Desková hra: Istanbul

Článek od: frankie - 17.03.2015

Istanbul, vůně orientu a cizokrajných dálek. Hra Istanbul hráče přemístí na turecký bazar, kde panuje čilý ruch a shon. Nepřekvapivě se soutěží o to, kdo nejvíce vydělá, rozumějme, získá nejvíce rubínů. Herní materiál je značně obsáhlý a koho baví vylupování herních komponentů z kartónů, přijde si na své. Hlavními díly jsou desky lokalit.

Jedná se o plnohodnotnou česko-slovenskou verzi. Balení obsahuje nejen pravidla v českém a slovenském jazyce, ale i herní komponenty jsou dvojjazyčné – z každé strany odlišné. Zážitek ze hry díky tomu nikterak narušen není. Pro snadnější naučení jsou k dispozici, při této obtížnosti zcela standardní, přehledové karty.

Smyslem hry je provádět svého kupce po šestnácti lokalitách tržiště. Jednotlivé lokality, velice pěkně graficky zpracované, působí tak, že si hráči připadají, jako by se pohybovali po opravdovém istanbulském bazaru. To platí, ať už navštíví kolárnu, sklad látek, černý trh, čajovnu, tržnici nebo dokonce zavítají do sultánova paláce. Každá lokalita umožňuje jinou akci. Pro aktivitu je nutné ponechat na příslušném místě pomocníka kupce a jejich počet není nijak závratný. K dispozici jsou pouze čtyři, což představuje problém. Cílem hry je být nejlepší obchodník a jako první nasbírat pět rubínů.      

Jednoznačnými plusy jsou příjemné výtvarné ztvárnění všech herních dílů, obrovská variabilita hry a krátká herní doba bez čekajících prodlev.

Zásadní výhodou hry je variabilita herního plánu, respektive možnost téměř libovolného rozložení herních desek. Při prvních partiích se ale určitě vyplatí držet uspořádání doporučeného výrobcem kvůli jednoduššímu uvádění do tajů hry. Pokud je hráčů méně, při obchodování se příliš nepotkávají a každý se snaží sesbírat vše nutné nejrychlejší cestou. Na trakař si nakládají jednotlivé druhy zboží a získané drahokamy. Jakmile se zapojí čtvrtý, pátý hráč, je zapotřebí pořádně si propočítat, zda se vyplatí jít na obsazené pole a platit za to druhým. Sympatické je, že uvedená herní doba odpovídá skutečnosti, ale vhodnější je počítat s hodinou čistého času. Pokud se ale objeví u stolu rádoby taktik, který si dává s tahem opravdu načas, hra se protáhne. To však již není vina hry a chyba se stala u výběru spoluhráčů. Ocenění Kennerspiel des Jahres 2014 (hra roku pro znalce) získala právem.

 

Istanbul

Autor: Rüdiger Dorn

Ilustrace: Andreas Resch

Vydavatel: Albi

Rok vydání: 2014

Počet hráčů: 2-5

Herní doba: 45-60 minut

Doporučený věk: od 10 let

Cena: 999,- Kč

 

Přidat komentář