SERIÁL: Iron Fist

Článek od: Tereza Kadečková - 12.04.2017

Danny Rand (Finn Jones) se po patnácti letech vrací do New Yorku. Návrat to není zrovna snadný, protože si celý svět myslí, že zemřel spolu se svými rodiči při havárii letadla v Himalájích. Danny ale přežil a byl vychován bojovými mnichy. Poté, co se stal legendárním Iron Fistem, se rozhodl klášter opustit a vrátit se domů ke svým přátelům.
Zní to krásně, ale ne ve chvíli, kdy jste miliardář a vaši přátelé vlastní vaši společnost. Místo přivítání se tak Dannymu dostane jen zavřených dveří a nedůvěry. Aby toho nebylo málo, řádí v New Yorku klan nindžů zvaných The Hand, jejichž úhlavní nepřítel nemá být nikdo jiný, než Iron Fist. Konflikt na sebe nenechá dlouho čekat.

Po Daredevilovi, Jessice Jones a Luku Cagovi přichází Iron Fist. Seriály na Netflixu s Marvel hrdiny v hlavních rolích se dočkaly různých úspěchů – Daredevil byl pecka, Jessica Jones si vedla dobře, ale na Daredevila nedosáhla, a Luke Cage, ač nebyl špatný, se hrozně táhl. Iron Fist měl před sebou náročnou cestu, aby dokázal zaujmout diváky stejně jako jeho předchůdci. Jak se s tím popasoval?
Iron Fist rozhodně není nejlepší z Netflix seriálů. Má hodně nedostatků, ale příběh plyne velice dobře a při jeho sledování se člověk baví. Scénáristi vědí, jak udržet pozornost diváka a kam dát jaký vtípek pro odlehčení situace. Soubojů tu taky není málo. Iron Fist se inspiroval starými kung-fu filmy, takže si užijete dost soubojů jeden na jednoho, jeden proti celé skupině nebo dokonce zkoušky, kdy se Danny musí postupně postavit několika silným protivníkům. Daredevilova scéna v chodbě sice zůstává nepřekonána, ale Iron Fist se za svoje souboje nemusí vůbec stydět.
Co se ukazuje jako problematické, jsou vedlejší zápletky a postavy. Iron Fist nabízí hned několik vedlejších zápletek – jak se Danny snaží vrátit k rodině, jak se Danny vyrovnává se znovunabytým bohatstvím, jak Danny naivně věří největšímu šmejdovi série, jak Colleen (Jesicca Henwick) chodí proti svému přesvědčení nelegálně zápasit. Bohužel každá z těchto vedlejších linek spadne do prázdna. Buď se vyřeší otočením argumentu o sto osmdesát stupňů, anebo je zametena pod koberec. Scénáristi by udělali lépe, kdyby vybrali jednu nebo dvě z nich a dali jim nějakou váhu, takhle vám může být úplně jedno, co se v nich stane, protože stejně za chvíli zmizí.
Postavy jsou druhý kámen úrazu. Nejde o to, že by byly špatně zahrané, nebo byste jim nevěřili jejich chování – s tím si umí všichni poradit dobře. Problém je, že se žádná z postav nevyvíjí. Jak začnou, tak skončí. Nejhůř je na tom asi Joy Meachum (Jessica Stroup), která začne jako postava, která má vyvažovat vztahy mezi těmi „špatnými“ a těmi „dobrými.“ Jenomže se nikdy nepohne z místa a je stále stejně nerozhodná a používaná jen jako dobrý důvod k vydírání jejího otce Harolda (David Wenham). Danny je zase velká naivka se silným přesvědčením, které je těžké zlomit, a tím pádem se s jeho charakterem těžko pracuje. Jedinou výjimkou je Ward Meachum (Tom Pelphrey). Ten nám je na začátku série naservírovaný jako bezcitný hajzlík, ale jeho postava postupně dostává nový rozměr a jako jediný udělá krok dopředu.

Iron Fist není ten nejlepší seriál pod sluncem. Má do něj hodně daleko, ale neznamená to, že je špatný. Pokulhává ve vedlejších zápletkách a v postavách, na druhou stranu je to ale seriál, ke kterému sednete, můžete vypnout mozek a užívat si souboje, pletichy hlavního záporáka, a pořád si budete chtít pustit další díl.

 

Iron Fist

Režie: Miguel Sapochnik, Uta Briesewitz, John Dahl, Tom Sha… (více)
Předloha: Gil Kane (komiks)
Scénář: Scott Buck
Kamera: Manuel Billeter, Christopher LaVasseur
Hudba: Trevor Morris
Hrají: Finn Jones, Jessica Henwick, Jessica Stroup, Tom Pelphrey, David Wenham, Rosario Dawson, Wai Ching Ho, Ramon Rodriguez, Sacha Dhawan, Barrett Doss, Clifton Davis...


 

Přidat komentář