ČLÁNEK: Muzikál 2116

Článek od: Tereza Kadečková - 22.08.2016

Píše se tok 1953 a Ray Bradbury vydává knihu 451 stupňů Fahrenheita. Na tehdy ještě československý trh se kniha dostane až po čtyřech letech. Dnes se píše rok 2016 a Bradburyho muzikál 2116 má v Praze světovou premiéru.

V padesátých letech minulého století Charles Laughton a jeho žena Elsa Lanchester požádali Raye Bradburyho, aby pro ně napsal muzikál. Bradbury s radostí souhlasil. Bohužel se projekt nikdy nepodařilo dotáhnout do šťastného konce. Bradbury ale na něj nikdy nezapomněl a šance na jeho oživení se objevila v roce 2009.

Pod taktovkou režiséra Steva Josephsona a skladatele Johna Hokea se projekt znovu rozjel. Až do Bradburyho smrti s ním Josephson pravidelně konzultoval, jakým směrem by se měl muzikál ubírat. Bradburyho The Tale of Wycherlys, příběh o stárnoucím manželském páru, kteří ztratili jiskru, je doplněn Josephsonovým 2116, kde sledujete cirkus pronásledovaný vládou za nesmyslné zločiny. Josephson se inspiroval Braburyho knihami, takže v muzikálu vystupuje například cirkusová skupina se stejnými jmény jako v Tudy přijde něco zlého, se kterou cestují profesor Faber a Clarisse McClellan z 451 stupňů Fahrenheita, a děj příběhu je zasazen na Mars.

2116 v sobě nese zprávu, jak by svět mohl vypadat za sto let. Ač Bradbury témata otevřel už ve svých dřívějších dílech, zůstávají stále aktuální. Lidé jsou otupení z všudypřítomných informačních technologií, masmédií a hluku tak moc, že i obyčejná procházka je považována za něco špatného a potenciálně nelegálního. Knihy jsou páleny na potkání a jediné, co lidi zajímá, je 4D stěna a nejnovější díl jejich oblíbené show.

Na druhou stranu 2116 ukazuje drobnosti, které dělají život krásnější. Skupina uprchlíků tráví večery čtením knih a dělí se o své životní příběhy, to všechno ve veselých a energických písních, stejně jako v těch smutných, které nutí k zamyšlení. A to je hlavní zpráva 2116, že život se má užívat se vším všudy.

Na Bradburyho přání byla světová premiéra 2116 v Praze. Muzikálových představení se u nás v divadle Semafor odehraje jenom dvanáct. Poslední z nich 4. září. Pro takové dílo se to zdá málo, ale nezoufejte, pokud se vám nepodaří na něj dostat. Až se anglická verze rozletí do světa, přijde časem verze česká, která je právě teď ve fázi tvoření.

Mohlo by vás zajímat: Vyhrajte dva lístky na představení v naší soutěži

Datum představení: 18.8., 19.8., 20.8., 21.8., 25.8., 26.8., 27.8., 28.8., 1.9., 2.9., 3.9., 4.9.

 

Hrají: Mr. Marionette – Tomáš Vaněk; Prof. Faber – Peter Pecha; Clarisse McClellan – Míša Horká, Elin Špidlová; Cpt. Wilder – Tomáš Novotný; Bride-bot – Olga Lounová, Lucia Jagerčíková

Hudba: John Hoke

Libreto: Ray Bradbury, Steve Josephson

Režie a choreografie: Steve Josephson

Scéna a kostýmy: Aleš Valášek

Pěvecké nastudování: Caryn Stringerová

Asistentka choreografie a co-choreograf: Lucie Holánková

Asistentka režie: Zuzana Holbeinová

Dramaturgie: Ondřej Doubrava

Produkce: Anna Matuszková, Olga Dovnar

Přidat komentář