Přihlášení

Please answer the question

Na analogové vlně…

Článek od: Michal Sekyrka - 04.11.2015

Co moje paměť sahá, vždy byl součástí mého života gramofon. V dědově pracovně, kde bylo kromě jeho fotografických, grafických, reprodukčních a jiných propriet i odpočinkové kanape, se dalo pěkně usnout za doprovodu hudby nebo mluveného slova z gramofonu.

Stále se občas vracím do té bezstarostné doby, kdy děda pouštěl novou nahrávku divadla S+H, kterou mi koupil v Supraphonu, já vleže poslouchal a on tvořil u stolu třeba postavičky do nového Betlému…

Desek časem přibývalo stejně jako nám roků a nakonec přišla doba, kdy jsem Hurvínka už poslouchat nechodil (tak nějak byly jiné zájmy:-)) a desky osiřely.

Bohužel, čas je neúprosný a přišla chvíle, kdy osiřela i pracovna. A mě je dodnes líto, že těch chvil strávených v ní nebylo víc.

Rozhodl jsem se ale, že to s gramofonem a pohádkami  zkusím na naše děti. Předchozí dobrá zkušenost s promítačkou dávala naději, že to vyjde:-), a že jim nebude vadit otáčet po 20 minutách LP desku.

Vyšlo, a nejen, že nevadí otáčení po 20 minutách, nevadí ani otáčení „45 ot. singlů“ – na nich máme například Karafiátovy Broučky. A dokonce je to baví:-).

Jenže, nový gramofon mě stále nějak netěšil a tak, když se mě kolega v práci zeptal, jestli nechci starou Teslu NC 470, neváhal jsem ani chvilku.

Ve své době to sice nebyla vlajková loď Tesly, ale rozhodně patřil tento model k tomu lepšímu z tehdejší produkce.

Po prvním ohledání bylo jasné, že se gramofon u kolegy měl velice dobře a je ve velmi dobrém stavu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

S vyjímkou očekávaných „závad“ jako byl vytahaný řemínek, přenoska vykazující postdůchodový věk a pětikolík k propojení s předzesilovačem (to není, samozřejmě, závada, ale pětikolík na předzesilovači prostě nemáme:-)), se vše zdálo v pořádku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

První test jsem provedl „čuňáckým“ připájením cinchových kabelů na pětikolíkový vývod a za výměny přenosky za relativně novou – bez problémů vše fungovalo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tedy vše ne – nebylo možné přepínání rychlostí kvůli vytahanému řemínku.

No, a dal jsem se, do práce:-). Nejdřív vyvrtat díry, osadit a připájet cinch zásuvky a zem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dále jsem si objednal nové řemínky – z Litovle byly doma za týden. A to ještě nebyla poslední věc, kterou jsem si tam objednal.
Při čekání na nové řemínky byl čas vyrobit si kabely mezi gramec a předzesilovač.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hotovo…

Řemínky jsou domaaaaa….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A první ostré testy:-)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A ještě výměna přenosky za lepší:-)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A je to:-), původní gramec se stěhoval a na jeho místo přišel tenhle vintage stroj:-)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A teď se můžete  pokochat deskami, které si naši junioři rádi pouští – jen musím vždycky úplně všechny desky vyndat ze skříně, následně probíhá půlhodinový výběr několika vinylů, které budou mít tu čest být přehrány a zbytek putuje zpět do skříně.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ještě k té další objednávce z Litovle… prostě jsem si po nějaké době řekl, že to pořád není ono a předrátoval ramínko.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A teď už se jen starat o desky a odměnou nám je poslech s občasným zapraskáním, které mě vrací do doby před (už docela hodně) lety a dětem vůbec nevadí:-).

M.

Přidat komentář

Sarden - internetový magazín o sci-fi a fantastice  /  šéfredaktor: Monika Slíva Dvořáková  /  zástupce šéfredaktora: Tereza Kadet Kadečková / webmaster: Petr Šimčík / ISSN: 1805-2711 / administrace

 

Ilustrace v hlavičce Stefan Keller na Pixabay