Když se řekne Star Wars...04

Článek od: Redakce - 17.12.2015

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, troufáme si říct, že se blíží pravděpodobně nejočekávanější filmová událost roku. Minimálně pro sci-fistický svět tomu tak jistě bude. Vždyť do kin se po deseti letech a několika měsících vrací Star Wars. Což samo o sobě zní tak trochu jako sci-fi, jelikož to po třetí epizodě vypadalo, že už se dašího výletu do jedné Předaleké galaxie nikdy nedočkáme. Ale jak sami víte, dneska je všechno jinak a už v noci ze středy na čtvrtek vtrhne do kin dlouhou očekávaná sedmá epizoda - Síla se probouzí. A v ní, ač by se to taky před pár lety zdálo nemožné, se na scénu vrací rebel Han Solo, Leia (která titul princezny vyměnila za titul generála) a s nimi i další oblíbení hrdinové. Všichni doufáme, že se tenhle comeback povede a že se budeme moct v klidu těšit, co s osmičkou provede Rian Johnson. Ale to je hudba budoucnosti. 

Dlouho jsme přemýšleli, jak bycho vzdali hold této slavné sérii. Nechtěli jsem lovit informace o nadcházejícím díle, abychom něco případně neprovalili. Ani jsme se nerozhodli jít cestou recapů starších dilů. Nakonec přišla Monika Slíva s nápadem, aby se každý z redaktorů vyjádřil, jaký je jeho vztah ke Star Wars. A nyní vám je postupně předkládáme. 

Takže...

Když se řekne Star Wars...

Když se řekne Star Wars, mám pocit jakéhosi dluhu. Jednoduše - nejdřív mě to minulo úplně. Když to dávali a byl jsem náctiletý, raději jsem běhal za holkama, sportoval a dělal divadlo. Pak jsem dlouho pracoval v IT firmách a místo, abych vnímal jako mimoně své kolegy, vnímali tak oni mě, protože jsem znal SW pouze jako zkratku pro software a oni trávili noci s Jedim (skloňuji správně?). Jak to, že jako nezasvěcený do SW vím něco tak konkrétního? Protože mi tak jednu dobu milí kolegáčkové říkali, kvůli ohozu, co jsem nosil. O důvod víc se na SW podívat. Ale to bych stejně rád. Budu muset sám, protože žádnou z mých partnerek, včetně té současné, žánr nebavil/nebaví. Nebo se synem, až povyroste - to není vůbec špatný nápad. On bude erudovanější a já si třeba seženu popel, který by nejlépe seděl k šedinám na mé hlavě, až si ho tam budu sypat za dosavadní ignoranci. A jako perličku, za kterou po mně můžete vrhat smetí, dodám, že jsem si hodně dlouho pletl Star Wars a Star Trek. Prostě mimoň. :-) Ale asi byste mě nenáviděli o něco víc, kdybych si to pletl se SuperStar.
 
- Lamanai
 
 
Dvě slova, která zná každý fanda do science fiction, ať už jim podlehl, nebo ne. Osobně se řadím k těm druhým. Filmy jsem viděl všechny, líbily se mi, některé více, jiné méně, ale za fandu bych se neprohlásil. Líbily se mi, protože mají vše, co od sci-fi chci. Roboty, vesmírné lodě, lasery a postavy, které si člověk prostě musí oblíbit, ale nic mě nechytlo až tolik... Ano, nový díl jistě opět rozvíří vody nebo spíše vesmír žánru, jistě vynese pár peněz do správných kapes, ale (minimálně pro mě) nikdy nedosáhne kouzelného pocitu jež mě naplňoval při sledování Epizody III, před dávnými časy, v jednom předalekém obýváku...
 
