KOMIKS: Petr Macek - Petr Kopl, Dechberoucí Zázrak: Magický počátek

Článek od: Tereza Kadečková - 21.12.2015

Když by se někdo zeptal, co je hlavní město superhrdinů, asi by dostali jasnou odpověď – New York. Teď se ale jeden objevil i v srdci Evropy. Zázrak si pod svá ochranná křídla vzal Prahu.

Český superhrdina. Zní to skoro jako vtip, vždyť zemí bojovníků oblečených v latexu byla vždycky USA. Ale je to tak, začal u nás vycházet sešitový komiks od Petra Macka a Petra Kopla. Sešitové vydávání je v našich končinách neobvyklým a docela statečným krokem. Jak tedy Zázrakův počátek dopadl?

Nacházíme se v Praze, která se ničím nevymyká standardu. Reportéři dělají svou práci, zločinci přepadají klenotnictví a policajti čumí jako puk. Do toho tu koluje legenda o tajemném muži, který pomáhá lidem. Když se při jednom přepadení objeví poprvé na kameře, všem sebere dech. Za pomocí magie zachrání den a zmizí ze scény.

Magický počátek, jak už název napovídá, nám představí, jak Zázrak vůbec ke svým schopnostem přišel. Recept na to, aby se z obyčejného kluka stal superhrdina v červeném, je jedno Národní muzeum, špetka Golema a zlý zloun. Protřepat, nemíchat a to všechno vyložit na třiceti dvou stranách. Ač se to může zdát málo, pro start a zaujetí čtenářů to stačí.

Petr Macek načal příběh a rozhodil pár drobečků, které se budou moct v budoucnu rozvíjet. Charaktery se ještě nestihly moc projevit a už jim stíhá házet klacky pod nohy a strkat je do nebezpečných situací. Inspirace západním komiksem je tu vidět na první pohled, vždyť i hrdinské jméno hlavní postavy je odkazem na Marvel. Kresba Petra Kopla je přehledná, ničím neohromí, ničím neurazí.

Dechberoucí Zázrak se nijak nevymyká mainstreamu, má vše, co můžete od superhrdinského příběhu očekávat. Celkově jde o pěkný průměr, což si myslím, že po jednom krátkém sešitu ani nemůže dopadnout jinak. Uvidíme, jak se bude Zázraku dařit s dalšími sešity.

 

Dechberoucí Zázrak: Magický počátek

Scénář: Petr Macek

Kresba: Petr Kopl

Nakladatel: CZECH NEWS CENTER a.s.

Počet stran: 32

Rozměry: 256 x 165 mm

Formát: Sešit

Datum vydání: 7.12.2015

Cena: 49 Kč

 

Přidat komentář