KOMIKS: Brian K. Vaughan, Fiona Staples, Sága

Článek od: Tereza Kadečková - 13.05.2015

Sci-fi nebo fantasy? Proč ne obojí? Magie válčí s vědou, měsíc s planetou a dva milenci, kteří by proti sobě měli bojovat, utíkají se svou novorozenou dcerou před lovci dezertérů.

V galaxii je spousta různorodých planet s ještě různorodějším obyvatelstvem. Lidi s broučími křídly, s televizí místo hlavy, nebo s beraními rohy a to mluvíme jen o hlavních postavách. Ať je planet kolik chce, mají jednu věc společnou - dlouhotrvající válku, která se nevyhnula jediné z nich. Mark a Alana, vojáci opačných frakcí, se do sebe zamilovali a dezertovali. A teď se nemají kde schovat.

Sága se chlubí dvěma Eisnerovými cenami, třemi Harveyho cenami, cenou Hugo a dalšími. Už to naznačuje, že by mělo jít o zajímavý a prokreslený příběh s propracovanými charaktery. A taky, že jo. Děj začíná porodem, který se z chvilky štěstí zvrhne na řež, ve které zůstávají naživu jen šťastní rodiče a jejich dcera. Prchají s pomocí mapy, která je má zavést k Raketovému lesu a odsud, kam si zamanou.

Jenomže to není tak jednoduché. Vlády obou znepřátelených světů si nepřejí, aby se lidé dozvěděli o lásce mezi přirozenými nepřáteli. Vysílají za nimi lovce lidí a dokonce i korunního prince, protože všechno musí zůstat pod pokličkou. Příběh je přímočarý a zatím docela jednoduchý, ale plány obou stran se v detailech liší, takže si můžete být jisti, že zápletky přijdou s dalšími knihami. Sága se teprve rozjíždí, a to ve velmi slušném tempu.

Sestava charakterů zaujme hned na první pohled. Sprostá, impulzivní Alana a pacifista Mark, který odmítá tasit zbraň, jsou jen základní dvojce, ale už jen s nimi je o zábavu postaráno. Přidejte k tomu prince Robota IV., který má války plné zuby a radši by byl v klidu doma, dva zabijáky, kteří si navzájem odmítají pomáhat kvůli nevyřízeným účtům v minulosti, nebo třeba ducha dívky, která šlápla na minu, a máte skoro jasnou představu o tom, co je Sága zač.

Kresba je vydařená a příjemná pro oko. Každá postava má vlastní rysy a kreslířka se na různých živočišných druzích vyřádila, jak mohla. Nejvíc zaujme lovkyně Stopa, která se nejspíš narodila někde v doupěti Oduly, a vzhledově upoutají pozornost (nebo třeba způsobí nepříjemný pocit jako mně) obyvatelé Sextillionu a to především dvě uvaděčky, které mají moc krásné nohy a úsměvy, ale někam se jim ztratil zbytek těla. Kdo má zájem o ukázku, najdete ji zde.

Suma sumárum, Sága baví čtenáře i sebe. Číší z ní něco nového, nebojí se říkat věci narovinu a kresba jí dodává život. Potěší fanoušky jak fantasy tak i sci-fi, protože z obojího má trošku. A hlavně do budoucna slibuje rozjezd děje na vyšší otáčky, než nastavila v prvním díle. Jestli jste komiksoví nadšenci, už ji určitě máte doma. Pokud se ještě rozhodujete, za mě ano. Tahle věc do knihovničky patří.

 

Hodnocení: 90%

Sága (Saga)
Fiona Staples, Brian K. Vaughan
překlad: Richard Podaný
Nakladatelství:BB art
Vyšla 22.4.2015
stran: 168
vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7507-053-1
cena:399 Kč

Přidat komentář