KOMIKS: Scott McCloud, Sochař

Článek od: Tereza Kadečková - 21.10.2016

Když se vám život sesype jako domeček z karet, chytnete se jakéhokoliv stébla. David Smith, neúspěšný umělec, zajde ve snaze získat zpátky svou slávu tak daleko, že podepíše smlouvu se Smrtí.

Svět umění má ostré zuby. Obzvlášť, když žijete v New Yorku a svou šanci na slávu jste před léty promrhali kvůli svým neurotickým sklonům. To se stalo Davidu Smithovi a teď už není schopný se prodat. Nemá peníze ani na pronájem, a protože je zásadový, nenechá si nikým pomoct. Jelikož má pocit, že jeho život už nemá smysl, sáhne okamžitě po šanci, která se mu naskytne. Navštíví ho Smrt a nabídne mu, že mu dá schopnosti modelovat z jakéhokoliv materiálu holýma rukama. A na využití nových sil mu dá dvě stě dní života.

Jenomže jak se ukáže, ani neomezené možnosti při tvorbě nedokáží uspokojit každého. Naopak to Davidovi přinese víc problémů. A co je nejhorší, při odečítání svých posledních dní, potká dívku a zamiluje se.

Scott McCloud je v českých vodách známý především díky své knize Jak rozumět komiksuSochařem dokázal, že komiksu nerozumí jen teoreticky, ale umí napsat a nakreslit skvělý příběh nabitý emocemi, s propracovanými charaktery a který donutí čtenáře se zamyslet nejen nad uměním.

Příběh je dost obyčejný co se zápletky týče – hlavní hrdina ví, že brzo zemře, jeho život nemá smysl, ale pak se objeví něco, co mu ten smysl dá a je čas litovat svých rozhodnutí. Sochař tohle klišé ale přetvoří k obrazu svému stejně, jako když David modeluje z kamenů. Protože na pozadí tohoto děje se objevují myšlenky o tom, jak tvrdě si musí člověk jít za vlastními sny, co je pravé štěstí a jaká spousta rozličných lidí mezi námi chodí. V tom všem nám dopředu vystupuje David a Meg, dvě hlavní postavy se kterými čtenář soucítí a má pocit, že nečtě příběh ale sleduje skutečný život dvou trochu nešťastných lidí. Bez tohohle pocitu by Sochař nikdy nebyl tak skvělým dílem ke čtení, protože všechna klišé, kterých se dopouští, jsou mu odpuštěna díky důvěryhodným postavám.

Sochař staví na smutné premise, protože láska a smrt v čtenářích zákonitě vyvolá slzy. Scott McCloud má na téměř pěti stech stranách dost prostoru na to, aby představil celou škálu emocí. Z negativních a vypjatých situací přechází na pozitivní a humornou vlnu, aby ji brzy zase spláchl něčím vážným. To všechno s takovou přirozeností, že je radost Sochaře číst. Scott McCloud umí emoce přenést nejen příběhem, ale i kresbou. Ta je většinu času velmi jednoduchá, černobílá, ale o to víc z ní člověk pozná, jak se postavy cítí. Pokud se autor zrovna rozhodne zacházet s kresbou detailněji, je to většinou v případě představování uměleckých děl nebo ve chvíli, kdy se přestává soustředit na postavy a chce místo toho vykreslit okolí.

Ne nadarmo o Sochaři Neil Gaiman prohlásil, že se jedná o jeden z nejlepších grafických románů, které v poslední době četl. Scott McCloud dokázal vybudovat zajímavý příběh, s postavami, které čtenáři přirostou k srdci a on bude s radostí i obavami sledovat každý jejich krok a čekat, jestli nakonec opravdu najdou to pravé štěstí.

 

Hodnocení: 95%

 

Sochař

Autor: Scott McCloud

Nakladatelství: Jota

Počet stran: 496

Vazba: Vázaná

Rozměry: 155 x 220 mm

Cena: 498 Kč

Přidat komentář