RECENZE: Štěpán Kopřiva, Aktivní kovy

Článek od: Tereza Kadečková - 20.10.2014

Největší blbost, co můžete udělat, je vyrazit vojína De Klerka z armády. Tenhle galaktický supervoják totiž nezná nic jiného než zabíjení, vřavu bitevního pole a svištění atomovek nad hlavou. Když ho degradujete a pošlete mezi civilisty, musíte počítat s pořádným průserem.

Ono není tak úplně De Klerkova chyba, že s ním civilisti nespolupracují. Snaží se být dobrý prodavač zmrzliny, velikonoční zajíček nebo reverend, jenomže když vám jde po krku parta galaktických zabijáků, musíte se bránit i za cenu nevinných obětí.

Aktivní kovy se dělí na dva příběhy. Aktivní olovo, které dřív vycházelo na internetovém portálu prochlapa.cz. Od své původní formy zůstalo nezměněno, je natřískané akcí a mrtvých civilistů by se jeden nedopočítal. De Klerk v něm musí čelit vyhazovu z armády a následně zabijákům, kterých se zbavuje jako na běžícím páse. Jenomže všechno berou do rukou média a z De Klerka je psychopat číslo 1, kterého se pokouší zbavit i jeho bývalí parťáci.

Aktivní rtuť je o něco klidnější záležitostí, ale počty mrtvých se nijak nesníží. De Klerk se sice snaží být normální člen společnosti, fungovat jako dobrý otec a dokonce si pořídil i psycholožku. Jenže veškerá snaha jde do kytek, když si jeho dcera najde přítele a ještě ji unesou. Bude se vraždit.

Aktivní kovy jsou vyvražďovačka, u které se člověk královsky baví, pokud udupe i ten poslední zbytek svědomí, který mu zůstal po tom, co se rozhodl ji přečíst. Nikdo totiž není ušetřen. Vypálené domovy důchodců, zničené školky a ztracené autobusy plné jeptišek, stačí si vybrat. Přidejte litry krve, střeva, mozkomíšní mok, zamíchejte a připijte na zdraví. Ale abyste si nemuseli hrát jen na Čachtickou paní, Aktivní rtuť přinese i trochu toho smutku a udělá z vás citové mrzáky.

Jestli chcete Aktivní kovy číst, zahoďte svědomí a zapněte si bezpečností pásy, protože je to jízda. Pokud jste ovšem slabé povahy, ruce pryč. Už samotný obal knížky by vám mohl udělat nevolno.

Hodnocení: 90%

Aktivní kovy

Štěpán Kopřiva

Nakladatelství: Crew

Vazba: brožovaná

Počet stran: 372

Rozměry: 108 x 179 mm

Rok vydání: 2014

Cena: 279 Kč

Přidat komentář