KOMIKS: Vějíř 2016 - sborník české mangy

Článek od: Ivet Křenková - 03.08.2016

Vějíř – sborník české mangy již poosmé zachycuje tuzemskou manga scénu uplynulého roku a přináší další várku komiksů od ostřílených hráčů, ale i úplně nových scénáristů a kreslířů.

Věrný čtenář tak může sledovat, jakou cestou se který autor vydal, na druhou stranu stále může objevovat nové talenty. Letošním publikujícím nováčkem se stal například Filip Tichý s povedeným hororovým příběhem Návštěva, který se pyšní jasnou a stručnou dějovou linkou a jednou z nejpropracovanějších kreseb letošního Vějíře. Z ostřílenějších autorů pak zaválel DanQ s Kazumaki. Jejich vyprávění ze života hmyzu nazvané Mahó Kemuši Psyché je příjemnou oddechovkou s břitkým slovním humorem a až dětinsky působící kresbou, která však skvěle doplňuje bajkově laděný příběh.

Všichni jistě známe hlavní úskalí sborníků, tedy omezený prostor pro budování děje i charakteru postav. Na tomto poli nejvíce selhal komiks Theurg od Jana Mareše. Samotné téma lovců příšer není úplně k zahození, ale příběh postrádá jakékoliv uvedení do děje, takže působí zmateným dojmem. Zápletka navíc nenabízí potřebnou gradaci.

Redakce se letos opět snažila o vyvážený výběr, ať už z hlediska žánru či stylu kresby. Témata ve Vějíři nejsou nijak omezena, na své si tedy přijdou milovníci humoru, nevinné romantiky i hororu.

Jako nejpovedenější lze obecně zhodnotit právě díla s humornou příběhovou linkou, která jsou mnohdy originální a nápaditá. Jako příklad lze uvést komiks Karel & Růžena od Konaty a Saili. Autorky se hravě dokázaly vypořádat s již zmiňovaným omezeným prostorem pro vystavění příběhu. Stejně dobře působí i kratičké Mámení od Petry Feňďové a Terezy Kadečkové či Psycholog pro příšery od Dyamirity, která si zase obstojně poradila s charaktery postav. Počin Nezvaní z pera Jana Vohlídala by z hlediska nápadu s pracovníky finančního úřadu ve fantasy světě mohl působit lehce kýčovitě, autor si s konceptem ovšem dokázal obstojně poradit a jako celek vše zafungovalo.

Komiksy snažící se o vážnější tématiku naopak nedopadly nijak slavně. Vyzdvihnout lze snad jen již zmiňovanou Návštěvu. Velký potenciál měla scénáristická prvotina Belle Morte, příběh je však nesrozumitelný, bez výraznější zápletky a čtenář se v něm lehce ztratí. Občas ani po podrobném zkoumání není jasné, která postava promlouvá a co se vlastně děje.

Zajímavou a velmi subjektivní kresbou pak zaujala Padající hvězda, jejímž autorem je Žebrovník. Ač kresba není technicky dokonalá a podrobnější práce na scénáři by také nebyla na škodu, má komiks bez jediné promluvy vcelku působivou atmosféru. Manga komiksům se kresbou nejvíce přiblížil první příběh nazvaný Zatoulaná.

Ve Vějíři lze z celkového hlediska najít silnější i slabší střípky pocházející od českých autorů, kteří se nechali inspirovat oblíbenými japonskými komiksy. Právě zmapování místní manga scény se každoročně stává nejsilnější stránkou sborníku. Za zmínku pak rozhodně stojí i práce editorů a roztomilá ilustrace na obálce. Pokud chcete podpořit české autory, dejte Vějíři určitě šanci a nechte se jím ovívat v parných letních dnech.

 

Hodnocení: 55%

 

Název: Vějíř 2016 – sborník české mangy

Autoři: různí

Ilustrace na obálce: Veronika „Etuta“ Hrbáčová

Vydavatel: Kobuta

Vazba: brožovaná

Rozměry: 130 x 190 mm

Počet stran: 224

Tisk: černobílý

Rok vydání: 2016

Cena: 159 Kč

Přidat komentář