KOMIKS: Brian Azzarello, Wonder Woman 2: Odvaha

Článek od: Ivet Křenková - 23.06.2017

Diana by klidně prošla peklem, aby zachránila lidi, kteří jsou jí drazí. A když si černovlasá Amazonka něco vezme do hlavy, nikdo jí to nerozmluví.

Těhotná dívka Zola, která čeká dítě samotného Dia, skončila v podsvětí. Tam ji pečlivě hlídá bůh Hádés. Wonder Woman chce nebohou Zolu a jejího (zatím) nenarozeného potomka dostat zpět za každou cenu. Proto povolává další ze svých božských příbuzných, aby jí pomohli. Ocitá se v Héfaistově dílně, ve které se mimochodem dozvídá jedno z tajemství ostrova Amazonek, a hned vzápětí se vybavená zbraněmi spolu s Hermem vydává na cestu do pekel. Zola je sice brzy znovu v bezpečí, o Dianě se ale to samé říci nedá. V podsvětí musí zůstat a Hádés mezitím chystá přímo pekelnou veselku. Zeus je pořád bůhví kde a snad každý z jeho potomků se snaží usednout na trůn.

Odvaha plynule navazuje na předchozí Krev, která u nás vyšla v listopadu roku 2015. Komiks obsahuje sešity č. 7–13 z pera scénáristy Briana Azzarella a je v pořadí druhou částí restartu původní série Wonder Woman. Jelikož série začínala v projektu The New 52 od nuly, Azzarello si s osudem i originem oblíbené hrdinky vyhrál a vhodil ji přímo do ohniska boje o olympský trůn.

Příběh jednoduše pokračuje tam, kde v předchozím komiksu skončil. Zachovává si slušné tempo a Diana se do podsvětí probojuje hned v druhé kapitole. Čtenář tak nedostává prostor k nudě. Malým mínusem je fakt, že Odvaha vyšla téměř po roce a půl od první části, takže orientace v příběhu zprvu nemusí být jednoduchá.

Azzarelo se rozhodl dát novou podobu i ostatnímu olympskému božstvu. V komiksu se tak nově setkáváme například s Artemis, Apollonem, Démétér, nebo již zmíněným Héfaistem. Ztvárnění bohů se opět stalo tím nejlepším, co v komiksu lze najít. Scénárista totiž zachovává některé jejich rysy, ať už povahové, nebo vzhledové, ale přidává něco navíc. Héfaista tak potkáváme v typickém kovářském rouchu a stejně jako v antické mytologii ani v komiksu to není zrovna krasavec. Podoba Artemis zase skvěle napovídá tomu, že jde o bohyni lovu a Měsíce.

Dialogy jsou občas dost křečovité a snaha o drsné hlášky nepříliš povedená. Azzarelo v Odvaze sází spíše na akci, proto budování postav a seznamování se s nimi nedostává tolik prostoru, což je škoda. Wonder Woman totiž nabízí zajímavý svět, ve kterém se rozhodně nesetkáváme s tradičními záporáky. Potenciál tento svět více budovat ale zůstává téměř nevyužit.

Kresba je místy slabší, hlavně co se týče obličejů a výrazů postav. Hlavně Diana občas nevypadá úplně k světu. Svého vrcholu kreslíři dosahují při ztvárnění božstva a pekelného podsvětí, které je pojato trochu jinak, než jej známe.

Wonder Woman nemusí sednout každému, hlavně z hlediska zapojení antické mytologie. Právě díky úplné odlišnosti světa se ale jedná o dobrou oddechovku, která nenudí a přináší zajímavé zvraty. Přesto by ale Azzarelo v následujícím komiksu mohl vysypat další pomyslná esa z rukávů a ukázat, že restart Wonder Woman není na odpis.


Wonder Woman 2: Odvaha
Scénář: Brian Azzarello
Kresba: Cliff Chiang, Tony Akins
Překlad: Martin D. Antonín
Nakladatelství: BBArt
Vazba: brožovaná
Rozměry:17 x 25,8 cm
Počet stran: 144
Datum vydání: 26. 4. 2017
Cena: 399 Kč
 

Přidat komentář