Přihlášení

Please answer the question

TG: Hot Wheels Star Wars – Merchandising na plné obrátky

Článek od: Petr Simcik - 15.05.2015

O tom, že se nám blíží nový díl Hvězdných válek není sporu. A nejen jeden, dalo by se říci. Hvězdné války má totiž od roku 2012 pod sebou Disney a nehodlá nechat značku zahálet. Prozatím jsme se dočkali výplně v podobě dvou animovaných seriálů, které vůbec nejsou špatné a líbí se jak dětem, tak dospělým (resp. tatínkům, tzn. dětem v nich.). A to všechno bylo samozřejmě doprovázeno pronikáním Hvězdných Válek do ostatních, hlavně dětských, kulturních, knižních a herních fenoménů.

Například do Angry Birds, seriálu Phineas a Ferb (Který představil fakt božskou verzi Epizody III, ve které postavy seriálu tvoří vedlejší linku hlavnímu ději a vysvětlují tak mnohé deus ex machina.) a nyní i do hraček od Mattela. Ale pozor, nejde o nějaké obyčejné postavičky. Marketing a designéry hraček totiž napadlo, že by bylo fajn nějak nakloubit Star Wars a Hot Wheels – tedy závodní autíčka. Nebýt Disneyho, k těmhle merchandesingovým orgiím by asi nikdy nedošlo. Na jednu stranu mě to trochu děsí, ale přiznejme si, že Hvězdné Války byly a vždycky budou především pohádka a tak je jejich spojení s vkusnými hračkami a dalším dětským materiálem nabíledni.

Z tiskovky:
Fanoušci kultovní ságy Star Wars již napjatě očekávají jednu z největších filmových událostí roku 2015, kterou je premiéra sedmé epizody. Čekání jim na jaře 2015 může zpříjemnit novinková řada Hot Wheels autíček v podobě Star Wars hrdinů, které potěší jak sběratele, tak děti. Každé autíčko v měřítku 1:64 je navrženo tak, aby zachytilo „Sílu“ legendárních postav, jakými jsou například Darth Vader, Chewbacca, Han Solo, Yoda, Luke Skywalker a nerozlučná dvojice R2D2 a C-3PO. Některá Hot Wheels Star Wars autíčka se objevují v balení po jednom, jiná ve dvojbalení. Všechny modely ale kombinují vzrušení vesmírných bitev a dech beroucí závodní zkušenosti ze světa angličáků Hot Wheels.

A jak se to povedlo? Podle Táty Geeka poměrně dobře. Když se podívám na celou sérii autíček, vidím většinou skvělé modýlky hýřící nápady. Jen v několika málo případech si myslím, že nebyl využit potenciál, ale nemůžeme chtít aby se vše povedlo podle našich představ a hned na 100%.

Co se nepovedlo?

Podle mě hlavně Luke Skywalker. Je to smolné, když se nepovede jedna z hlavních postav. A při tom prostor byl. Naneštěstí autoři zvolili barevnost a styl, který vystihuje Luka ve chvíli, kdy pilotuje pověstný X-wing a ani ten do autíčka příliš nepromítli. Tím se bohužel Lukův „Charakter“ přílíš neliší od běžných Hot Wheels závodních autíček. Když ho položím vedle hromady běžných závoďáků, Luke prostě zanikne. To je asi fajn, pokud si s ním chcete hrát na některé z Hot Wheels drah, ale jelikož hlavní věcí, kterou se mají tyto autíčka odlišovat je charakter, je to prostě škoda.

hot-wheels-star-wars-18

Chewbecca

Chewbecca, neboli Žvejkal (Český překlad u téhle postavy prostě žeru. Je to taková hereze až je to roztomilé.) se v tomhle směru povedl ale trpí něčím jiným. Není prostě mezi dětmi vyhledávanou postavou. Když vedle sebe postavíte všechny postavy ze Star Wars – které dítě by po něm proboha sáhlo? Autoři to vyřešili šalamounsky – zabalili ho dohromady s Hanem Solem. Ale zpět k Charakteru. Chewbecca je prošpikován detaily a odkazy na postavu, co se do něj vejde. Základem jsou samozřejmě chlupy, ale nechybí ani jeho oblébená kuše a i samotný Millenium Falcon. To je obdivuhodné, zvlášť když si uvědomíme, že Chewbecca není nijak šíleně tvarovaný co se týče tvaru karoserie a jde o zcela normální náklaďák.

P1000141

Stormtrooper

Tady toho šlo vymyslet určitě víc. Stormtrooper mi ze všeho nejvíc připomíná Kiu Soul v bílomodrém provedení. Na klonového vojáka je hodně mohutný. Osobně bych si ho představoval docela jinak. Možná trochu jako bílého Vadera. Tj. lehký, sportovní stroj.

