KOMIKS: Shirow Masamune, The Ghost in the Shell

Článek od: Tereza Kadečková - 24.06.2017

Je jednadvacáté století a svět není takový, jaký ho známe. S roboty a kyborgy se člověk setkává na denním pořádku a lidé bez implantátů jsou spíše výjimka. V takovém světě se to jen hemží kyberzločinci a teroristy. A právě speciální jednotka v čele s majorem Motoko Kusanagi jim brání napáchat škody.

The Ghost in the Shell je v dnešní době považované za legendární mangu. Není divu, kromě toho, že je to akční kyberpunk je totiž i po šestadvaceti letech pořád aktuální. Shirow Masamune zvládl do svého příběhu vložit filosofii o tom, co je být člověkem, varování před ekologickými katastrofami a přiblížit, co se může stát, když bude vývoj technologií pokračovat dnešní rychlostí. To z The Ghost in the Shell dělá trochu náročnější čtení než jiné akční mangy co u nás vyšly (namátkou třeba Gunsmith Cats nebo All You Need Is Kill), ale rozhodně neunudí.

A o čem tedy je? Sledujeme majora Kusanagi jak se svým týmem řeší hackerské útoky, politické pletichaření a jiné hrozby lidem i kyborgům. The Ghost in the Shell má slušnou akci, která je promíchaná s humorem a filosofií. Právě filozofické části můžou být kamenem úrazu. Občas je těžké je pochopit, a i když příběh přetéká poznámkami pod čarou, kde Shirow Masamune přibližuje svoje myšlenky, často se chytnete, že stránku musíte přečíst znovu, abyste pochopili, o čem postavy mluví.

Co se humoru týče, jde spíše o situační vtípky, než aby postavy házely vtipné hlášky. Raději se vzájemně pošťuchují, když ale dojde k akci, jde všechen humor stranou. Pro ulehčení celé mangy je pak příběh doplněn gagy s Fučikomami. To jsou bojoví roboti a pomocnice, které přemýšlí samy za sebe a občas chtějí uspořádat revoluci za lepší olej.
Akční scény jsou dobře propracované a nikdy nevíte, kdo to schytá. Jsou přehledné, hlavně proto, že pozadí tolik nepřetéká detaily jako u jiných panelů. Ve chvílích klidu je autor zaplňuje spoustou drobností, které doplňují atmosféru přelidněného a přetechnologizovaného světa. Jednotlivé kapitoly jsou navíc pokaždé zahájené barevnými stránkami, což je příjemná změna.

The Ghost in the Shell si svoji pozici legendy zaslouží. Nejde o odpočinkovou četbu, kterou byste slupli za pár hodin. Vzbuzuje otázky, nutí k přemýšlení a po každé kapitole si rádi odpočinete, abyste se ke knize později vrátili. Všechnu filozofii však umí odlehčit drobným situačním humorem a tak po dočtení sice budete plni otázek o světě, ale rozhodně vám nebude těžko na duchu.

 

The Ghost in the Shell

Autor: Shirow Masamune

Nakladatelství: Crew

Počet stran: 352

Vazba: Brožovaná

Rozměry: 148 x 215 mm

Rok vydání: 2017

Cena: 499 Kč

Přidat komentář