KOMIKS: Ed Brubaker, Sean Phillips: Criminal 2: Poslední z nevinných

Článek od: Martin Stručovský - 04.08.2015

Edda Brubakera jsme v naší malé zemičce měli dlouhou dobu zafixovaného jako autora super hrdinských fláků. Pak ale přišel Criminal a s ním i další Brubakerova tvář.

Edd Brubaker v prvním Criminalu přiznal, že chtěl vždycky dělat detektivky a noir, protože je měl rád už od dětství. A první tři příběhy, v nichž svůj potemnělý svět představil, to dokázaly víc než dostatečně. Závěr prvního Criminalu ale také přinesl otázku, zda bude nějaké pokračování. Odpověď přišla (v českém překladu) letos, kdy jsme se dočkali druhého dílu. Ten jde ve šlépějích svého staršího sourozence. Opět vás čeká luxusně vypadající omnibus v pevné vazbě a s přebalem. Takže druhý díl vedle toho prvního vypadá  v knihovně dobře. Navíc na hřbetě opět figuruje Lawless. Jen by za sebou mohl mít lepší barevné pozadí.

I uvnitř je to stejné jako poprvé – tři příběhy a celá řada bonusů. Naštěstí změna nenastala ani na pozici ilustrátora, takže kresba Seana Phillipse a scénář Edda Brubakera vytváří opět úžasně symbiotické dílo. Phillips naprosto věrně vykresluje atmosféru noiru a kresba tak skvěle kooperuje se scénářem. Máte tak pocit, že se díváte na film a ne na políčka komiksu.

Hlavním tahounem komiksu jsou především pečlivě vykreslené postavy se svými malými příběhy, které ovlivňují příběh hlavní. S tím jdou ruku v ruce dialogy s velkou porcí cynismu. Criminal se ale nebojí násilí, nahoty ani sexu (byť erotické scény mají do pornografie daleko).

Stejně jako jednička, i dvojka nabízí příběhy tří různých postav, jejich hříchy a roztříštěné duše. Asi nejvíc mě chytil příběh první – Zlá noc. Jaké fatální následky může mít pro člověka, když sveze cizí ženskou a vyspí se s ní? To zjistí Jacob Curtz, který bude muset probudit svoji padělatelskou minulost z dlouhodobého spánku. Hříšnici nabízí asi nejčistější detektivní příběh, kde se skutečně pátrá po vrahovi. Jen v roli vyšetřovatele tu není ostřílený soukromý detektiv, nýbrž náš známý Tracy Lawless, s nímž jsme setkali už v prvním omnibusu. Příběh nabízí překvapivou pointu v podobě vrahů. Celou knihu uzavírá Poslední z nevinných. Ten mi sednul ze všech třech asi nejmíň, protože mi přišlo, že oproti předchozím nemá takový tah na branku. Na druhé straně je nápaditý především v kresbě – kdy se Phillipsova dospělá kresba střídá s obrázky, které jako kdyby vypadly ze stran dětských komiksů. Byť obsahově vhodný pro děti skutečně není.

Pro všechny tři příběhy je ale typická především jedna věc, a sice to, že mají více vrstev. Na povrchu se každý příběh zdá jasný, jenže když se noříte postupně hlouběji a hlouběji, uvědomíte si, že původní kořist je vlastně lovec. Jenže ono to funguje i naopak. Ve světě Criminalu se stírá rozdíl mezi černou a bílou a nic tu není čitelné na první pohled. Není tu nic zidealizovaného ani zjednodušeného. Criminal zobrazuje temnější část světa se vším, co k ní patří. Je to jako s mincí – ta má taky rub i líc.

Stejně jako v případě prvního Criminalu, i zde nezbývá, než doporučit. Na své si přijdou jak milovníci komiksů, tak milovníci detektivek. Ale především všichni, kteří si potrpí na opravdu dobré příběhy. Protože přesně to Criminal 2 nabízí. 

Ukázky si můžete prohlédnout zde

Criminal: Poslední z nevinných 
Scénář: Ed Brubaker
Kresba: Sean Philips
Nakladatel: BB art
Překlad: Štěpán Kopřiva
Obálka: Sean Phillips
Rok vydání: 2015
Počet stran: 432
Rozměr: 180 x 265
Provedení: hardback
Cena: 990.00 Kč