SERIÁL: Jonathan Strange a pan Norrell

Článek od: Matyáš Pařátek - 17.08.2015

V posledních letech jako by se zdálo, že (kvalitní) fantasy zmizela z kin. Máme za sebou sice (rozporuplně přijatého) Hobita a před sebou Fantastická zvířata (atd.). Ale to je tak všechno. Naštěstí je tu televize, kde se roku od roku objevují stále zajímavější příběhy.

Jedním z nich je i Jonathan Strange a pan Norrell. Příběh dvou anglických mágů z pera Susan Clarkové se i u nás dočkal vydání v nádherné úpravě a v pečlivém překladu Viktora Janiše. Dlouhou dobu ho mělo natočit studio New Line Cinema (Pán prstenů). Jak už ale dneska víme, je všechno jinak a adaptace se nakonec ujalo BBC.

Pokud sledujete britskou seriálovou tvorbu, pak určitě dobře znáte i BBC. Tohle studio dalo světu Sherlocka, Doctora Who nebo třeba luxusní kriminálky Wallander a Luther. Bylo tedy od začátku jasné, že i dítě Susan Clarkové se u nich bude mít jako v bavlnce. Což můžu s radostí potvrdit.

Seriál nás zavádí do Velké Británie, do doby, kdy v Evropě zuří napoleonské války. Magie už je tři sta let mrtvá. Jinými slovy, z mágů se stali pouzí teoretikové a nedokážou vykouzlit ani prskavky. Alespoň to tak vypadá. Až se jednoho dne rozlehnou zprávy o jistém panu Norrellovi, který shromažďuje všechny knihy o magii. Z tohoto úctyhodného pána se vyklube mág, který dokáže magii praktikovat. Netrvá dlouho a brzy se dá dohromady dalším praktikujícím mágem – Jonathanem Strangem. Poměrně záhy se ale začnou rozcházet v názorech na používání magie Krále Havrana a tak se z učitele a žáka stanou zarytými soupeři.

Samozřejmě, tohle je děj v pouhé kostce. Ve skutečnosti je to mnohem spletitější a zajímavější. Příběh nabízí elfy, stará proroctví a úžasnou atmosféru, kterou by mu mohla závidět spousta filmů, jsoucích k mání v kinech. Jonathan Strange a pan Norrell jsou dílem, pohybující se na hranici fantasy a pohádky a musejí zákonitě zasáhnout každého milovníka těchto žánrů. Sice tu nenajdete velkolepé bitevní scény a tempo je místy pomalejší, ale seriál to bohatě vynahrazuje propracovaným příběhem a především postavami, které jsou skvěle zahrané. Navíc vizuálně je seriál naprosto podmanivý a okouzlující.

Možná před sebou máme fantasy událost roku. A možná ne. To už nechám na posouzení každého ctěného diváka.

Jonathan Strange a pan Norrell
Režie: Tob Haynes
Kamera: Stephan Pehrsson
Hrají: Eddie Marsan, Bertie Carver, Marc Warren, aj.

Přidat komentář