RECENZE: P.C. Castová, Předurčená (Škola noci 9)

Článek od: Hanina - 13.12.2013

Zoey Redbirdová se vrací na Školu noci a celá její parta budí maličko poprask. Zoey jako nekorunovaná upíří královna, její bojovník Stark (Winter is coming...), který se svým lukem nikdy nemine cíl, kněžka červených mláďat Stevie Rae a její přítel bývalý krakoun Refraim, červená básnířka Kramischa, upíří vědma, neskutečně protivná Afrodita a tak dál. Ti všichni budou muset čelit Neferet, která je stále oficiální velekněžskou tulské školy noci.

Tato rudovlasá upírka a největší záporačka série je vyznavačkou pradávného kultu bílého býka, který je zhmotněním temnoty a esencí zla. Neferet se mu oddala, čerpá z něj sílu a využívá jej pro své cíle. Nebo si to aspoň myslí. Nazývá jej svým chotěm, snaží se mu vlichotit, ale neuvědomuje si, že Bílý býk je dravec a neuznává žádnou choť. On zná jenom kořist.

Na scénu přichází také krasavec s černými křídly – padlý bojovník bohyně Nyx – Kalona. Ten se nemůže smířit s tím, že jeho nejstarší, nejoblíbenější a nejtemnější syn Refraim si zvolil cestu bohyně a přijal její Světlo.

Karty jsou rozehrané slibně, překlad je velmi slušný, ale nastíněný děj plyne zvolna. Spousta prostoru je věnována vztahům mezi upířími mláďaty (Zoey – Stark, Zoeini kamarádi mezi sebou), najdeme tam šťavnaté dialogy, ale méně znamená někdy více a rozvleklost nezachrání ani vtipné scény typu Kterak se padlý anděl naučil používat i-phone.            

Asi hlavním kamenem úrazu je skutečnost, že všechno se točí kolem dvou věcí – tragická smrt Zoeyiny matky a pomsta šermířského mistra Bryana Lankforda. S tím prvním byl čtenář obeznámen v předchozím díle velmi detailně a už ho to prakticky nezajímá. Druhý motiv – pomsta šermíře, jemuž zabili milovanou bytost – je sám o sobě nosný, naneštěstí je mu v knize věnováno méně, než by si zasloužil. Autorky si toho snad byly vědomy a napsaly o Bryanovi Lankfordovi, na Škole noci známému pod přezdívkou „Drak“, samostatnou novelu. Ta rozvíjí vše, co je  v tomto díle jen jemně naznačeno, a dává tak knize další rozměr. U nás vyšla pod názvem „Drakova přísaha“.

Předurčená, P. C. Castová, Kirsten Castová
Nakladatel: Knižní klub
Překlad: Jana Kunová
Obálka: Viera Fabiánová
Rok vydání: 2012
Počet stran: 368
Rozměr:134 × 207 mm
Provedení: vázané
Cena: 299 Kč

 

Přidat komentář