- Zdeněk Nejezchleba
 
 
Světelné meče, roboti, obrovské lodě odlétající do dalekých galaxií, nadčasové vizuální efekty a souboj Síly s její Temnou stranou... Fenomén Hvězdných válek spolu s nově přicházejícím filmem znovu ožívá. Ale zemřel vůbec někdy? Myslím, že nikoliv. Jedná se o takovou klasiku science fiction žánru, že snad není člověka, který by o ní nikdy neslyšel. Ani já nejsem výjimkou, a ačkoliv mě série nechává spíše chladnou (dobře, vlažnou - zbožňuju závody kluzáků a Jar Jar Binkse), nemůžu jí upřít její nemalý vliv a popularitu. Fanouškovská základna Star Wars je obrovská a opravdových labužníků, kteří znají každý film nazpaměť i pozpátku, je nepřeberné množství. Zatím poslední z filmů vyšel v roce 2005 a od jeho vydání nás tedy dělí již celých 10 let, o neutuchající popularitě tohoto fenoménu však svědčí nespočetná a stále narůstající masa vedlejších produktů, ať už filmových (Star Wars: Klonové války), seriálových (Star Wars: Povstalci) nebo herních (kromě klasických počítačových her například MMORPG Star Wars: The Old Republic, se specifickou variací přišli také tvůrci populárních Angry Birds). O reklamním a hračkářském průmyslu ani nemluvím - sběratelské figurky, karetní a deskové hry, lego, oblečení... Myslím, že málokterá filmová série se může pochlubit takovýmto úspěchem. A proto i já, ač se za velkého fanouška Star Wars nepovažuji, se na nový díl série těším - a kdo ví, možná si i předtím dám maraton předcházejících dílů, abych byla v obraze. :-)
 
 
- Renata Seiferová
 

Když se řekne Star Wars vybaví se mi to, jak jsem je poprvé viděl na VHSce a propadl pocitu úžasu. A víte co? O mnoho let později je přehrávám z flashky (někdo by měl vymyslet nějakou streamovací službu, abych si nemusel vlastní DVDčka grabovat pro přehrátí na televzi :-) ) a dcera propadá tomu samému úžasu.

 

Co moc nemusím jsou Star Wars knihy a komiksy. Nevím proč, prostě mi nesedly, ale filmy a seriály, to je jiná. A další věc, lego a hračky. Vůbec, všechno co jsme tu vyjmenoval tak nějak dnešním dětem závidím. Jako malý jsem šermoval s nalakovaným klackem a X-wingy stavěl z kostiček Lego City a součástek Merkura. Dnešní děti mají spoustu fajn možností. Jediovské lego figurky, modýlky stíhaček, Millenium Falcon z lega... prostě Star Wars ráj.  

Na druhou stranu, beru Star Wars hlavně jako pohádku, která mě uvedla do sci-fi a otevřela mi širší obzory. Nejsem nějaký jediista nebo tak něco. Jsem trekkie a jsem na to hrdý. :-)

- Petr Šimčík

 


Když se řekne Star Wars, vybavím si samozřejmě médii překřtěný Reaganův program SDI. Dělám si legraci.

Byť dle názoru Honzy Žlebka jsem už zase mimo. S legendou jsem se setkal poprvé začátkem devadesátých let století toho času minulého v komiksové podobě a popravdě už jsem se nikdy nevrátil k partě čestných kluků z pražských Stínadel.

Hvězdné války jsem viděl kdysi dávno, v jedné vzdálené galaxii, již jako dospělý (ačkoliv asi jen z právní stránky věci) a bral jsem je jako to lepší z fantasy mytologie moderní fantastiky, vždyť v Německu by se zajisté jmenovaly Die Unendliche Geschichte (ok, zní to stejně lahodně jako Krieg der Sterne). Z historického hlediska to však byl ten nejlepší start up pro skomírající zlatý věk filmové science fiction. Nebýt Star Wars, pravděpodobně by se Harrison Ford vrátil k truhlařině a nikdy by se nestal Rickem Decartem. Možná bychom se nedočkali našeho návratu do budoucnosti a Vetřelec s Terminátorem by nestrašili dítka vysokou školou povinná.

Bez Star Wars by ale hlavně nebyly cony tak veselé a barevné (černá a bílá jsou také barvy!), mnozí z nás i z těch, kteří teprve přijdou, by se nevydali tam, kam se dosud nikdo nevydal.

Nové Star Wars neočekávám hystericky jako zarytí fanoušci, ale určitě si o Vánocích udělám mnohahodinovou exkurzi do světa odpovědnosti, obětavosti, loajality, odvahy a cti (dobře, i lásky). Vždyť tvůrci snímku, který nese podtitul Síla se probouzí, si zaslouží můj respekt ještě před premiérou. Už jen kvůli splněnému přání Daniela Fleetwooda, jehož slovy se s vámi rozloučím: "Kdybych film opravdu viděl, mohl bych vlastně umřít štěstím."

Provázej vás Síla.

- Jan Pechanec

Přidat komentář