FILM: Star Trek: Do neznáma

Článek od: Matyáš Pařátek - 29.08.2016

Po tříleté pauze se do kin vrátil kapitán Kirk se svojí posádkou, aby bránili prapor filmové space opery. Ovšem od poslední Kirkovy akce se udála jedna velká změna. J. J. Abramse, který šel natočit sedmé Star Wars, vystřídal na režijní sesli Justin Lin.

V prvním momentě byly na místě obavy. Justin Lin je totiž známý především díky svým příspěvkům do série Rychle a zběsile. Mnozí z nás tedy čekali divokou akci na úkor dobrého příběhu. A možná i cameo Vina Diesela. První trailer, kde kapitán Kirk skáče na motorce a hrají Beastie Boys song Sabotage (dobře známý už z prvního dílu. Ostatně song má velkou roli v Linově příspěvku do série) nás v tom jen utvrzovali. Naštěstí se výsledný film ale nenese v duchu traileru.

Naopak. Je mnohem umírněnější. Řekl bych, že na Lina až netypicky. Samozřejmě dojde na velkolepé bitvy, ostatně to bychom ani nebyli v pořádné space opeře, ale řekněme to hned – nejsou těžištěm filmu. Stejně jako předchozí dva Abramsovy filmy, tak i Do neznáma klade velký důrazy na postavy a jejich vzájemné interakce. Tentokrát snad ještě víc než kdy dřív, protože po jistých událostech se nám tu utvoří party lidí, jejíž členové spolu najednou musí fungovat, aby se dostaly z problémů. Tak dojde například k utvoření týmu mezi Spockem a Kostrou. Snad víc než kdy dřív jsem měl pocit, jako kdybych se vracel zpátky domů k partě starých známých, kteří řeší nové trable. Máme tu po dlouhé době partu hrdinů, za nimiž je radost se vracet. Myslím, že to je jedna z důležitých esencí dobrého sequelu. Ovšem vedle režiséra se také měnili scénáristé. Po Alexi Kurtzmanovi a Robertu Orcim (což jsou Abramsovi věrní kumpáni už od dob Alias) si za psací stroj sedli Doug Jung a Simon Pegg. A na filmu je to zatraceně vidět. Ubylo Abramsovy hravosti a odhalování nečekaných překvapení (ostatně Abrams je pověstný svým tajnůstkářstvím, na které staví i propagační kampaně). Do neznáma jako kdyby se vracelo zpět v čase, a svou rétorikou připomene spíš staré sci-fi filmy, kde se kladl důraz právě na postavy a příběh, nikoliv na trikové orgie, jak se stalo v posledních letech módní.

Nový Star Trek vás nebude šokovat jako jeho dva předchůdci, ale má dobré postavy, skvělé bitvy a hlavně příběh, který je radost sledovat. Což rozhodně není málo. Nemluvě o tom, že Star Trek: Do neznáma je jeden z mála letošních filmů, které vás rozhodně nezklamou. 

Hodnocení: 80%

Star Trek: Do neznáma 
Režie: Justin Lin
Scénář: Doug Jung, Simon Pegg
Hrají: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Karl Urban, Simon Pegg

Přidat komentář