KOMIKS: Max Andersson, Vykopávka

Článek od: veronikamah - 05.03.2017

Potřebujete změnu od všech těch superhrdinů v kápích a elastických kostýmech? Zároveň se ale nechcete vzdát komiksového formátu? Pak je švédská Vykopávka tím, co hledáte.

Seznamte se s hlavním hrdinou, synem. Jméno neznámé. Obličej v lepším případě groteskní. V horším má místo něj černou díru způsobenou zásahem sekery. Ne každý den je posvícení. Seznamte se také s jeho přítelkyní. Jméno rovněž neznámé, obličej neméně groteskní. Bez díry po sekeře. Společně vyráží na návštěvu za synovými rodiči, které on už nějakou dobu neviděl. Těžko říci jak dlouhou. Pravděpodobně delší, než by bylo záhodno - z domu, kde syn prožil své dětství, je muzeum. Podivné. Zvláště, když jeho rodičovstvo v něm stále žije. Syn je rád, že svou rodinu po dlouhé době zase vidí. Do té chvíle, než zjistí, že se mu rodina zase začne motat do života. Což sebou přináší nečekané následky.

Vykopávka je sled obrazů. Velice často znepokojivých, mnohdy až absurdních. Nestává se každý den, že vás otec požádá o penis, aby jej mohl připevnit na vašeho mladšího bratra, kterého zrovna vyrábí. Zjištění, že svůj penis můžete odšroubovat a schovat do kapsy, už vás pak ani tak moc nepřekvapí.

Severští autoři, zvláště krimi a mrazivých thrillerů, jsou v posledních letech in. Nakladatelství Labyrint se však rozhodlo zariskovat a přinést nám z mrazivého severu něco trochu jiného. Sáhlo po švédském undergroundovém kreslíři, Max Anderssonovi a jeho eposu Vykopávka, který vznikal dlouhých 18 let.

Zapomeňte na všechno, co vás o komiksu kdy učili. Alespoň takovém, který konečně začíná ve velkém zaplňovat regály českých knihkupectví. Vykopávka ve srovnání s nimi vypadá, jako by přicestovala z úplně jiné, dosud neobjevené galaxie. Hrdinové nejsou rozervaní, neutíkají před vlastní temnou minulostí, nemají žádné nadpřirozené schopnosti ani potřebu zachránit / zničit svět a rozhodně nemají kápi. Jsou to úplně normální lidé, kteří zapadli do vlastního freudovského podvědomí, ve kterém je všechno, osoby nevyjímaje, opakovaně rozsekáváno na kousky a zase slepováno zpět.

Kresba Maxe Anderssona je ponurá. Ostré hrany černé tuše připomínají více, než cokoliv jiného obtisk dřevorytu. Barvy ve Vykopávce nenajdete. Vše je zahaleno ve stínech. A věřte, že se jimi necháte rádi pohltit.

Vykopávka je jiná. Zvláštní. Náročná. Není to komiks na rychlé prolistovaní. Právě naopak. Každou stránku je třeba poctivě vstřebat. Nasát její atmosféru, a až pak jít na další. Odměnou vám bude netradiční zážitek a trocha existencionální deprese. Dílo Maxe Anderssona není pro každého, ale ten, kdo se rozhodne po něm sáhnout, nebude zklamán.
 

Max Andersson, Vykopávka
Nakladatelství: Labyrint
Rok vydání: 2016
Překlad: Jonáš Thál
ISBN: 978-80-87260-82-1
Počet stran: 380
Cena: 359 Kč

Přidat komentář