KOMIKS: Alan Grant; Lobo: Bullíkův případ a další příběhy

Článek od: Tereza Kadečková - 20.11.2014

Velkýmu Šéfovi se moc nedaří. Vždycky, když už se mu povede chytit nějakýho parchanta, není schopný ho dovést živého a shrábnout odměnu za jeho dopadení. Chce to něco lehčího za větší prachy. Co třeba takhle najít uneseného účetního?

Za nalezení Bullíka je vypsaná odměna deset milionů a to si Lobo nemůže nechat ujít. Vyráží do Nowého města se svým parťákem Jonasem a hodlá Bullíka vyfouknout mafii rovnou pod nosem. Jenomže si cestou naštve spoustu individuí – feministkami počínaje, zombie mafiány konče.

V komiksových končinách je Lobo profláklý až běda. Čtenáři si ho užívají, protože je to řežba plná hlášek, nadnesených charakterů a humoru. Kde jinde potkáte nacistické feministky, superhrdinu, rozdávajícího harmonii, kam se podíváte, nebo vesmírné kamioňáky? Pak člověk ani tolik nepotřebuje příběh, protože hledá zábavu.

Když se tedy na ten příběh podíváme, je přímočarý a jednoduchý. Lobo zmrší práci. Lobo dostane na budku. Lobo si najde novou práci. Lobo vyvraždí půlku planety a děsně si to užívá. Lobo zmrší práci… tak vypadá nejen Bullíkův případ, ale právě i ty další příběhy. Ty jsou tu dva – Blodhoundova krev, kdy má Lobo chytit zabijáka dřív, než umře na smrtelnou nemoc, a Tirácký sen, kde má Lobo zabránit únoscům trucků tím, že jeden z nich bude řídit. Tyto dva příběhy u nás vychází vůbec poprvé, takže je to lákadlo i pro ty, co Bullíkův případ už četli.

Co se postav týče, většina se neohřeje víc než pár stránek, ale i tak mají vcelku propracované charaktery. Každý mluví jinak, každý se chová jinak, ale jak už to ve vyvražďovačkách bývá, většinou narazíte na idioty, sexy kozatice nebo výzvu pro hrdinu. V tomhle případě pro antihrdinu.

Bullíkův případ a další příběhy je zábava pro večer, když se chcete nasmát nad hláškami a užít si trochu té krve a vnitřností. Lobo není pro lidi, co nemají rádi tuhle rádoby levnou zábavu. Ale ti, co Loba znají, už stejně ví, do čeho jdou. Tak proč se držet zkrátka? V knihovničce se určitě bude vyjímat.

Hodnocení: 80%

Lobo: Bullíkův případ a další příběhy

Scénář: Alan Grant

Kresba: Van Semeiks

Překlad: Petr Dort, Šimon Španihel

Nakladatelství: Crew

Počet stran: 160

Vazba: Brozžovaná

Cena: 349 Kč

Rok vydání: 2014

Přidat komentář