SLOUPEK: Problémy u Marvelu

Článek od: Martin Stručovský - 25.05.2014

Napsal: Martin Stručovský

Marvel. Nakladatelství z jehož bran vyšla celá škála populárních komiksových hrdinů, ať už je to Iron Man či Captain America. A v posledních letech toto slovo představuje především záruku poctivé filmové zábavy. Ať už si o jeho filmech myslíte cokoliv, nedá se mu upřít skvělá strategie (dvě sólovky ročně, v nichž se představí populární hrdinové, kteří se následně setkají ve společném filmu), která vzbudila záhy závist v ostatních filmových studiích a tsunami filmových adaptací komiksů. Když šel do kin první Iron Man, byl jsem nadšen a moje nadšení během první fáze rostlo. Bohužel s filmy, které následovaly po Avengers, postupně ochabovalo. Naštěstí ho ale druhý Captain America dokázal opět nahodit.  Ovšem dneska tu nechci mluvit o kvalitě či nekvalitě filmů, následujících po Avengers.

Ano, moje nadšení postupně ochabovalo, ale Marvel jsem sledovat nepřestával a dál jsem mu věnoval pozornost. A víc než na samotné hrdiny jsem byl zvědavý na tvůrce, kterým Marvel svěřil svoje děti na hraní. A musím se přiznat, že se stupňnovalo, jak Marvel postupně oznamoval jména režisérů. Joss Whedon (Buffy, Firefly). Shane Black (Poslední skaut, Smrtonosná zbraň). Edgar Wright (Jednotka příliš rychlého nasazení). Drew Goddard (Chata v horách). Čtyři jména, která pro mě představovala tým snů, díky nimž jsem přežil účast Alana Taylora a bratrů Russo. Bohužel dneska už je všechno jinak.

Napřed přišlo oznámení, že Edgar Wright po osmi (!) letech příprav odstupuje od Ant-Mana a to navíc pár dnů před začátkem natáčení. Podle všeho za to mohou tvůrčí neshody mezi Wrightem a studiem Marvel. Jestli je to tak nebo jinak, nemění to nic na faktu, že pro fanoušky je to hodně těžká rána a tohle rozhodnutí může (ale taky nemusí) nepěkně ovlivnit kvalitu celého filmu. Osobně ale počítám s tím, že to bude mít negativní dopad - loňský Wolverine budiž dokonalým příkladem.

Bohužel negativní zprávy tím nekončí. Sotva jsme se vzpamatovali z odchodu Edgara Wrighta, přišla jako blesk zpráva, že od připravovaného seriálu Daredevil odstupuje showrunner Drew Goddard. V případě Goddarda se ale jedná o úplně jiný problém. Scénárista se totiž upsal studiu Sonny, pro které vytváří projekt Sinnister six. Goddard si nejspíš uvědomil, že by dva takhle velké projekty nezvládl a dal přednost tomu, u něhož figuroval dřív. K našemu štěstí stihl napsat Daredevilovi první dvě epizody a zůstane u něj jako producent, takže nad projektem bude mít alespoň nějaký dozor. Na jeho místo nastupuje Steven S. DeKnight, který pracoval s Whedonem a Goddardem na Buffy a napsal seriál Spartacus. Takže se nabízí otázka, jak bude Daredevil ve výsledku vypadat.

Stejně tak se nabízí otázka, jak bude Marvel dál postupovat. Bude si vybírat rutinéry a takřka neznámé režiséry, které může krotit? Nebo si uvědomí, že by svým filmům mohl uškodit a osloví i větší režisérské hráče a dá jim větší tvůrčí svobodu? A kdo by podle vás měl natočit Ant-Mana?

Neváhejte a pochlubte se v diskuzi.

Joss Whedon vyjadřuje podporu Edgaru Wrightovi.

(Zdroj: Twitter Josse Whedona)

 

Přidat komentář