RECENZE: Leslie Parry, Chrám divů

Článek od: veronikamah - 09.01.2017

Dámy a pánové, přistupte blíže. Show brzy začne. Živoucí muzeum, lidské kuriozity, opravdové zázraky přírody! Dívka se čtyřma nohama? Trpaslík? Polykačka mečů? Vítejte na Coney Islandu roku 1899. Vítejte v Chrámu divů.

Uvidíte nevídané! Uslyšíte neslýchané! Vizte! Zde tento mladík, Sylvan, je stár pouhých sedmnáct let a již si sám musí vydělávat na živobytí. Osciluje a třepetá se mezi pouličními rvačkami a vyvážením splašků. Jaká ušlechtilá činnost! Ptáte se, co to drží v náručí? A to se ptáte zcela správně! Není to panenka. Ne, pane, není to mrtvolka! Tohle je slušný podnik, žádný palác makabrózních rozkoší! Dítě, děťátko, miminko, svého času pohozené v odpadcích, nyní v bezpečné náruči Sylvanově. A tento kus, zvláště potěšující pro oko – seznamte se s Alphie, mladou dámou, manželkou funebráka závislého na opiu. Jednoho se dne se probudila a zjistila, že je poněkud v ústavu pro mentálně postižené. No, není každý den posvícení… A toto zde? Ó nikoliv, mademoiselle, to není zrcadlo! Belle a Odile, naše jedinečné sestry, dvojčata, které vás překvapí svými schopnostmi.  Tito všichni a ještě mnohem více v našem jedinečném programu v Chrámu divů!

Zajímá vás, kdo řídí tuto velkolepou show? Ne, principálem není ostřílený veterán. Po neúspěších pánů Humberta a Berouska jsme se rozhodli angažovat neznámé jméno. Leslie Parry. Nic vám to neříká? Doesn't ring any bells, jak říkáme my, světští? Chrám divů je sice její premiérová show, ale zúčastnila se Iowa Writers Workshopu – podobně jako mnozí jiní principálové. Třeba Steven Erikson, který kočíruje ságu Malazská kniha padlých. A zatraceně mu to jde!

Vypadáte překvapeně, že jsme byli pozváni do vašeho města. Nic se nebojte, naše show bezpochyby potěší srdce voyera či slídila. Magie? Kejkle? Ne, ne a ještě jednou ne! Chrám divů předvádí jen to, co můžete sami potkat. Jen to, co vidí každá lidská zrůdička při pohledu do zrcadla. Jen to, o čem všichni víme, i když to číhá skryto ve stínech. Bizarnosti, opiová doupata, blázince, podomní prodavači dětí, ti a mnozi další jsou naší manéží. Chrám divů je zahalen do hávu temnoty, ze kterého mrazí v zádech. A vy, dámo, která doufáte ve vášnivou lásku… Marně. Zde se jí nedočkáte.

Hleďte, naši artisti již přicházejí na scénu. Potlesk, dámy a pánové, potlesk. Přinášíme totiž více než jen spektakulární kousky. Náš principál ví, jak je důležité pro váš prožitek a požitek poznat minulé strasti a strádání umělců, kteří před vámi nyní stojí. Obdivujte ty, kteří i přes nepřízeň osudu stále kráčí vpřed s hlavou hrdě vztyčenou.

Možná jste slyšeli námitky, že jsme zpočátku trochu nudní a pomalí. Hloupá, závistivá konkurence, která nedokáže ocenit mistrné budování jednotlivých čísel završené nečekanými a dechberoucími zvraty.

A teď vás již, drazí hosté, nechám užívat si show. Již příliš mnoho bylo vyzrazeno o Chrámu divů a my vás nechceme připravit o grandiózní zážitky. Vzývám vás, rozmotejte klubko tajemství a najděte společné předivo osudů našich artistů. Možná se u toho trochu ušpiníte, ale bude se vám to líbit.

 

Leslie Parry: Chrám divů

Nakladatel: Odeon
Rok vydání: 2016 (1. vydání)
ISBN: 978-80-207-1727-6
Překlad: Eva Dobrovolná
Počet stran: 384 stran
Rozměry: 13,5 × 20,7 cm
Cena: 349 Kč

Přidat komentář