KOMIKS: Pavel Kosatík, Karel Osoha, Češi 1948: Jak se KSČ chopila moci

Článek od: Tereza Kadečková - 20.02.2017

Poslední díl série Češi nás zavede do února 1948.
Spory v českém parlamentu se vyhrocují. Komunistická strana v čele s Klementem Gottwaldem se nebojí tlačit na pilu a udělat všechno proto, aby se chopila moci. Hádky nabírají na obrátkách, když se KSČ rozhodne do klíčových pozic policie dosadit svoje lidi a vláda se začíná rozpadat. Což přichází Gottwaldovi víc než vhod.
Politika ale není to jediné, o čem Češi vypráví. Skupina dětí, která je dost podobná Rychlým šípům, se snaží vyhrát klubovnu a tak poctivě trénují pod svým vedoucím Matějem. Jenomže Matěj se v pozici vůdce cítí nesvůj a rozhodne se vyhledat pomoc temného černokněžníka.
Kosatíkova série Češi došla do svého finále. Jak se KSČ chopila moci je povedeným zakončením. Sledujeme politické pletichy, které hýbou Československem. Komunisté se snaží o nekrvavou revoluci, zatímco ostatní ministři v čele s prezidentem Benešem se jim snaží bránit. Avšak Jak se KSČ chopila moci není jen o politických dialozích a plánech, ale i o životě obyčejných lidí.
Parta kamarádů v čele s Matějem je alegorií na probíhající souboj politických stran. Soutěží s agresivními Bodláky a snaží se dosáhnout svého férově. Ne vždycky se jim to ale povede a jejich zvědavost je zavede až ke Gottwaldovu domu, kde se Matěj dostane pod Gottwaldovu moc. Vzhledem k vážnému tématu a perfektnímu historickému obrazu komiksu by se mohlo zdát, že takováto fantastika bude působit jako pěst na oko. Opak je pravdou, i když je představa Gottwalda jako temnětemného pána úsměvná, jde o krásnou metaforu nejen budoucích politických procesů 50. let, ale hlavně o strachu z autorit a sklopení hlavy ve chvíli, kdy se někdo nebezpečný dostane do pozice vůdce.
Kresba Jak se KSČ chopila moci je příjemná. Karel Osoha vsadil na jednoduchou kresbu, kterou táhnou emoce. Hlavně u party dětí, která se dostává ze zábavných situací do nebezpečných, je často i beze slov vidět, co právě cítí. Každý plus má ale svůj mínus – v takhle jednoduché kresbě se občas můžou ukázat postavy, které jsou si moc podobné. Když máte v místnosti hromadu černovlasých politiků v oblecích, snadno ztratíte přehled o tom, kdo zrovna mluví.
Jak se KSČ chopila moci je skvělým zakončením série Češi. Politické pletichaření února 1948 je tu oživené o linku s dětskými hrdiny, takže vás politici neumluví k smrti. Komiks tak není jen pro ty, koho zajímají dějiny, ale i ty, kteří si chtějí přečíst zajímavý příběh. A jestli o únoru 1948 moc nevíte, není třeba se bát, stejně jako v ostatních knihách série i zde najdete časovou osu dějů a medailonky hlavních představitelů.


Češi 1948: Jak se KSČ chopila moci

Scénář: Pavel Kosatík

Kresba: Karel Osoha

Nakladatelství: Mladá fronta

Vazba: Paperback

Počet stran: 128

Rozměry: 185 x 220 mm

Rok vydání: 2016

Cena: 299 Kč

Přidat komentář