KOMIKS: Dechberoucí Zázrak 1-5, seznámení

Článek od: Petr Simcik - 13.06.2017

 

Stalo se to někdy v druhé polovině roku 2015. Kamarád, který tehdy dělal eléva ve vydavatelství Czech News Center mi naznačil, že ví něco, co by mě mohlo zajímat. Konkrétně to, že Blesk bude vydávat vlastní superhrdinský komiks. Pozvedl jsem oči v sloup. Tohle spojení mi totiž vůbec nešlo dohromady, a když jsem se dozvěděl, že hlavním scénáristou bude Petr Macek, na nějž Google prásknul, že dělal reportéra v AHA! a Blesku a má za sebou takové knižní hity jako “Helena Vondráčková: Každá trampota má svou mez” , “Iva Janžurová včera, dnes a zítra” nebo “Fenomén Dáda”,  (Abych Petru Mackovi úplně nekřivdil, má za sebou i několik dílů Marka Stonea a Choking Hazard.) byl jsem rozhodnut tomu buď nedat šanci, nebo se tomu srdečně vysmát. Jenže pak padlo druhé jméno - Petr Kopl . Ať si kdo chce co chce říká, to je pro mě záruka kvality. No a co teď. 

Dechberoucí Zázrak opravdu v prosinci 2015 vyšel a i přes mrmlání mnohých nespokojenců nedopadl špatně, ale ani vysloveně dobře. Na první českou sešitovku se snesla pochvala za to, že vůbec vyšla a že se odehrává v Praze, a vypadalo to, že autoři vsadili na americký styl v českém prostředí.
Co jim bylo vyčítáno je to, že jde o americký styl, ale ze stříbrného věku komiksu. Což se nakonec táhlo se zázrakem celou první sezónu. Dalším mínusem byla kresba, která byla Koplův podprůměr, postavy vypadaly všelijak a na každém záběru jinak, product placement Blesku a k tomu připočtěme naprosto tuctový kostým - krom toho, že vypadá jako vykradačka Shazama, nemá nic společného s prostředím a působí trochu jako pěst na oko.
Zní to dost děsivě, ale propadák to určitě nebyl. První sešit nás seznámil se spoustou postav, z nichž některé vypadaly důležitěji, než se nakonec ukázaly, ale to už tak bývá, a Národní muzeum v něm vylítlo do luftu. Co si víc přát. Krom toho cílová skupina komiksu je poměrně široká, mě to nenudilo a dcera 10 let také byla spokojena. Celkově vzato to nebyl vůbec marný start, ale důležité bylo, jestli se povede rozvinout nějaký silnější příběh a polidštit postavy.

 Zázrak

Ten, na koho jsme byli nejvíc zvědaví, byl samozřejmě sám Zázrak, neboli David Daneš (všimněte si té jemné pocty Stanovi Lee). Úvodní sekvence představuje hrdinu, který efektně přiletí na místo loupeže, telekineticky vytrhne lupičům pistole z rukou, hladce je zpacifikuje a opět efektně odletí. Tenhle čin mu dá jméno, ale také čistý průstřel a my ho necháváme ležet na neznámém balkoně bytu, někde v centru Prahy. Zázrak byl zpočátku dost oříšek. Nikdo ze čtenářů přesně nevěděl, co vlastně Zázrak umí a jak to dělá, a vypadalo to, že si Petrové tahají superschopnosti odněkud z klobouku a používají podle potřeby. Co všechno Zázrak vlastně umí a jaká jsou jeho omezení, jsme se nakonec dozvěděli až v čísle 10/2016, což bylo sice poměrně pozdě, ale na druhou stranu je fajn, že autoři vyslyšeli volání čtenářů. Je ale fakt, že i pod těmito pravidly je klauzule, která je umožňuje měnit.

Co tedy Zázrak umí? Hlavní schopností je telekineze a levitace. To je takový Zázrakův denní chleba. Umí ale i omračovat protivníky, nebo odrážet projektily a čistou náhodou je i výborný karatista. Takže vlastně takový Neo z Matrixu? Jo, asi tak, akorát v červeném.

Honza

Dalším účinkujícím je Davidův bratr Honza. Tedy, jak se to vezme, Honza na začátku příběhu upadl do kómatu a vlastně jsme ho dodnes (vyšlo sedmnácté číslo) pořádně neviděli něco dělat. Sloužil celou dobu jen jako zdroj Davidovy lítosti a následně na konci první sezóny jako tělo pro jinak nehmotného superzáporáka. 

Davidova a Honzova matka

Davidova a Honzova matka je na tom podobně jako Honza, tedy proplétá se celou sérií, sem tam prohodí slovo a většinou jen Davidovi překáží. Je to vysoká manažerka ve firmě Com-PleX což je něco jako Agrofert, jen v IT. Podle toho mála, co nám Petrové o firmě řeknou, má pod palcem minimálně IT, komunikace a také vlastní zbrojovku a laboratoře na vývoj zbraní a to vše někde uprostřed Prahy. Každopádně matka nemá na kluky čas a většinu výchovy provádí telefonicky. Po zmizení svého šéfa se stala ředitelkou a v polovině prvního ročníku se rozhodla zničit Zázraka. Komiksová klasika.

 

Oskar Pleksl

Oskar Pleksl se pouze mihul, aby zahynul při výbuchu. Jde o megalomanského psychopata a prvotního ředitele Com-PleXu. Hned během několika dalších čísel se ale vrátil, prý z pekla, ve formě opálené mrtvoly se superschopnostmi.

