KOMIKS: Garth Ennis, Punisher MAX: Dlouhá chladná tma

Článek od: Marek - 10.06.2017

Rozhovor s: Frank Castle
Datum: na žádost nezveřejněno
Místo: viz datum

Novinář: Franku, tak jste se nám zase pěkně utrhl ze řetězu! Co byl ten parádní masakr mafoššské smetánky v jednom z nejluxusnějších hotelů města?
Frank Castle: Zasloužili si to. Ačkoliv jsem to nebyl já, ale to je fuk. Chtěl bych to bejt já. Málem tomu parchantovi závidím.
N.: Tím parchantem myslíte koho?
F.C.: Barracudu
N.: -ticho-
F.C.: Jo, jeden by řek, že tomu damn big nigga bude stačit vydloublý voko, několikanásobný zranění, výbuch lodi a shození do moře mezi žraloky pod lodní šroub. A von se zase ukázal. Teď už snad naposled.
N.: Naposled? Tím chcete říct-
F.C.: Sekerou do ruky, do druhý, znova do první, nakonec do hrudi a z Kalašnikovu přímo do tý jeho nonstop vyceněný držky.
N.: Není to trochu přehnaná brutalita?
F.C.: A to se jako ptáte mě?
N.: Dobře, špatná otázka. Ale proč to všechno? Skoro jako byste se chtěl pojistit.
F.C.: Mojí dcerce nikdo ubližovat nebude. A když jí někdo naládoval pod zadek kilo Claymorky, tak jsem si to musel brát osobně. A ujišťování se už delší dobu nepodceňuju, s tím Ivanem se mi to tenkrát moc nevyplatilo. Stokrát sešitej a ještě mu přibyla prsa. A Barracudu s prsama fakt vidět nechci.
N.: Počkat, co jste to řekl na začátku? Vy máte dceru?
F.C: Jo, taky jsem to netušil. A ona ať to radši taky neví.
N.: A kdo je ta šťastlivá paní Castleová?
F.C.: O'Brienová. Ale ta mi už nebude říkat nijak.
N.: Ano, z očividných důvodů tomu tak nejspíš opravdu bude. Ale zpátky k věci. Nadělali jste docela velkou paseku.
F.C.: Holt se srazily dvě hory muskulatury, to je něco jako srážka dvou planet. U toho lítaj kusy kamene. A lidi. A kusy lidí. A taky hodně kovů kolem.
N.: Takže teď jste zase největší mačo vy?
F.C.: Prozatím jo. A kdyby se náhodou chtěl někdo o tenhleten post přít, tak zopakuju výše zmíněnej postup. Jenom možná přidám víc řetězu a zbraně budu nechávat jen u sebe, ať nemusím improvizovat. Vono je fakt blbý, když si uvědomíte, že jste někomu, kdo z vás chce mít cedník, nechali tašku s několik tisíci náboji a M60ku k tomu.
N.: To naštve, chápu.
F.C.: Ne, nechápete, to se vám mohlo stát jen dost těžko. No, naštěstí to nebylo tak zlé, však jsem říkal, sekera, pak-
N.: Nerad vás přerušuji, Franku, ale zdá se mi, že na té obrazovce za vámi někdo prošel. Snad byste měl-
F.C.: Zalezte tam do té bedny a ani se nehněte.
N.: To je pozdro na atomovky.
F.C.: A taky dostatečně tlustý olovnatý pouzdro na atomovky. Tak už tam sakra vlezte. Nevíte, kde jsem nechal ten hasák?
-----------------------------------------
Konec záznamu

Poznámky vyšetřujícího týmu:

Můžeme s klidným svědomím prohlásit, že soupis událostí o posledním setkání Barracudy a Franka "Punishera" Castlea, jinak známý jako Punisher MAX: Dlouhá chladná tma, je vysoce závadným materiálem pro všechny útlocitné čtenáře, kterým vadí pohled na všelijaká možná zranění a litry krve prolité okolo. Ke stejnému názoru jsme došli i v případě čtenářů, jež nemají rádi vulgární výrazy a psychopaticky odolné jedince, kteří se i po rozmašírování obličeje na kaši dál smějí jako pominutí. Naopak musíme svazek vysoce doporučit všem milovníkům příběhů o samozvaném likvidátorovi "těch špatných", který má silně pochroumané nervy a absolutní apatii k umírajícím okolo. Pokud nejde o rodinu! Na tu mu nešahejte, jinak může použít výše zmíněný postup. Ale předtím si vás najde. Ještě před finálním bossfightem probíhá totiž velice povedený lov. Hra na schovávanou ve stínech a předávání informací v utajení. Něco, co by člověk od Franka nečekal, ale když jde o rodinu, holt se musí jednat v rukavičkách. Je to jeden velký mezník mezi prvním setkáním a zakončením, který je de facto otočením karty, výměnou rolí, říkejte si tomu jak chcete. Jednoduše - z lovce se stala lovená kořist a naopak.

Dlouhou chladnou tmu považuji za jeden z těch povedenějších dílů, protože obsahuje i jistou zápletku, což působí velice příjemně po tupém vraždění (ačkoliv i toho je tu dost a bez něho by to nebyl Punisher). Navíc je kniha zaměřená i na trochu hlubší poznání Barracudy a po dočtení bych s ním málem i začal sympatizovat. Mám rád, když se ukazuje i druhá strana postav.

Punisher MAX: Dlouhá chladná tma
Garth Ennis, Goran Parlov
Nakladatel: BB Art
Překlad: Richard Podaný
Redakce: Viktor Janiš
Rok vydání: 2017
Počet stran: 128
Rozměr: 168 x 258
Provedení: paperback
Cena: 399 Kč

Přidat komentář