SDCC-2014-Mattel-Hot-Wheels-Star-Wars-Cars-First-Look-019

Co se naopak hodně povedlo.

Povedli se oba roboti.

Jak R2-D2, tak C3-PO jsou detailně promyšlení a jsou hezcí i jako Auta. R2-D2 nepostrádá nic ze své roztomilosti. Má klasickou kupoli, modrobílý lak a celkově působí velmi kompaktně se spoustou technologie pod kapotou, což je v tomhle případě jen dobře. R2-D2 je navíc k dostání ve dvou verzích – Čistý, a Špinavý (Zřejmě vytažený z bažiny na Hothu.) C3-PO je mohutná dodávka připomínající VW typ 2 ovšem s raketovou nástavbou v zadní části, charakteristickou zlatou barvou, barevnými dráty mezi plechy a několika typickými znaky. Prostě nádhera.

P1000127

Han Solo

Dále se povedl Han Solo. Připomíná americká auta ze sedmdesátých let, ale jeho kokpit je pouze na jedné straně a přední sklo odkazuje na Millenium Falcon. Taktéž celá jeho karoserie je vlastně blasterem s v pouzdře na boku, tak jak ho nosí filmový Han.

P1000135

Yoda

A poslední hodnocené lahůdky jsem si nechal nakonec. A to Mistra Yodu – ten šel určitě vymyslet o trochu lépe, ale i takhle mu to sluší. Ano, dalo by se říci, že jde o Smart s ušima, ale má něco do sebe. Jemné vrásky, boční lištu ve tvaru světelného meče. Tady si někdo vyhrál.

SDCC-2014-Mattel-Hot-Wheels-Star-Wars-Cars-First-Look-016

Dart Vader

Všechna výše zmíněná autíčka mají v sobě trochu té vesmírné síly a fajn nápadů a většina z nich polahodí oku znalce, který bude hledat další a další odkazy na své oblíbené postavy. (Děti se vám na to vykašlou, ty si budou prostě hrát.) Ale opravdové dokonalosti může dosáhnout jen jeden. Temná strana Síly zvítězila! Darth Vader je prostě klasa. Černý jako noc, s malými průzory a umístěním motoru připomíná víc než co jiného Batmobil z Chystaného Batman vs Superman. Do toho opět detaily jako jsou červené lišty světelného meče či několik pprvků kostýmu včetně kasického panelu s tlačítky.(Proč ho ten Vader vůbec má? Dá se tím Vader vypnout?) Jediná jeho nevýhoda je ta, že se hodně blbě shání. Resp. neměl jsem to štěstí ho v obchodech a regálech vidět. Což je ovšem klasika u všech hraček k filmům. Top postavy se shání velice špatně.

SDCC-2014-Mattel-Hot-Wheels-Star-Wars-Cars-First-Look-042

 

A co takhle jedna verze pro tatínky :)

 

A co bych Hot Wheels Star Wars autům vytkl?

Tak hlavně tu cenu. Kvůli licenci je třeba vypláznout za jedno auto dvojnásobek ceny jako za to klasické což je poměrně zlodějina a spoustu koupěchtivých odradí od kompletace sbírky. A za druhé – kvalita zpracování. Ano, je o dost vyšší než u posledních klasických Hot Wheels kde je to jako na houpačce jedno auto je držák, zatímco jiné je fórovka až hanba, ale pořád to není ono. Osičky kol jsou slaboučké a tak se při horším zacházení pravidelně ohýbají, což je nejen Hot Wheels vada posledních let. Naštěstí, jak jsem psal, pořád je to oproti klasice nadstandard.

A co další?

Jak jsem se ppřesvědčil při prolézání zahraničních webů – pro milovníky Hot Wheels existují i další Star Wars speciály – ty sice nejsou tvarované dle postav, ale mají lak a znaky i barvy jednotlivých frakcí a nevypadají vůbec špatně. A pokud byste chtěli zalovit i jide než ve Star Wars vesmíru, i tam se občas Hot Wheels podívají. Jako Trekkie jsem třeba nemohl minout Hot Wheels loď Enterprise a jako fanoušek osmdesátkových seriálů zase Delorean z Návratu do Budoucnosti, nebo Kita z Knight Ridera.

 

Přidat komentář

Sarden - internetový magazín o sci-fi a fantastice  /  šéfredaktor: Monika Slíva Dvořáková  /  zástupce šéfredaktora: Tereza Kadet Kadečková / webmaster: Petr Šimčík / ISSN: 1805-2711 / administrace

 

Ilustrace v hlavičce Stefan Keller na Pixabay