KOMIKS: Ondřej Neff - Michal Suchánek, Děsivé radosti

Článek od: Zdeněk Nejezchleba - 06.01.2016

Nový český komiks Děsivé radosti nám přináší tři povídky od Ondřeje Neffa, převedené do grafické formy strhující kresbou Michala Suchánka. Co tato spolupráce přináší?

Děsivé radosti zaujmou na první pohled obálkou, která nastíní styl kresby, ale nevyzradí ani kousek z obsahu, jen člověka navnadí k přečtení. Je rozdělena na tři části, obsahující vždy povídku a následný komentář. Příjemným bonusem je pak několik závěrečných stran, věnovaných skicám a nepoužitým návrhům. Je to drobnost, ale potěší.

V prvním příběhu, jenž nese titul Jitro pro strašnou radost, se podíváme kousek do budoucnosti, kde na Zemi, kromě lidí, žije i spousta dalších ras různých tvarů i barev. Ondřej Neff nám předvádí svět, kde nic není, jak se zdá, a my se s ním podíváme na vášnivý, ale nezákonný vztah mezi lidským mužem a mimozemskou dívkou. V příběhu potkáme drsné policisty, zkorumpované úředníky i spoustu dalších postav, které pod perem Michala Suchánka přímo ožívají.

V druhé povídce (Nápad za všechny prachy) se přesouváme na palubu vesmírné lodi, mezi posádku vesmírných lovců pokladů, zrovna ve chvíli, kdy dorazili ke svému cíli. Touha po penězích je zahnala až na samý okraj Zakázané zóny. Co je tam čeká? Stojí za to riskovat vše pro zisk? Kratší příběh je ve své jednoduchosti znepokojivější a napínavější než se na první pohled zdá...

I třetí příběh nás přenáší do budoucnosti, konkrétně do televizního (nebo holovizního?) studia, na rozhovor s letošním výhercem ceny za fotografii. Povídka Konec dobrý, všechno dobré je postavená na velice silném a emotivním nápadu, který ve čtenářích vzbudí jistě spoustu otázek. Ukazuje nám stinnou stránku lidské touhy po úspěchu a kam až jsou lidé schopni zajít. Na druhou stranu ale také to, že žádný skutek nezůstane nepotrestán a že nikdy není jasné, co naše činy mohou změnit.

Děsivé radosti jsou povídky od mistra žánru, Ondřeje Neffa, brilantně a vkusně převedené do grafické formy syrovou, ale líbivou kresbou Michala Suchánka. Z každé stránky je cítit, že je vytvořena s úctou a obdivem k práci autora. Ačkoli je každá povídka odlišná a ukazuje něco jiného, všechny se čtou se zatajeným dechem a nelze přestat dříve než s posledním slovem komentáře. Trojkomiks je krásný náhled do budoucnosti, která zdaleka nemusí být úplně růžová, a rozhodně stojí za přečtení jak fanouškům scifi, tak milovníkům komiksu.

 

Autor: Ondřej Neff

Kresba: Michal Suchánek

Nakladatelství: Crew

Počet stran: 124

Rok vydání: 2015

Cena: 289 Kč

Přidat komentář