KOMIKS: Ben Hsu, Elaine Tipping, Diplomovaní hrdinové 1

Článek od: Tereza Kadečková - 03.02.2016

Tempest právě absolvoval univerzitu pro hrdiny a vchází do života, kde ho čekají kruté nástrahy a zlo. Třeba shánění práce.

Jenomže cesta za zaměstnáním není vůbec snadná. Tempest musí čelit takovým zlům, jako je nedostatek praxe, nedostatek pracovních příležitostí, silná konkurence a papírování. Jak se má stát hrdinou, když ho nikde nechtějí?

Kdo to nezažil nebo o tom nikdy neslyšel? Pracovní trh je mnohdy dobrodružství, před kterým se třese nejeden silák. To jsou taky Diplomovaní hrdinové – Tempest tráví část knihy tím, že se snaží stát oficiálním hrdinou a ve druhé půlce jím konečně je, a naráží na tvrdou realitu života. To všechno ve formě čtyřokénkových humorných komiksů, tedy 4-kom, které za sebou utváří příběh.

Příběh je to jednoduchý – jak se prodírat jako hrdina životem. V komiksu je mnoho zápletek, které svůj příběh mají, ale najde se i pár samostatně stojících 4-kom. Krátkých komiksů je tu celkově 119, je mezi nimi jen málo slabších a ty poznáte tak, že vám jenom vyvolají úsměv na tváři.

Ač jde o fantasy, ve kterém se hrdinové musí postavit i nadpřirozeným bytostem, největším nepřítelem jsou jim absurdní pravidla a myšlení lidí. A to i v jejich řadách. Partu tvoří Tempest, Eagle a Sára a jeden se od druhého dost liší, což často přináší humorné situace. Ale i když jde komiksu především o zábavu, mají postavy dost času se představit a ukázat, jaké doopravdy jsou. Jak se zdá, 4-komový formát nebrání tomu dát postavám nějakou hloubku.

Na našem trhu přestávají být krátké komiksy s údernou pointou neznámé a naopak se s nimi v posledních letech roztrhl pytel. Zazářily hlavně ty, ve kterých se stále opakuje jeden obrázek a jde potom opravdu jen o pointu. Diplomovaní hrdinové naštěstí syndromem jednoho ksichtu netrpí. Kresba tu vypráví příběh a úderný konec se zvládá bravurně – humor je v tomhle dílku opravdu povedený a navíc ke čtenáři promluví, protože „tohle zná“.

Co se kresby týče, je místy hodně jednoduchá. Linky jsou většinu času čisté a postavy jsou vždycky rozeznatelné, ale občas se stává, že detaily utíkají všude a čáry si dělají, co chtějí – a to i tehdy, když je postava v popředí a ne jen někde vzadu, kde není třeba ji tolik pilovat. To je trochu škoda, v jednoduchosti je sice síla, ale to neznamená, že si můžou linky ujíždět kam libo.

Všehovšudy jsou ale Diplomovaní hrdinové povedená jednohubka, která plní svůj účel. Chce pobavit a to se jí daří dobře bez opakování vtipů dokola.

 

 

Hodnocení: 75%

 

Diplomovaní hrdinové 1

Scénář: Ben Hsu

Kresba: Elain Tipping

Nakladatelství: Zanir

Rozměry: 145 x 210 mm

Vazba: Paperback

Počet stran: 68

Rok vydání: 2015

Cena: 129 Kč

 

Přidat komentář