Míša

Redakci Blesku zastupuje Míša a Dan. Míša se během prvních čísel přidala k Zázrakovi a dokonce ho ani nepráskla, i když je z Blesku. Její postava celou první sérii působila tak nějak nemastně neslaně, ale tento rok u ní nastal velmi zajímavý zvrat a s napětím sledujeme, kam se posune. Dan byl o něco víc vedlejší postava a největší kariéru udělal ke konci první řady, kdy se z něj stala uslintaná vraždící zombie. On teda nebyl žádnej klaďas ani jako živej.

Druhý sešit

Druhý sešit se stále nesl v seznamovacím duchu. Potkali jsme další nové postavy a Zázrak se definitivně usídlil na té magické superhrdinské straně spektra. Výčitky vůči druhému dílu proběhly ve stejném duchu jako k prvnímu, ale už se začalo něco málo dít. Potkali jsme Magistra Kellyho, Davidova mentora a učitele, na jehož balkoně David v minulém čísle přistál, než po průstřelu omdlel. Jaká náhoda. Zázrakovy schopnosti geometrickou řadou vzrostly, takže si to mohl rozdat s Golemem. Jo a v tomhle díle si střihl cameo Milan Knížák.

Magistr Kelly

Magistr Kelly je taková česká obdoba Dr. Strange. Krom toho je ale nesmrtelný, respektive hodně pomalu stárne. Má všechny vědomosti, které se autorům hodí, aby mohl Davida navádět a dělat mu něco jako Siri od Apple. Ovládá telepatii, takže ho má David za zadkem prakticky pořád. Někdy se to hodí a někdy zase vůbec, jak už to u telepaticky napojených mentorů bývá. U Magistra jsme brzy zjistili, že si svoje souboje pečlivě vybírá a i přes svou moc je hodně opatrný.

Golem

Golem je i není postava. Už v jedničce hrál důležitou úlohu a tady se pro změnu vymkl kontrole. Pohání ho technošém, což je kyberpunková varianta klasického šému, kterou sestrojil ještě zaživa Oskar Pleksl. Golem prošel během první série několika proměnami a prozatím zakotvil na straně dobra. Jelikož je z hlíny (nepálené), jde poměrně lehce porazit vodou, ale má to i své výhody: Například je tvárný a nemusí mít tak jen a pouze lidskou podobu.

Třetí sešit

Třetí sešit přivedl na svět  Bílou paní Terezu. Nikdo moc nevěděl co si o ní myslet, ale jedno bylo jasné: u Davida boduje. Celý třetí sešit se nesl v poměrně klidném duchu a kromě toho, že technošém změnil majitele, se v něm prakticky nic nestalo. Ani Bilá paní se nijak zvlášť neprojevila, ale my víme, že bude průšvih, když už ne přímo s Terezou, tak s Tajným magistrátem určitě. Na jeho výstup jsme si ale museli ještě jedno číslo počkat. Na čem se ale všichni shodli, že tenhle sešit má parádní obálku

 

Čtvrtý sešit

Čtvrtý sešit uzavíral seznamovací část. Sice ne tak docela, protože s někým se seznamujeme prakticky pořád, ale základ postav, které se kolem Zázraka zatím točí, byl dán právě v tomhle dílu. Na scénu se totiž vrací Oskar Pleksl, aby předvedl svaly a s ním i nenápadný ajťák Tomáš, který v dalších dílech pokryl Zázrakův tým po technické stránce. Oskar se vrátil z pekla a jak jsem už psal, má schopnosti, které se velice podobají těm Zázrakovým, jen nemá svědomí a je to veskrze záporák. Tomuhle dílu lze vytknout hlavně to, jak rychle dostane nakládačku a všechno to skončí. Jo a pozor, na scénu se vlomí i hlavní padouch celé sezóny 2016, logo Quake 3 arena… tedy co to kecám, Faust. Zde je zajímavé, jak se tu rozjel Petr Kopl s easter eggy a v rámci soutěže na facebooku jich připravil na stránce s ozbrojujícím se Plekslem opravdu hodně. Co se týče kresby, byl tu ale Kopl stále na míle za svými vlastními projekty, na které měl zřejmě víc času. Snaží se o realističnost, ale ty postavy si prostě dělaly,  co chtěly a třeba paní Danešová tloustla a hubnula z panelu na panel. Ale to se časem poddalo.

Tomáš

Tomáš je typický nerd a také slabý článek týmu, jak i napovídá jeho jméno - Tomáš, nevěřící Tomáš, dalo by se říct. I když technicky zdatný, stále pochybuje o Zázrakovi i o sobě. Naštěstí tím, jak se nám tým tmelí, i jeho osobnost dostává potřebnou plasticitu. Během první řady ale připravil Davidovi i dost horkých chvilek.

Kompletní tým se nakonec složil v pátém sešitě. David sezve Tomáše a Míšu do Kellyho bytu a následně se jim jako Zázrak odmaskuje a zasvětí je do problematiky. Tady opět autoři silně potlačují logiku, protože David Míšu prakticky nezná a ona je z Blesku, kde napíší i to, co neví.
Pátý sešit také vrátil na scénu Soví tribunál, ehm, Tajný magistrát (tady se inspirace opravdu nezapře) a také jsme se na chvíli vrátili do doby Protektorátu a zjistili, jak to bylo s nacisty, Heidrichem a Svatováclavskou korunou. Spousta fanoušku se shodla, že tahle část měla být delší. Ve zbytku sešitu jsme potkali Majora Vernera, kterého si lze vzhledově dost dobře splést s Kellym. Major je člen Thule a ač je to záporák na jedno použití, nedájí se mu upřít jisté kvality. Má plán, je zanícený a má správný nacistický šílený výraz. Pátý sešit byl zlomový v tom, že některé panely začaly vypadat opravdu dobře. Celkově mám pocit, že někde v tomto sešitě si mě Zázrak už opravdu získal. 

Příště se podíváme na fázi 6-12 formování legendy
 

Přidat komentář