Letem (fantastickým) světem SPECIÁL

Článek od: Matyáš Pařátek - 31.12.2015

Letem (fantastickým) světem za rok 2015

Trailery roku

Šílený Max: Šílená jízda 

Šílený Max nikdy nebyl moje srdcovka. "Původní" trilogii si dneska pamatuju spíš matně a na nový film jsem se původně ani nechystal. Jenže to byl právě tenhle trailer, který rozhodl, že návštěva kina bude přeci jen povinností. Poušť, zběsilá akce, pás cudnosti, chlápek s kytarou. Trailer sliboval dravost a nabušenost... výlet do opravdového pekla. A dneska víme, že film dodal všechno, co trailer slíbil. Ostatně ne náhodou Max schytává vavříny jako nejlepší film roku 2015 snad ve všech filmových žebříčcích. 

Star Wars: Síla se probouzí 

Pokud Šílený Max nikdy nepatřil mezi moje srdcové záležitosti, pak Star Wars ano. A tenhle trailer vyvolal v nejednom fanouškovi vlny slz a dojetí. Stačí mu k tomu jen málo. Známá hudba, průlety Millenium Falcon, proslov Hana Sola. Tenhle trailer prostě ví, co mají fanoušci Star Wars rádi a dopřává jim to plnými doušky. 

Batman v Superman: Dawn of Justice 

V roce 2012 to Batman zabalil pod dohledem Chrise Nolana. A v roce 2016 ho v novém světle představí Zack Snyder a rovnou ho postaví proti samotnému Supermanovi. Comic-Con trailer prodal zachmuřeného Bena Afflecka, mentorský proslov Jeremyho Ironse i maniakálního Jessiho Eisenberga. Pokud v tomhle případě trailer nelhal, máme se už v březnu v kinech na co těšit. 

Opustili nás – vzpomínáme

Rok 2015 se nenesl bohužel jen ve znamení dobrých knih a filmů, ale i také ve znamení odchodů žánrových velikánů. Vzpomeňme krátce ty, kteří opustili nás svět navždy.

Pavel Medek

Nebýt bratrů Medkových možná by Harry Potter v našem mateřském jazyce nevypadal tak, jak vypadá dneska. To, co začal Vladimír Medek s Kamenem mudrců, v tom pak pokračoval a dokončil jeho bratr Pavel, které ho třeba trápil překlad slovíčka „viteál“. Pavel Medek nás opustil 2.2.

Leonard Nimoy

Sotva jsme se vzpamatovali z odchodu Pavla Medka, sekla ta s kosou 27.2. znovu. A tentokrát si vzala na mušku samotného Spocka. Posádka nového Star Treku přišla o cennou posilu.   

Terry Prachett

12.3. se pro mnoho lidí stal jedním z nejsmutnějších dnů v roce. Odešel totiž velikán fantasy literatury – sir Terry Prachett. Vedle ubrečených očí nám ale zbylo několik polic naplněných knihami.

Andrew Lesnie

Pokud se zeptáte, co dělá filmového Pána Prstenů Pánem Prstenů, určitě vám odpoví, že hudba. A vedle ní je to ale úžasná kamera. O tu se postaral Andrew Lesnie, který s Jacksonem natočil kompletní trilogii a za Společenstvo si dokonce odnesl Oscara. Andrew Lesnie nás opustil 27.4.

Christopher Lee

Dracula, Muž se zlatou zbraní, ale hlavně Saruman a hrabě Dooku. Všechny tyhle zloduchu skvěle ztvárnil Christopher Lee. Filmová legenda odešla 7.6.

James Horner 

Druhá červnová rána se udála 22.6. Ze světa odešel James Horner. Skladatel, který se proslavil hudbou k Titanicu, ale který i ozvučil Avatara, Vetřelce, toho mohl mít ještě hodně před sebou. 

PS: nedávno jsem Titanic viděl znovu a hudba je pořád nesmrtelná

Kája Saudek

25.6. se zapsal do historie komiksu černým písmem. Svět totiž přišel o jednoho z nejlepších komiksových kreslířů – o Káju Saudka.

Pavel Weigel

Pavel Weigel byl básník, ale především překladatel. Za všechny tituly jmenuje světoznámého Jakuba Vandrovce. Pan Weigel odešel 30.11.

 

Pařátkovy pochvaly za rok 2015

Nakladatelství Argo za nové vydání série Lesu Mytág

Les Mytág je, stejně jako Pán Prstenů, nesmrtelná klasika fantasy žánru. Nakladatelství Argo si zaslouží obrovského hobla za to, že se Holdstockova cyklu ujalo a vydává ho postupně v nové, reprezentativní úpravě. Jen ať mainstream vidí, že fantasy není jen paperback s šílenými výjevy. 

Projektu 100 za obnovené premiéry filmů Alien a Aliens

Vetřelec a Vetřelci jsou kultovky. A obnovenou premiéru na velkém plátně si zasloužily plným právem. 

Karlu Doležalovi a Vladimíru Němcovi za uspořádání a vydání antologie Čas šelmy

Dělat knížky není sranda. A dělat antologie už vůbec ne, zvlášť, když musíte sami rozbít prasátko. Pánové Němec a Doležal mají ale pro strach uděláno. Kloubouček. 

Petru Mackovi a Petru Koplovi za vytvoření superhrdinského komiksu Zázrak 

Komiksy frčí hlavně díky filmům a i český komiks se probouzí pomalu, ale jistě z hybernace. Pánové Macek a Kopl se rozhodli chytnout štěstí za pačesy a začátkem prosince nám naservírovali superhrdinský komiks, který bude navíc vycházet sešitově na pokračování. Snad tím autoři nepáchají harakiri. 

 

A to jen pro tento rok opravdu vše, přátelé. Ale už v neděli jsme zpět...

 

 

 

Přidat komentář