atmosféra Nesvatého otce.

Autor využívá kulis středověkého prostředí, kde se kromě lehkých děv, lapků a občas i odvážných mužů prohání démoni pekelní, čarodějnice mají stále svou moc a na to vše dohlíží kult jediného boha Horazda, jehož vyznavači by si s Inkvizicí mohli ruce podat. Potud vše v pořádku - dark historická fantasy šmiknutá Mečem a magií jak vyšitá. Hlavní hrdina Phineas je opilec, násilník a rváč s masochistickými sklony. Větší problém je, že se většinu času chová jako naprostý idiot a vy se nemůžete dočkat, až mu někdo konečně utne tipec. Z druhé strany se jeho debilitě rádi zasmějete, což je asi v pořádku.

Největším kamenem úrazu je nekonzistentnost Nesvatého otce. Zdá se, že se Marek Dvořák nemohl rozhodnout, jestli půjde ve stopách 3K (Kulhánek, Kotleta, Kopřiva) a bude plivat krutopřísné hlášky a vulgarismy jako na běžícím pásu, nebo bude využívat krásných slov, kterými staročeština oplývá. Ve výsledku se tyto dva protipóly bijí a místo toho, aby příběh splétaly dohromady, jej pro pozorného čtenáře, která i vnímá, co čte, rozbíjí.

Co tedy s Nesvatým otcem? Číst či nečíst? Číst. Zvláště pokud potřebujete zkrátit dlouhou chvíli, ať již doma, nebo při cestě. Nesvatý otec je rychlá oddechovka, která je i přes svoje nešvary poměrně čtivá. Pokud však hledáte knihu, která po odložení zanechá hlubší dojem a na kterou budete v následujících dnech a měsících vzpomínat, jste na špatné adrese. 

Marek Dvořák, Nesvatý otec

Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2017, 1. vyd.
Počet stran: 184 
 

Přidat komentář