Recenze: Ari Marmell, Žhavé olovo, chladné železo

Článek od: Klára Holubovská - 21.05.2017

Chicago je nebezpečné město. To vědí všichni. V současnosti jeho obyvatele chrání čaroděj Harry Dresden. Pokud potřebují někoho najít, nebo se dostanou do křížku s nadpřirozenou bytostí, či na ně dokonce někdo uvalí kletbu, Harry je ten pravý, na koho se obrátit. Avšak kdo nabízel pomocnou ruku v minulosti? Odpověď se nachází ve třicátých letech 20. století. Mick Oberon by byl jen další z mnoha soukromých oček té doby, kdyby se neodlišoval špičatýma ušima a místo osmatřicítky nepoužíval hůlku.

Vítejte ve světě, kde ještě rok po zatčení Al Caponeho vládnou ulicím italské gangy, alkohol je stále nelegální a nezaměstnanost nebezpečně vysoká. Mick Oberon je Fae. Odešel ze svého světa do našeho, aby se stal soukromým detektivem. Pomocí své hůlky i bez ní dokáže uzmout cizí štěstí, což se hodí, když po něm někdo střílí. A že je takových situací požehnaně. Miluje teplé mléko a těžce snáší železo.

Mick je osamělý vlk. Přítelkyni nemá, jediným kamarádem je mu policista Pete, ale za to má kupu nepřátel, kteří si z něj rádi dělají boxovací pytel a úplně nejradši by ho přeměnili v řešeto. Ostatně Mick přitahuje průšvihy jako magnet a nejednou se z nich snaží vybruslit za pomoci vtipu a metafor.

Příběh, který vypráví Mick osobně, se týká jedné mafiánské rodiny,  jež zjistí, že jejich dcera je podvrženec. Mick je zásadový a pro mafii by nepracoval, ale protože se to týká rodiny a ne obchodu, je ochoten udělat výjimku. Nicméně i ty peníze v tom nakonec hrají roli, protože je zrovna zoufale potřebuje. Případ se zkomplikuje, když se Mick kvůli dalším informacím musí vydat do svého světa, kde ho nemá nikdo rád, a uzavřít spojenectví s nepřítelem jeho rasy výměnou za budoucí laskavost.

Žhavé olovo, chladné železo je kniha, v níž se příběh zpočátku vleče, neboť je tam hodně zasvěcování a vysvětlování, ale v druhé polovině se z motoráčku stane osobák a jak se blížíte ke konci, najednou zjistíte, že sedíte v rychlíku a nestíháte sledovat krajinu. Dojde na překvapivé zvraty a trochu té italštiny spojené až s fanatickou vírou v boha. Celé je to zamíchané lžičkou magie. Samotná obálka na vás dýchne atmosféru třicátých let a počet stránek je tak akorát, aby neodradil čtenáře, co nemají rádi bichle u neznámých autorů.

Pokud vás baví knížky o Harrym Dresdenovi (Jim Butcher), pravděpodobně vás bude bavit i Mick Oberon. Koneckonců hláškujících detektivů není nikdy dost.

 

 Žhavé olovo, chladné železo

Ari Marmell
Nakladatelství: Triton
Počet stran: 336
Vazba: brožovaná
Cena: 269 Kč

Přidat komentář