Když se řekne Star Wars...02

Článek od: Redakce - 15.12.2015

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, troufáme si říct, že se blíží pravděpodobně nejočekávanější filmová událost roku. Minimálně pro sci-fistický svět tomu tak jistě bude. Vždyť do kin se po deseti letech a několika měsících vrací Star Wars. Což samo o sobě zní tak trochu jako sci-fi, jelikož to po třetí epizodě vypadalo, že už se dašího výletu do jedné Předaleké galaxie nikdy nedočkáme. Ale jak sami víte, dneska je všechno jinak a už v noci ze středy na čtvrtek vtrhne do kin dlouhou očekávaná sedmá epizoda - Síla se probouzí. A v ní, ač by se to taky před pár lety zdálo nemožné, se na scénu vrací rošťák Han Solo, Leia (která titul princezny vyměnila za titul generála) a s nimi i další oblíbení hrdinové. Všichni doufáme, že se tenhle comeback povede a že se budeme moct v klidu těšit, co s osmičkou provede Rian Johnson. Ale to je hudba budoucnosti. 

Dlouho jsme přemýšleli, jak bycho vzdali hold této slavné sérii. Nechtěli jsem lovit informace o nadcházejícím díle, abychom něco případně neprovalili. Ani jsme se nerozhodli jít cestou recapů starších dilů. Nakonec přišla Monika Slíva s nápadem, aby se každý z redaktorů vyjádřil, jaký je jeho vztah ke Star Wars. A nyní vám je postupně předkládáme. 

Takže...

Když se řekne Star Wars...

Když se řekne Star Wars, vybaví se mi geniální hudba Johna Willamse, krásná Leia, rošťácký Han Solo a jeho loď Millenium Falcon, Luke Skywalker oprašující odkaz rytířů Jedi, Darth Vader s chraplákem Jamese Earla Jonese a skoro až sokratovský mistr Yoda. Pro někoho jsou Star Wars poutavým sci-fi dobrodružstvím. Ale pro mě to jsou mytologické příběhy o věčném souboji dobra se zlem, sága rodiny Skywalkerů, co C-3PO vypráví u táborového ohně. A já se nemůžu dočkat, až z jeho úst zazní další kapitola...

 

- Martin Stručovský

Když se řekne Star Wars, představím si sebe, jak v deseti letech sedím s bráchou u televize a tak nějak oba zjišťujeme, že stormtroopeři vlastně nejsou roboti. Pak se mi vybaví Darth Vaderovo dýchání, jehož desetihodinovou verzi jsem se marně pokoušela na YouTube přehrát celou. A v neposlední řadě bratránkovo božské Star Wars lego, které jsem mu hrozně záviděla, protože mi ho maminka nechtěla koupit.

Na nové Star Wars už mám poctivě zakoupený lístek do kina a pevně věřím, že splní moje očekávání. Každopádně Star Wars jsou trochu jako Vánoce - v deseti si to tak nějak líp užiješ.

- Ivet Křenková

Pod pojmem Star Wars se skrývá obrovský, do detailů propracovaný vesmír s tisíciletou historií, konflikty, které nejsou pouze černé a bílé. Nejlepší příběhy přitom nevidíte na filmovém plátně, ale nacházíte na stránkách knih a komiksů, na monitorech počítačů při prokousáváním se jednotlivými questy v průběhu her, během listování příručkami k rpg. Přestože zejména poslední počiny nadělaly spoustu nepořádku a mezi fanoušky širšího Star Wars vesmíru vyvolávaly spoustu konfliktů, vše se nyní zdá být zapomenuto Disneyho zásluhou. Díky jeho zásahům by měly být Hvězdné války jak je známe mrtvé ve prospěch seriálu pro děti a... ehm... Síly na vzestupu. Není divu, že se internetový prostor naplnil válkou mezi "rebely" a "silami temnot, v jejichž čele stojí Darth Mouse".

Ano, rozhodnutí vytvořit odlišnou příběhovou linii - alternativní časovou osu - by bylo více než pochopitelné a v mnoha ohledech i rozumné. Jenže odstřelení staré kanonicity jako něčeho, co prostě neplatí, její následné veselé vykrádání a reakce na kritiku "komu se nelíbí Aftermath, je homofob, kdo není odvázaný z E7, je rasista" prokazuje víc než co jiného nekompetenci odpovědných osob - nebo jejich vědomé rozhodnutí podpořit film vyvoláním obřího flamu, bez ohledu na to, jak může poškodit Star Wars jako takové. Přitom máloco by skeptiky přesvědčilo tolik jako další rozvíjení Legends a paralelní budování druhé, alternativní časové linie, kde celá hejna vesmírných motýlů mávala křídly a svět získal odlišnou podobu. Nerespektování Star Wars fyziky týkající se kupříkladu světelných mečů, přehlížení hlubších reálií, odmítnutí vongských válek a naopak setrvávání silného Impéria by tomu naopak nahrávalo a mohl vzniknout odlišný, velmi zajímavý svět. Možná i vznikne, pokud Disney pochopí, že fanoušci, díky kterým se Lucasův projekt stal víc než čímsi vhodným k vystavení v pomyslné vitríně "filmů, co oslnily svět", chtějí něco jiného. Že chtějí Legends - a o druhém Star Wars budou uvažovat, pokud se začne k Legends kvalitativně přibližovat.

- Jana Poláčková 

 

Star Wars? Vybaví se mi jedině komiks, mimochodem moc dobře provedený, se kterým zápolil můj malý syn mající tehdy problémy se čtením... Ač jsem zapálený scifista, tak mě tento fenomén nechává klidnou a vzhledem k mému odporu k pohádkám, je to i pochopitelné. :-)

- Lucie Koucká

Přidat komentář